Sæt gang i de store tanker med små glimt

Innovation kommer ikke af sig selv, men med glimtglimt.dk får du et værktøj fra Væksthus for Ledelse, der er perfekt som fødselshjælper til de nye ideer. Kig på siden og lad dig inspirere af alverdens smarte løsninger.

Skribentinfo

Det er nemmere at få en ny ide, hvis du har set et glimt af den før. Nye ideer opstår ofte på baggrund af, at vi kobler noget eksisterende på nye måder.

Derfor samler Væksthus for Ledelse innovative ideer og løsninger fra hele verden for at inspirere til innovation i hverdagen. Hjemmesiden www.glimtglimt.dk viser cirka 120 billeder af innovative, anderledes måder at gøre tingene på. Billeder der kan inspirere til at sætte gang i udviklingen af nye ideer hos dem, der ser på dem.

 En trappeer ikke bare en trappe. Det er også en ret unik mulighed for at skabe lidt leg og sjov i hverdagen for dem, der skal bruge den. Denne trappe er lavet af de britiske arkitekter Michaelis Boyd Associates. 

Billederne skal sætte gang i tankerne. Det at videreudvikle på andres gode ideer - det er også innovation. 

4 trin til innovation ved hjælp af glimt

Projektleder på væksthusprojektet og chefkonsulent i KL, Jan Struwe Poulsen giver her fire råd med på vejen til de ledere, der vil forsøge sig med de mange ideer på glimtglimt.dk i processen med selv at finde på nogle nye ideer i opgaveløsningen.

1. Vær klar på din innovationsudfordring. Hvad er det helt konkret, I skal løse? Er det fx at nedbringe sygefraværet eller at nedbringe kommunens energiomkostninger? Erfaringen viser, at det er svært at være innovativ uden en kontekst. Idegenereringen bør tage udgangspunkt i et konkret behov for forandring.

2. Hold mødet med en gruppe, der tænker anderledes, end du selv gør. Her er uhomogenitet at foretrække. Det kan fx være medarbejdere eller lederkolleger fra andre områder, en professor eller den lokale VVS’er. Kun fantasien sætter grænser for, hvem der kan bidrage med de skæve ideer i gruppen. Lad deltagerne se et billede fra www.glimtglimt.dk, og lad dem derefter drøfte, hvordan de kan omsætte glimtet til ideer, der kan løse jeres innovationsudfordring.

3. Skriv deltagernes ideer ned. Der kommer ideer på bordet, som ikke ligger lige for. Skriv også de ideer ned, som du umiddelbart finder, er meget skæve. Det kan være, at de er et frø til noget, I reelt kan bruge. Tanken bag metoden er, at hvis en deltager har en halv ide, så skal den frem. Måske sidemanden har den anden halvdel af ideen.

4. Når der ikke er mere energi i det billede – det glimt – så vis gruppen et nyt billede og begynd forfra med runden. Lad igen deltagerne drøfte, hvordan det kan bruges til at svare på netop jeres innovationsudfordring.

iblioteket er for længst flyttet ind på Rådhuset i mange kommuner. I England findes der en kombination af café og cykelbutik/værksted og i København er der kombinerede caféer og møntvaskerier.


Fra trampoliner til hjemmepleje

Jan Struwe Poulsen fortæller, hvordan deltagerne på et seminar, skulle finde ideer til, hvordan man får flere af medarbejderne på ældre- og sundhedsområdet til at gå fra deltid til heltid. Og de skæve ideer kom på bordet, da deltagerne så billeder fra www.glimtglimt.dk

Det er der ifølge Jan Struwe Poulsen en god forklaring på. ”Med glimtglimt.dk bliver man præsenteret for nogle ideer, som man ikke vidste fandtes. En af de ideer, der blev brugt i dette tilfælde, var et billede af folk, der krydser en kanal ved hjælp af nogle trampoliner i stedet for en bro,” siger han og uddyber:

”Det mente nogle af deltagerne, at man kan overføre til hjemmeplejen, fordi de kom til at tænke på motion og sundhed. En af grundene til, at medarbejdere er på deltid, er, at det er et fysisk hårdt arbejde, der kræver, at man er i god form. Derfor mente deltagerne her, det ville være en god ide at indføre motion i arbejdstiden eller bedre muligheder for træning for medarbejderne, så de bliver i bedre form. Så de gode ideer kan sprede sig og så nogle frø.

Når andre lader sig inspirere

Twitter

Twitter er et socialt netværk, hvor du kan sende egne og læse andre brugeres opdateringer, det der også kendt som tweets. Et opslag må maksimum være 140 tegn. Opdateringerne vises på brugerens profil og kan ses af de andre, der følger vedkommende. 645.750.000 har en twitterprofil. Twitter er genialt, men egentlig er det blot konceptet fra mobiler med korte sms’er, der er overført til Internettet.

Velcro

Efter en gåtur i alperne sad den schweiziske ingeniør George de Mestral og pillede burrer ud af sin hunds pels. Han undrede sig over, hvorfor de sad så godt fast. En tur under et mikroskop afslørede, at burrerne var besat med tynde kroge, der greb fat i hårene i hundens pels. Det lykkes ham at efterligne dette kunstigt, hvilket blev til opfindelsen af Velcro.


Læs mere

Vinderopskrifter på innovation

Træn din innovationsmuskel

Borgeren skal i centrum - ikke i førersædet

Skab rammer for innovation i hverdagen

Hvad er innovation?

Skribentinfo

Kommentarer