Kinesisk krigsgeneral giver 11 råd til din ledelse

Sammensæt et stærkt team, vær beslutsom og byg ikke broen mens du går på den. Selvom rådende blev givet af en kinesisk general for mere end 2.500 år siden, så lader ledere i dag sig stadig inspirere. Business Insider har samlet et udpluk af den kinesiske Sun Tzus guldkorn.

Skribentinfo

Omkring det 6. århundrede f.Kr. skrev den kinesiske krigsstrateg Sun Tzu det sagnomspundne værk Krigskunsten (The art of war). Selv om bogen er gammel, så bliver den stadig hyldet for dens gode råd om at opnå succes.

Bogen er spækket med både vise ord og poesi om ledelse, strategi og taktik. Her er et udpluk af Sun Tzus guldkorn, som på trods af de militære referencer kan omsættes til - eller være sjove refleksioner i forhold til - ledelse i dag:

1) Vis bekymring om dit team, men vær hård

Der er fem fatale fejl, du som general eller leder ikke bør begå, skriver Sun Tzu indledende. Undgå at;

1. Lede blødsødent. Blødsødenhed over for dine mænd er en kilde til bekymringer og problemer.
2. Lede som en kujon. Det er den direkte vej til at blive besejret.
3. Lede uforsvarligt. Det medfører undergang.
4. Lede temperamentsfuldt. Du er sårbar, når du lader dig provokere eller fornærme.
5. Lede ærekært. Det betyder omvendt, at du er bange for at føle skam.

”Se dine soldater som dine børn, og de vil følge dig ind i den dybeste dal”. Men er du omvendt for eftergivende og mangler autoritet, er du for blød til at gennemtvinge dine ordrer og er ude af stand til at straffe uorden, så bliver dine soldater som forkælede børn; de bliver ubrugelige til enhver praktisk opgave,” lyder general Sun Tzus råd. 

2) Sammensæt et stærkt hold

Hvis standen af folk er stærk, men lederne svage, vil resultatet være mytteri. Hvis lederne omvendt er stærke og standen af folk er for svag, er resultatet et kollaps.
Intern splid er en farlig størrelse. Hvis højerestående officerer (eller mellemledere) er i oprør, og en ”fjende” derfor overlegent kan styre slagets gang, før du som øverstbefalende overhovedet er i stand til at beslutte, om I skal bekæmpe fjenden, er resultatet uundgåeligt et katastrofalt nederlag.

3) Kend din fjende

Hvis vi ved, at vores egen stab er i stand til at angribe, men er uvidende om, at fjenden kan besejres, er vi kun halvvejs mod sejren.
Ryk ikke fremad, med mindre der er en klar fordel i det. Brug ikke dine tropper med mindre, der er noget at vinde ved det. Gå ikke i kamp, hvis ikke det er kritisk nødvendigt.
Sammenlign dit hold med fjendens:

• På hvilken side, opretholdes disciplinen mest konsekvent?
• Hvilket hold er stærkest?
• På hvilken side er de ansvarshavende bedst trænet til opgaven? 

4) Vær beslutsom og hurtig

Kvaliteten af en beslutning er ligesom en falks perfekt timede dyk i luften, når den rammer og tilintetgør dets offer. Derfor er den gode kæmper skrækindjagende i hans afsæt, og hurtig til at træffe beslutninger.
Den, der ankommer først til slagmarken og afventer fjenden, vil være godt forberedt på kamp: Den, der ankommer i sidste øjeblik og har hastet dertil, vil være udmattet ved ankomsten.
Hurtighed er essensen af krig: Udnyt fjendens uopmærksomhed, sno dig af uventede veje til målet og angrib de ubevogtede steder.

5) Gør ikke noget, blot for at handle

Hvis det er til din fordel, så reagér og ryk på det. Hvis ikke, så bliv, hvor du er.

6) Lad være med at bygge broen, mens du går på den

Overvej og drøft din plan, før du handler ud fra den. Vurdér nøje, om dit hold trives, og undgå at overbebyrde dem. Koncentrer din energi og opsaml styrken. Vær vedvarende i forhold til at drive din hær fremad og udarbejd tydelige planer.
Vi er ikke i stand til at lede en marcherende hær, med mindre vi er bekendt med det landskab, den marcherer i – dens bjerge og skove, faldgruber og stejle skrænter, moser og sumpe. Vi kan ikke vende naturlige omgivelser til vores fordel, med mindre vi gør brug af en kyndig vejleder, der kender området.

7) Angrib ikke nogen, blot fordi de tramper på dig

Ingen leder bør gøre brug af sine tropper til at dæmme op for egne frustrationer. Ingen general bør kæmpe et slag på baggrund af egen vrede.

8) Vid, hvad du er oppe imod

Han, der ved ting og bruger sin viden i praksis, vinder kampen. Han, der ikke ved nok, og heller ikke bruger sin bedre viden i praksis, vil helt sikkert blive besejret.

9) Derfor taber du kampen

Der er tre måder hvorpå, en leder kan ødelægge alt for sin hær:

• Ved at give ordre om, at hæren skal avancere eller trække sig tilbage uden at overveje, at det af forskellige grunde kan være umuligt at adlyde ordren.
• Ved at lede hæren på samme måde, som man leder et kongedømme uden at have for øje, at der er særlige betingelser, der gør sig gældende i en hær.
• Ved at hyre ukvalificerede officerer som ledere uden at overveje gængse principper om kvalifikationer i militæret – fx tilpasningsdygtighed.

10) Smed, mens jernet er varmt

En soldat er mest vaks om morgenen. Ved frokosttid står hjernen langsomt af, og om aftenen drejer hans tanker sig udelukkende om at komme hjem.

11) Led i stilhed

En god general leder i stilhed og sikrer således en vis form for mystik, ærlighed og retfærdighed og bevarer således roen. Mystikken er nødvendig for at holde bekymringerne væk fra næstkommanderende og fodfolkene.

Afsluttende – de fem essentielle træk til sejr:

Opsummerende ved vi nu, at der er fem essentielle træk til sejren:

1. Vinderen er den, der ved, hvornår der skal kæmpes eller ikke kæmpes.
2. Vinderen er den, der kan håndtere både overordnede og underliggende kræfter.
3. Vinderen er den, der leder en hær med samme motivation og vilje på tværs af rang.
4. Vinderen er den, der forbereder sig selv på at overraske fjenden.
5. Vinderen er den, der har militær kapacitet og ikke bliver bremset af andre suveræne kræfter.
Det bedste råd ved krigsførelse er at overtage fjendens land i intakt stand: Det er knapt så godt at overtage det smadret og ødelagt. Derfor overtager den kløgtige leder fjendens hær uden blodige kampe.

Artiklen er frit redigeret og oversat fra Business Insider

Læs også:
Publikationen "Strategisk ledelse i en brydningstid"
Publikationen "Ledere der lykkes"
Artiklen "Passiv ledelse er også god ledelse"

Skribentinfo

Kommentarer