5 genveje til mere mindful ledelse

Når du har travlt, er du ofte et helt andet sted, end der hvor du fysisk befinder dig. Du er enten to skridt foran eller to skridt bagud. Det betyder, at du mister evnen til at finde ro og være i kontakt med dig selv – og dermed andre mennesker. Med mindful ledelse kan du blive en mere nærværende leder, og det styrker både din egen og dine medarbejderes trivsel. Få fem tips til, hvordan du kan blive mere mindful i din hverdag.

Skribentinfo

Forskning viser, at mindfulness har en lang række positive effekter. Når du er mindful, forebygger du stress og øger din trivsel. Samtidig styrker du din hukommelse, koncentrations- og indlæringsevne. Du bliver også bedre til at tænke kreativt, og så betyder dit nærvær, at du styrker dine relationer til medarbejdere, kollegaer og andre samarbejdspartnere.

Her er fem konkrete tips til, hvordan du kan blive lidt mere mindful i din hverdag:  

1. Fokuser på at være nærværende hver dag

Hvis du vil være en nærværende leder, starter det med en beslutning. De fleste af os er ikke særlig nærværende, og hvis du skal ændre det mønster, kræver det, at du gør en aktiv indsats. Mind dig selv om din beslutning hver dag. Hæng fx en post-it op på din computerskærm, hvor du skriver ”mindful” eller ”nærvær”.

2. Vær til stede

Kan du huske, hvordan det var at være på ferie? Når man holder ferie, skærper man sanserne og nyder lyset og solen, duftene af skov, vand, bjerge, eksotisk mad og bølgernes brusen. Den følelse af nærvær skal du huske på, når du er på arbejde. Det gælder om at sanse, lytte aktivt og møde dine medarbejdere med samme ægte nærvær, også selvom du sidder på kontoret frem for på en palmestrand. Jo mere nærværende du er, jo mere føler de sig set, hørt og forstået – og jo nemmere har du ved at fornemme stemninger og muligheder.

Når du giver dig tid til at forholde dig mindfuldt, dvs. opmærksomt og nærværende, til de udfordringer du møder – uanset om det er en kritisk medarbejder eller en udfordrende opgave, så kan du undgå forhastede negative reaktioner og den gnavende følelse af fortrydelse indeni.

3. Hav en bevidst positiv intention

Nærværende og mindful ledelse handler også om at blive mere bevidst om, hvad du ønsker at opnå i forskellige situationer. Ofte har du reaktioner på automatpilot, hvor du for eksempel udtrykker frustrationer uden først at have tænkt, hvad du vil opnå med det. Det kan for eksempel være, at du får givet en medarbejder et irritabelt svar til et møde.

Hvis du derimod spørger dig selv, hvilket positivt outcome du ønsker, bliver det lettere at kommunikere tydeligt og effektivt med den intention for øje. Var intentionen, at den kritiske medarbejder skulle blive mere velvillig og mindre kritisk, så skulle du måske have lyttet og anerkendt din kritiske medarbejder, inden du kom med dit eget budskab til mødet.

Start dagen med at spørge dig selv, hvad din positive intention for dagen er – så bliver det lettere at kommunikere med det mål for øje. Det kan for eksempel være, at din intention er at være en tydelig og anerkendende leder.

4. Skynd dig langsomt - det går hurtigere

Kunsten i mindful ledelse består i at være langsom som en skildpadde. Det kan lyde ironisk, at det er en god idé at skrue ned for tempoet i en tid, hvor alle løber hurtigere og hurtigere, og beslutninger skal træffes på et splitsekund.

Det er svært at være rolig og nærværende, når opgaverne vælter ind, og deadlines presser sig på. Men spørg dig selv: Hvad er alternativet? Når du mere, når du stresser? Træffer du de rigtige beslutninger, når du ikke giver dig tid til at mærke efter? Hvad ville der ske, hvis du gik på arbejde og satte din egen ro og trivsel som førsteprioritet og taklede opgaverne ud fra den tilstand?

 

5. Giv dig selv pauser

... også selv om du har travlt. Gå en tur, sæt dig med en kop kaffe i solen - eller tag en snak med en kollega, som inspirerer dig. Hold også små pauser, mens du sidder foran computeren, hvor du ikke gør andet end at være opmærksom på din vejrtrækning –uden at forsøge på nogen måde at ændre den. Bare vær opmærksom på den – nyd den og mærk, hvordan det føles at trække vejret ud og ind.

Prøv også at give slip på alle dine tanker og bekymringer. Dukker en tanke op, så bare lad den være uden at tænke den til ende. Du kan også sidde et minut og mærke efter, hvordan den har det.  

Forskning viser, at ledere, der praktiserer mindfulnes, er mere effektive. De er bedre til at fokusere på det vigtige, og de har en højere troværdighed blandt deres medarbejdere. Roen og nærværet smitter positivt af.

Hvis du vil vide mere om mindful ledelse 

  • Mindfulness i organisationer af Pernille Hippe Brun og Clarissa Corneliussen, Psykologisk forlag 2013
  • Find hjem til dig selv af Jon Kabat-Zinn, Dansk Psykologisk Forlag 2008
  • Lige meget hvor du går hen, så er du der af Jon Kabat-Zinn, Borgens Forlag 2000

Kursus: Mindfulness for ledere på Cphbusiness den 12. og 13. november 2015

 

Læs også:


Bliv en opmærksom leder gennem mindfulness

Genfind din (leder)form med mindfulness

Hvem er jeg?

Skribentinfo

Kommentarer