Tjekliste til en stressfri sommerferie

Skal du rydde bunkerne på skrivebordet, inden du går på ferie, og skal du tjekke mails i løbet af ferien? Hvad forventer din familie af dig? Ferie kan være et hajfyldt farvand, hvis du ikke har forberedt dig og fået forventningsafstemt med både din arbejdsplads og familie. Få her fem råd om, hvordan du får en god og fredelig ferie.

Skribentinfo

Ferien står for døren, kufferterne er pakket, nu skal I på ferie. Alle har glædet sig længe, og forventningerne er tårnhøje. Det kan være svært for alle parter at leve op til. Ikke mindst for dig som leder, der måske ikke kan holde helt fri fra arbejdet. 

Her er fem råd, der får dig godt igennem ferien, så du kan møde velrestitueret og fuld af energi tilbage på arbejdet. 

1. Gear ned og lad bunkerne på skrivebordet ligge

For de fleste ledere går den sidste uges tid op til ferien med at afslutte sager og rydde bunkerne på skrivebordet. Mange knokler som afsindige, fordi de tror, at det er nødvendigt for at kunne slappe af på ferien. Resultatet bliver, at de starter ferien topstressede, og måske endda bliver syge de første dage af ferien. De risikerer derfor ikke at få den hvile og restitution, deres krop har brug for. 

Det er en langt bedre strategi, at du i god tid inden ferien, prioriterer opgaverne og laver aftaler med dine medarbejdere, kollega eller chef om, hvornår du kigger på eller afslutter opgaverne – efter ferien. Når du har lavet aftaler, to-do-lister og deadlines, vil det have den samme mentale effekt, som hvis skrivebordet var ryddet. Og husk, at de fleste alligevel holder ferie nogenlunde samtidig med dig. 

2. Lav regler for mail og telefon i ferien

Der er mange holdninger til, hvordan man bør forholde sig til telefonopkald og mails på sin ferie. Nogle ledere læser ikke mails eller svarer telefoner. Andre kan godt lide at få ryddet indbakken jævnligt, så de ikke kommer tilbage til flere hundrede mails. Det er ikke nødvendigvis belastende at tage 15-20 min. om morgenen med en god kop kaffe inden resten af familien er stået op. 

Der er ikke bevis for, at den ene regel er bedre end den anden. Det vigtige er, at du selv sætter en ramme for telefonopkald og mails, der ikke stresser dig og din familie. Hvis du ikke sætter en ramme, ender du ofte med at tjekke mails eller tage telefoner i tide og utide til irritation for både dig selv og dine omgivelser. Sæt derfor den ramme, der giver dig og din familie mest mulig ro, og sæt den inden din ferie. Husk også at inddrage din familie, så de et indforståede og kan hjælpe dig tilbage på sporet igen, hvis din ramme skrider.

3. Forventningsafstem med kollegaer og chefer 

Det er vigtigt, at du og din chef har forventningsafstemt hvilke opgaver, du tager dig af i løbet af ferien, og hvilke der kan vente. Det samme gælder dine medarbejdere, der skal vide hvornår, hvis overhovedet, de kan fange dig på mail. De skal også vide, hvilke sager du har brug for at blive informeret om, og hvilke du forventer, at de selv kan tage sig af. I den forbindelse er det også vigtigt, at du sørger for, at få klædt dine medarbejdere ordentlig på til selv at kunne træffe beslutninger.  

4.Forventningsafstem med familien

I familien er der ofte også forskellige forventninger til ferien eller til hinandens nærvær. Det er derfor ikke nok, at I har aftalt 14 dages ferie ved Gardasøen. Så tag dig af ferieplanlægningen med samme omhu, som du ville gå til en arbejdsopgave, hvor flere af dine kollegaer eller medarbejdere er involveret.

Sørg for at forventningsafstemme jeres forventninger i god tid, inden ferien starter, så I altid kan falde tilbage på jeres aftaler for ferien, hvis noget smutter. På den måde undgår I mange små irritationsmomenter, ligesom I undgår at små ting vokser sig store

5. Lav de ting som du og din familie holder mest af

Fokuser på ressourcer og livsglæde. Det skaber optimale betingelser for en god ferie. Du bruger din energi, livsglæde og –lyst bedst, når du laver ting alene eller sammen med din familie, som du nyder.

For mange bliver ferien desværre en gentagelse af dagligdagens trummerum, hvor man går mere op i praktik og pligtopgaverr, som man ellers ikke har nået. Drop ”samvittigheds” projekterne som at male huset, og sørg i stedet for at nyde samvær med dine nærmeste. Tag alle de gode oplevelser du kan få. 

Rigtig god ferie! 

Læs også:

Læs her hvordan du lukker ned og kommer godt på af sted på ferie

Derfor skal du læse skønlitteratur i sommerferien

Få eksperternes råd om hvordan du bliver klar til sommerferien

Hjerneforsker: Ferie holder din hjerne skarp

Skribentinfo

Kommentarer