5 egenskaber du skal kigge efter når du ansætter

Hver gang du ansætter en ny medarbejder, træffer du en afgørende beslutning som leder. Her får du fem råd om, hvad du skal kigge efter, når du rekrutterer nye medarbejdere.

Skribentinfo

Alle ledere vil gerne have de bedste medarbejdere. Men det kan være svært at spotte de bedste medarbejdere i rekrutteringsprocessen.

Her er fem egenskaber, som du skal kigge efter, når du ansætter nye medarbejdere.

1. Intelligens fremfor erfaring

Intelligens er bedre end erfaring. Jobbeskrivelsen kan skræmme mange væk – særligt de unge, der føler, at de mangler den erfaring, som jobannoncen efterlyser. Det er uheldigt. En intelligent kandidat kan ofte lære et nyt job hurtigt og kan ende med at gøre det bedre end en mindre intelligent kandidat med mere erfaring. Erfaring er vigtigt, men intelligens er hestekræfterne, der driver værket.

2. Stolthed og ejerskab

Medarbejdere, der tager ejerskab og finder stolthed i deres arbejde, gør det ofte bedre end deres kolleger med knap så rank en ryg. Det er nemmere at føle ejerskab over opgaver og ansvar, hvis man føler en vis stolthed ved sit arbejde.

Spørg derfor ind til ansøgerens motivation for at søge stillingen, da man kan aflure i svaret om vedkommende ville kunne føle stolthed i at arbejde lige netop i det ledige job.

Du skal også som leder overveje om du selv signalerer, at du er stolt af din arbejdsplads. 

Eksempel: 
Skolelæreren stråler og føler stolthed, når hun taler om sin elev. Hun har oplevet, hvordan hendes indsats har fået en svag elev til at tro på sig selv og gennemføre sin uddannelse med karakterer, der var langt højere end forventet. Sådan en medarbejder er guld værd. Hun føler stolthed over, at hun har stor påvirkning på et barns udvikling og dannelse til et helt menneske og tror på, at hun gør en stor forskel for andre i sin hverdag.


Læs mere: Anerkendelse der virker

3. Løber selv efter nye bolde

Det er vigtigt, at medarbejderne selv tager initiativ. Den mest værdifulde medarbejder undersøger, hvordan hun kan bidrage bedst. Hun skal helst vise, at hun er villig til at komme med noget nyt og tage føringen. Spørg ind til eksempler på, at ansøgeren selv har taget initiativ og løbet efter nye bolde.  

Læs mere: Om at gøre en forskel

4. Høj grad af integritet

At have integritet er en egenskab, der er svær at spotte, men det betyder ikke, at man skal udelade at kigge efter det i en jobsamtale. Du kan spotte integritet ved at spørge ansøgeren, om vedkommende tidligere har været i etiske dilemmaer i forbindelse med arbejdet og derfor måtte træffe svære beslutninger. Spørg ind til, hvordan ansøgeren håndterede den svære situation.

5. Gå efter holdspillerne

Meget arbejde involverer samarbejde, og det kræver, at medarbejderne er holdspillere. Et team bestående af egoister er sjældent et velfungerende team. Det er uvurderligt at have medarbejdere, som kæmper for organisationens interesser før deres egne, og som er ivrige efter at dele viden og hjælpe deres kollegaer.

Du kan undersøge ansøgerens samarbejdskvalifikationer ved at tjekke referencer og erfaring hos tidligere arbejdsgivere.

Læs mere: Sådan overlever du at arbejde sammen med én, du afskyr 

Artiklen er frit oversat af artiklen 5 attributes to look for in high-performing employees 

Læs også:
Pas på psykopaterne når du ansætter

De 5 største fejl ved ansættelsessamtaler

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale

Skribentinfo

Kommentarer