5 taleråd du aldrig bør følge

Træk vejret dybt, forestil dig, at dem du skal holde tale for er nøgne eller fyr en vittighed af for at bryde isen. De fleste bliver nervøse, når de skal tale foran en stor forsamling. For at overvinde dine bekymringer, handler det i første omgang om at vide, hvilke råd du skal undgå at følge.

Skribentinfo

I en artikel på inc.com afliver Anett Grant, der har flere års erfaring i at træne amerikanske topchefer i at tale foran store forsamlinger, en række myter om, hvad der virker. Ifølge Anett Grant bliver du en god taler, hvis du dropper de dårlige råd. Hun peger på følgende fem råd, du omgående bør droppe:

1: Forestil dig forsamlingen uden tøj

Det er et af de råd, man har hørt flest gange. Ifølge Anett Grant er det er latterligt råd. For du vil ikke føle dig mindre nervøs ved at forestille dig forsamlingen uden tøj. Du vil kun få det underligt og blive distraheret, og det vil ikke hjælpe på din præstation.

Anett Grant fortæller, at rådet hviler på en forkert forudsætning om, at nervøsitet kommer fra den magtforskel, der er mellem dig og forsamlingen: Det er dig mod dem, og hvis du kan gøre dem mindre skræmmende, vil du føle dig mere tryg. Men så simpelt er det ikke. Du kan lære at håndtere din nervøsitet, men der skal mere til end blot at bruge din fantasi.

Læs mere om, hvordan du tackler din nervøsitet, når du skal holde tale:
Få kontrol over din nervøsitet

Nervøse talere forbereder sig forkert

 

2: Tal højt for at indtage rummet 

Hvis du har fået at vide at du skal øge din gennemslagskraft som leder, har du måske tænkt, at du skal skrue op for din volumen. ”Nej”, lyder det fra eksperten. Din gennemslagskraft som leder hænger meget lidt sammen med din volumen. Det hænger i højere grad sammen med din evne til at være fokuseret og nærværende overfor dem, du taler til. Du kan sagtens have en naturligt, stille stemme og stadig fremstå som en leder med selvtillid og dybde.

Læs om, hvordan du styrker din gennemslagskraft her: Rør mig

3: Begynd med en joke 

Anett Grant anerkender, at en af de største udfordringer i forhold til at levere en god præsentation er at gøre begyndelsen god: Hvordan sikrer du dig, at du får forsamlingens opmærksomhed lige fra start? Du har måske hørt, at det er en god ide at begynde med at bryde isen, måske med en vittighed. Problemet med denne tilgang er, at forsamlingen ikke er klar til at grine lige fra start. Stand-up komikere har ofte et opvarmningsnummer på inden de selv kommer på scenen for at få publikum varmet op.

I stedet skal du få forsamlingens opmærksomhed ved at tale om det, der er relevant. Begynd med det, som de er kommet for at høre noget om.

Læs også: Brænd igennem når du præsenterer

4: Bevæg dig

Da Steve Jobs var på toppen af sin popularitet, begyndte mange talere at efterligne hans præsentationsstil, især hans vane med at konstant at gå frem og tilbage på scenen. Men det vil, ifølge Anett Grant, distrahere dem, du vil have til at lytte. Bevægelse er godt, men ikke som en metode til at få dig til at slappe af. Skal du bevæge dig, så skal du gøre det strategisk for at hjælpe forsamlingen med at engagere sig i dit budskab.

Læs mere om, hvordan dit kropssprog kan arbejde med eller imod dig

5: Tag en dyb indånding inden du begynder at tale

Endnu et velbrugt råd om nervøsitet er, at man skal tage en dyb indånding. Anett Grant fortæller, at det er forkert, fordi når du trækker vejret dybt og holder det, så bliver du anspændt, og det påvirker din stemme. I stedet anbefaler hun, at du tager et lille sip luft ned i maven og fokuserer på en afslappet og langt udånding.

Læs den originale artikel af Anett Grant her

Læs også

Jens Arentzens kommunikationsværktøj

Se alle Lederwebs artikler om kommunikation

Skribentinfo

Kommentarer