6 råd når du skal brænde igennem med dit budskab

Du skal lancere en strategi, holde et foredrag, skal sparke seminaret i gang – her er de seks råd, der sikrer, at din præstation får budskabet ud til dine medarbejdere.

Skribentinfo

Du skal mene, det du siger, og bruge din krop, din stemme og dine ord til at fastholde dine medarbejderes opmærksomhed for at få det budskab ud, som du ønsker. Her får du seks råd, som er gode at have in mente, når du skal tale for dine medarbejdere.

1. Dit publikum kopierer dig
Du kan ikke simulere engagement, medfølelse, nærvær eller indlevelse. Hvis du vil have dine medarbejdere til at tage det, du siger til sig, skal du selv have taget det til dig. Du skal føle ejerskab over det du siger. Du skal være engageret i det. Og så skal dine medarbejdere kunne mærke, at du har lyst til at være der sammen med dem. Du skal med andre ord være til stede.

2. Se medarbejderne i øjnene
Du skal altid stå med front mod dine medarbejdere. Det burde være indlysende, men det er det ikke. Når du står foran en stor forsamling af medarbejdere, kan din krop godt få lyst til at gemme sig lidt. Hænder og arme kommer ind foran kroppen. Du lægger låg på stemmen. Du prøver at dirigere opmærksomheden hen til din PowerPoint for ikke at skulle bære hele opmærksomheden selv. Det er rigtigt – den er tung at bære, og kan være overvældende. Men du er nødt til at kunne være i opmærksomheden og rumme den for at få skabt kontakt til dine medarbejdere. Uden kontakten er medarbejderne ikke åbne overfor det, du siger.

3. Husk dit kropssprog
Du skal give den ekstra gas med dit kropssprog for at virke levende og engageret og for at give medarbejderne indtryk af, at du gerne vil være hos dem. Øv dit kropssprog inden den store dag, så du vænner dig til at give den ekstra gas. Få evt. nogen til at filme dig, når du øver dig. På den måde kan du opleve, hvordan du ’ser ud’ fra den anden side, og du kan finjustere dit udtryk, så du er sikker på, at du signalerer det, du gerne vil.

4. Se på publikum – ikke dine noter
Du skal kunne tingene (næsten) uden ad. Du må gerne bruge stikordsnoter, som du ser ned i nogle få gange, men du mister troværdighed, hvis du er bundet til dine noter og ser mere på dem eller din PowerPoint, end du ser på dine medarbejdere.

5. Skru op for stemmen
Du skal tale højere, tydeligere og artikulere meget mere end du gør normalt. Du skal gøre dig umage og vise omhu med din udtale, så dine ord kan komme sikkert hen til medarbejderne. Øv dig i at overdrive din artikulation op mod den store dag.

En øvelse kan være, at gå rundt derhjemme og tale, mens du har en korkprop mellem tænderne, der kan forhindre dig i at lukke munden. Øvelsen er god til at træne din artikulation, fordi du automatisk vil prøve at tale så tydeligt, du kan, til trods for proppen mellem tænderne.

6. Tab ikke pusten
Når du er nervøs, kan du glemme at trække vejret ordentligt. Luften skal helt ned i bunden af lungerne. Mave og brystkasse skal have lov til at udvide sig. Du skal huske at holde pauser for både at trække vejret, og fordi dine medarbejdere skal bruge pauserne til at lade dine pointer synke ind. Giv dig selv lov til at være i det øjeblik, hvor der ikke sker noget. Det forstærker dine pointers klarhed.

 

Læs mere om Kommunikation

Tag ordet - og frem din synlighed

Kropssproget afslører din styrke som leder

Ti stille når du taler

Skribentinfo

Kommentarer