11 råd fra jobsøgeren til lederen

Der findes mangeråd om, hvordan du gennemfører en god rekrutteringsproces. Men hvordan ville rådene se ud, hvis du spurgte ansøgerne? Læs med her.

Skribentinfo

De fleste ansøgere har investeret meget tid og mange tanker, håb, drømme og følelser i dit stillingsopslag. På baggrund af mine erfaringer som jobsøger, vil jeg derfor give 11 råd til dig, der gerne vil udforme en ansættelsesproces, som også har fokus på respekten for ansøgerne.

  1. Stillingsopslag
    Lav et fyldestgørende stillingsopslag, som beskriver eksempler på arbejdsopgaver, og hvad man har fokus på lige nu.

  2. Skriv hvor
    Skriv tydeligt, hvor arbejdspladsen geografisk er placeret.

  3. Angiv kontaktperson
    Angiv en kontaktperson, som rent faktisk er kontaktbar i perioden.

  4. Skriv de vigtige datoer
    Skriv de vigtige datoer i stillingsopslaget: Ansøgningsfrist, hvornår indkalder man til samtale, hvornår forventes samtalen at finde sted, hvornår er ønsket opstart.

  5. Giv hurtigt afslag til dem, der ikke skal til samtale
    Send gerne afslag ud til dem, der ikke skal til samtale, samtidigt med at du indkalder de øvrige. Hvis en ansøger, der ikke er inviteret til samtale, spørger om feedback, før processen er afsluttet, så svar ham/hende med det samme, mens ansøgningen er i frisk erindring. Hvis du ikke har overskud til at tage en telefonsamtale, så har du måske overskud til lige at give fem gode råd tilbage på mail.

  6. Skab tryghed
    Når du indkalder til samtale, så sørg for, at følgende er angivet: Hvor, hvornår, hvad gør man, når man ankommer til stedet, hvem er med til samtalen, hvor længe forventes den at vare. Det giver tryghed i en presset situation.

  7. Til samtalen
    Præsentér jer hver især, og fortæl, hvis nogle af jer har særlige roller i udvalget – fx hvis én primært skal lytte. Fortæl hvor mange, der har søgt stillingen og hvor mange, der er inviteret til samtale. Fortæl også, hvad der er den videre proces – herunder hvornår man kan forvente at få svar.

  8. Læg en plan der tager højde for træthed og sult
    Helt naturligt vil I blive trættere, mere sultne osv. i løbet af dagen. Hav en plan for, hvordan I håndterer, at kandidaterne derfor ikke nødvendigvis har de samme vilkår.

  9. Giv besked når beslutningen er truffet
    Overhold den proces, du har fortalt om. Giv besked til alle, så snart beslutningen er truffet.

    Jeg har ofte oplevet, at der går flere dage efter en samtale, før jeg får en tilbagemelding. Det tror jeg er fordi, man vil være helt sikker på, at alt falder i hak med 1. valget, før man giver de øvrige ansøgere besked. Men fra min stol er situationen den, at den tilbagemelding er altafgørende for mit videre liv. Jeg kan derfor dårligt tænke på andet, før opkaldet kommer, og jeg håber og ønsker til det sidste. Jeg vil derfor langt hellere have afslaget og afklaringen med det samme – med den lille chance for, at der efterfølgende bliver vendt tilbage med en positiv forespørgsel. Giv konstruktiv feedback – især til dem, der får afslag.

  10. Brug referencer - bare ikke fra nuværende arbejdsgiver
    Brug aldrig nuværende arbejdsgiver som reference. Og giv ansøger mulighed for at kontakte referencen og giv besked om, at i muligvis henvender jer.

  11. Vis respekt
    Vær bevidst om, at du holder andre menneskers liv i dine hænder. Behandl dem med omsorg og respekt.

Læs også

Do's and don'ts når du ansætter

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale

Skribentinfo

Kommentarer