3 måder du kan passe på dig selv når du er presset

Når du er presset, kan du komme til at reagere på uhensigtsmæssige måder, som ikke gør noget godt for dig. Tværtimod. Læs her, hvordan du bedst håndterer pres og travlhed.

Skribentinfo

Det er tirsdag eftermiddag, hvor du plejer at gå kl. 16.30, så du kan nå til yoga med din veninde Lone. Men i dag må du desværre aflyse. Det ærgrer dig, for du sætter stor pris på det frirum, du har med Lone - og du aflyste faktisk også i sidste uge. Men de ubesvarede mails hober sig op, og i morgen har I samtaler med tre kandidater til stillingen som ny pædagogmedhjælper. Du vælger derfor yoga fra. Men her begår du en dum fejl. For selvom I alle løber hurtigt for tiden, bør du gøre helt, som du plejer og prioritere yoga. 

Der findes tre typiske selv-saboterende fejl, som man, ifølge den amerikanske forfatter og ledelsesekspert Alice Boyes, risikerer at begå under pres. Men der er også praktiske løsninger, der vil hjælpe dig ud af situationen i stedet for at presse dig længere ud. Det vil give dig en følelse af at have styr på situationen og hjælpe dig med at navigere videre med dine vigtigste opgaver og løse problemerne.

Læs ogsåSov godt - og bliv en bedre leder

1. Vær opmærksom på at det kan knibe med fleksibiliteten

Pres øger risikoen for, at vi bliver mere rigide. Overblikket indskrænkes, og det bliver sværere at se tingene fra flere sider. Den følelsesmæssige og kognitive båndbredde er helt i bund, og derfor går vi langt nemmere i forsvarsmode som en umiddelbar refleks. 

Udover at det kniber med fleksibiliteten, oplever du også, at nogle af dine karaktertræk får lov til at fylde ekstra meget. Hvis du fx er meget tænksom og reflekterende, kan du i en presset periode nemt komme til at overtænke tingene og gå mere i detaljerne. Perfektionisme kan nemt glide over i, at du tyer til at mikrostyre eller bare selv løser opgaverne for, at tingene bliver gjort ordentligt. 

Når du føler dig presset, skal du derfor være opmærksom på, om du stadig følger dine normale principper og standarder. Skulle du have lyttet lidt mere til Peters forslag til en omrokering af vagtplanen? Og skulle du måske, som du normalt plejer at gøre, bare have givet ham langt friere rammer? 

Læs ogsåNår du skal tilbage efter en sygemelding

2. Pak selvkritikken væk

Ofte handler stress eller følelsen af pres om, at der venter en uoverskuelig opgave forude, og at der er mere på spil, end der plejer at være. Men det er ikke som udgangspunkt et problem.

Problemet opstår, hvis du er selvkritisk, fordi du føler det pres. ”Jeg burde jo faktisk ikke være presset over det her. Så er det heller ikke sværere. Det her skulle jeg kunne håndtere uden at føle stress”.

Når du er selvkritisk, er der større risiko for, at du udskyder de svære opgaver eller flygter ind i overspringshandlinger. Fordi ikke alene føler du pres over opgaven, du føler også skam over, at du føler dig presset. Du skal parkere selvkritikken og i stedet rose dig selv for at gå så meget op i dit arbejde, at det betyder noget for dig, hvordan det hele går. 

Læs ogsåDu skal selv bryde din stressspiral

3. Gør noget godt for dig selv

Hvis batterierne er i bund, er det vigtigt, at du tager dig tid til at få dem ladet op. Fx den ugentlige yogatime med Lone. Når du godt ved, hvad der kan hjælpe dig, men ikke handler på det, efterlader det dig med en følelse af magtesløshed. Det er selvdestruktivt, og det vil være langt bedre for dig, hvis du stadig tager dig tid til det, der giver dig energi. 

En sidegevinst ved at gøre det gode for dig selv, er, at din underbevidsthed er en rigtig god problemløser. Så prøv at identificere de aktiviteter, hvor du som oftest oplever, at dine tanker vandrer og lander i løsningsmode. Det kan fx være, når du løber, går tur med hunden eller bekæmper skvalderkål i haven. 

Når du kender fælderne, er det nemmere at skabe gode og nemme veje udenom dem, og det kan hjælpe dig og dem omkring dig gennem de travle og særligt udfordrende tider. 

Artiklen er frit oversat og redigeret ud fra denne artikel på hbr.org

Skribentinfo

Kommentarer