4 inspirerende rollemodeller fra fiktionens verden

Du kan hente meget inspiration i en rollemodel. Det kan faktisk gøre dig til en markant bedre leder. I fiktionens verden findes der masser af gode rollemodeller, som du kan lære af. Læs om fire af dem her.

Skribentinfo

Den danske vinter og de mørke aftener byder på flere gode film og bøger i sofaen. Det kan heldigvis kombineres med din søgen efter inspiration til at blive en bedre leder.

Jeg læser ikke ledelsesbøger, kun skønlitteratur, for dér lærer man om mennesker, og det er jo dét, ledelse handler om. Margrethe Vestager, Konkurrencekommissær

Så der er god grund til at slå benene op og læse med her.

1. Hermione Granger (Harry Potter, J. K. Rowling)

Hermione Granger er en ung heks på Hogwarts og en af Harry Potter bedste venner.

Dette kan du lære af Hermione:

Del din viden

Hermione er stræbsom, enormt videbegærlig og en meget flittig elev. Men det bruger hun ikke kun til sin egen vinding. Hun deler gavmildt ud af sin viden, lærer fra sig og bruger også sin imponerende viden til at beskytte alle, når de mest har brug for det.

Lad ikke din usikkerhed holde dig nede

Hermione er ikke af natur en selvsikker person. Men det afholder hende ikke fra at tage en udfordring op, tage styring og fokusere på at få ”jobbet gjort”. Og hen ad vejen lærer hun at hvile i den, hun er.

Hjælp andre

Hermione forsvarer altid de svage og forsvarsløse. Hun forbedrer deres liv og hjælper dem til at nå deres fulde potentiale.

Læs ogsåAdvarsel: 11 tegn på giftig ledelse 

2. Gandalf the Grey (The Lord of the Rings, J. R. R. Tolkien)

Gandalf er en troldmand, der bruger alle sin evner på at rådgive og beskytte Frodo Baggins på sin færd mod at finde og destruere ”the Ring to Rule all Rings”.

Det kan du lære af Gandalf:

Vær ikke blind over for det du er oppe i mod

Gandalfs lederskabsevner er tydelige med evnen til at forudse de farer og udfordringer, der venter.

Lær af jeres fejl

Gandalf irettesætter gentagne gange personer, der opfører sig uhensigtsmæssigt. Både fordi han ved, hvad der er på spil, og fordi han ved, at det er vigtigt at lære af sine fejl.

Hav det sjovt

Gandalf kan være meget seriøs, men han sætter også pris på at have det sjovt. Og er god til at dele det med andre. Der skal være plads til glæden. Også i de svære tider.

Hold ud og vær loyal

Gandalf er dedikeret til sit forsvar af ”The ring” til den bitre ende. Og han fristes ikke som mange andre til at skifte side til trods for hård modstand.

Vær ydmyg

Gandalf går gerne forrest i kampen og baner gerne vejen for andre, så de kan fortsætte deres færd uden ham. Han forstår, at deres fælles sejr er vigtigere end hans egne succeser.

Læs også10 egenskaber: Det kan de bedste ledere

3. Atticus Finch (To Kill a Mockingbird, Harper Lee)

Atticus Finch er advokaten, der i 1930’ernes USA forsvarer en sort mand Tom Robinson, der er anklaget i en voldtægtssag.

Det kan du lære af Atticus:

Følg dit eget kompas

Atticus fastholder sit mål og følger sit eget etiske kompas til trods for et stort socialt pres, og han bevarer sin integritet til trods for omgivelsernes forudindtagede holdninger. Også selvom han ved, at sagen aldrig kan vindes.

Stå fast

Atticus udviser stor tålmodighed og handler konsekvent. Det vækker tillid og respekt.

Bær ikke nag

Atticus erkender, at de fleste mennesker rummer både gode og dårlige sider, og det gør ham i stand til at kunne tilgive, når nogen træder forkert.

Læs også: Er du tro mod dine værdier – også i modvind?

4. Katniss Everdeen (The Hunger Games, Suzanne Collins)

Da 16-årige Katniss’ lillesøster bliver udtrukket til at deltage i Dødsspillet, hvor 12 distrikter kæmper mod hinanden og kun én overlever, overtager Katniss frivilligt hendes plads for at beskytte hende.

Det kan du lære af Katniss:

Brug de evner du allerede har

Katniss er en dygtig bueskytte og jæger, og det er de evner, hun målrettet tyer til for at overleve de svære kampe. Hun gør det, hun er bedst til.

Samarbejd og indgå gode alliancer

Katniss indgår en alliance med en konkurrent, mens de andre kun tænker på sig selv. Men det lykkes de to at vinde kampene netop på grund af deres samarbejde.

Lyt til sandheden – også selvom den er svær

Da Katniss’ fjende præsident Snow endelig bliver arresteret, og Katniss står over for at skulle henrette ham, afslører han, at Alma Coin, en af de ledere, Katniss har samarbejdet med, tillod henrettelsen af Katniss’ søster. Katniss lytter til trods for, at hun har svært ved at tro ham og lægger til sidst to og to sammen.

Læs også11 ting gode ledere gør

Artiklen er frit oversat og redigeret fra inc.com: 4 inspiring leaders from fiction and lessons they teach

 

Skribentinfo

Kommentarer