4 spørgsmål du skal stille til din mentor

Er samtalen med din mentor blevet lidt træg på det seneste? Synes du at du har stillet alle de relevante spørgsmål på jeres tidligere samtaler, og nu synger jeres mentorforhold så på sidste vers? Spark liv i mentorsamtalen med fire typer af spørgsmål.

Skribentinfo

Den dag din mentor indvilgede i at blive mentor for dig, var en god dag. Din lederudvikling var på sporet til at blive rigtig god, men nu, efter flere mentorsamtaler og et godt stykke inde i jeres forhold, føler du at samtalerne ikke er ligeså energiske som de var i starten. Men det er ikke ensbetydende med, at jeres mentorforhold er gået i stå. I skal måske bare have noget nyt materiale at diskutere.

Her er fire typer af spørgsmål, du kan stille din mentor, der kan genopfriske jeres forhold, og gøre det mere interessant og værdifuldt.

 1. Historier
  Alle kan lide at tale om sig selv. Bed din mentor om at fortælle en historie om en situation fra hendes egen karriere. Du kan fx spørge: ”Hvordan gik det til, at du er, hvor du er i dag?” Eller ”Var der et tidspunkt i din karriere, hvor du fejlede, og hvad gjorde du for at rejse dig igen?” Eller ”Hvad ville du ønske, at du havde vidst før dit første lederjob?”

 2. Situationer
  Tag en situation med til din mentor – en du har brug for hjælp til at navigere i. Det kan fx være: ”Jeg forsøgte at uddelegere i sidste uge, men det gik ikke som jeg havde forventet. Kan du hjælpe mig med at tænke igennem, hvad jeg skal gøre anderledes næste gang?” Eller ”Jeg har to veje jeg kan gå med min karriere, og jeg vil gerne have din hjælp til at tage en beslutning om, hvilken vej jeg skal gå”. Eller ”Hvordan kan jeg bedst lade min chef vide, at jeg ikke bryder mig om, at han kontrollerer mig?”

 3. Selv-opmærksomhed
  Selv-opmærksomhed betyder evnen til at se dig selv som andre opfatter dig. Hvis du kan lide den måde andre opfatter dig, kan du omfavne det og styrke den opfattelse. Men hvis du ikke kan lide den måde andre opfatter dig kan du tage tiltag til at ændre deres opfattelse i en mere positiv retning.

  Din mentor kan hjælpe dig ’med at holde spejlet’ og give dig feedback på, hvordan dine handlinger og kommunikation påvirker måden andre opfatter dig. Stil spørgsmål som: ”Kan du give mig feedback på, hvordan jeg kan forbedre min fremtræden som leder?” Eller ”Synes du jeg fremstår krævende, når jeg sender min chef ugentlige opdateringer?”

 4. Talentudvikling
  Er der er en bestemt del af dit talent du gerne vil udvikle - fx projektstyring, langsigtet strategisk planlægning eller uddelegering? Spørg din mentor til råds og få hjælp til at finde de ressourcer, du skal bruge i din udvikling.

Ved at forberede en ny variant af hver af disse spørgsmål før hver mentorsamtale, kan I få mange interessante og udviklende samtaler. Du kan eventuelt dele listen med din mentor, så hun er forberedt på forløbet i jeres samtale.    

Artiklen er frit oversat efter Four types of questions to ask your mentor

Læs mere om Ledernetværk

Undgå mentorrollens største faldgruber

Derfor skal du blive mentor

Mentorprogrammer - din checkliste

Skribentinfo

Kommentarer