4 typiske spørgsmål til jobsamtalen - og hvordan du bedst besvarer dem

Hvad er din største svaghed? Hvor ser du dig selv om 5 år? Læs, hvordan du bedst besvarer nogle af de mest stillede spørgsmål til jobsamtalen.

Skribentinfo

Svedige hænder, røde pletter på halsen og hjertebanken. Det er svært ikke at blive nervøs, når du skal til jobsamtale. Men god forberedelse kan tage toppen af nerverne.

Artiklen ”4 interview questions that will separate top performers from the pack” fra Fastcompany præsenterer fire typiske spørgsmål, du kan blive stillet til en jobsamtale, og giver inspiration til, hvordan du bedst besvarer dem.

1. Hvorfor søger du jobbet?

Under forberedelsen til jobsamtalen, skal du gøre dig overvejelser om, hvad der fik dig til at søge jobbet. Var det matchet mellem jobbeskrivelsen og dine tidligere joberfaringer? Er det arbejdspladsen, eller fordi du gerne vil prøve kræfter med ledelse indenfor et andet område?

Dem, der interviewer dig til jobsamtalen, vil gerne vide, hvad der motiverer dig til at søge jobbet, så formuler dit svar med omtanke.

2. Hvad er din største svaghed?

Svaret på dette klassiske spørgsmål bliver tit forklædt som pral. Fx: ”Jeg er perfektionist”, eller ”jeg arbejder for meget”. Det skal du prøve at undgå. Dit svar på spørgsmålet giver nemlig jobintervieweren og din måske kommende arbejdsplads en indikation af, hvor stor selvindsigt du har, og hvordan du vil håndtere de vanskelige situationer, der vil opstå i jobbet.

Du kan fx fortælle, hvordan du har arbejdet med at øge din kompetence inden for et område. Måske var du rigtig god til at analysere og lave strategier, men manglede viden indenfor implementering og forandringskommunikation. Du kan fortælle, hvordan du indså, at det var de kompetencer, du manglede, og hvordan du tilegnede dig dem.

3. Hvor ser du dig selv om 5 år?

Jobintervieweren vil gerne vide, hvor seriøs du er, og om du vil passe ind i deres langsigtede planer. Men måske ved du, at du inden for de næste år planlægger at blive selvstændig eller drosle ned for arbejdet og bruge mere tid på familien. Du skal ikke afsløre alt om dit privatliv, dine mål og drømme.

Du skal i stedet vise, hvor dedikeret og engageret du er ved at fremhæve de succeser, du allerede har haft, uddannelser du har gennemført, og forfremmelser, du har fået. Fortæl, hvordan du vil fortsætte med at udvikle dig og vokse i din næste rolle som leder i deres team.

4. Et uforudsigeligt spørgsmål

”Beskriv i detaljer, hvordan du vil løse denne specifikke situation.” Jobintervieweren vil gerne vide, hvordan du løser problemer og håndterer uventede situationer. Det er svært at forberede et præcist svar, men overvej gerne nogle konkrete situationer, du har håndteret, og som siger noget om dig som leder. Det er fx en god ide inden samtalen at reflektere over, hvordan du løser problemer og finder løsninger på akutte situationer.   

Læs også: 

Karriereuniverset

6 råd: Sådan håndterer du din karrierekrise

 

Skribentinfo

Kommentarer