5 ting du skal gøre for at fastholde dine topscorere

Den medarbejder, det vil gøre mest ondt at miste, er måske på udkig efter et nyt job. Hvis du vil fastholde hende, kræver det handling. Her er fem råd om, hvordan du holder på dine bedste medarbejdere.

Skribentinfo

Nogle medarbejdere er vigtigere og dygtigere end andre. Ofte er det netop de medarbejdere, der har størst betydning for organisationen, som er på vej væk, viser en undersøgelse fra Inc.com. 

Det kan skabe uro og er rigtig dyrt for organisationen, når de bedste medarbejdere forsvinder. Hvis du vil fastholde dem, så kræver det, at du handler.

Her giver Peter Economy, forfatter til en række ledelsesbøger, fem råd om hvad du bør gøre for at fastholde dine topscorere.

1. Tilskynd dine medarbejdere til at tage chancer

Skab rum for at dine medarbejdere har mulighed for at sætte spørgsmålstegn ved status quo og udfordre vanetænkning. Det tilskynder dem til at komme med nye og vilde ideer.

Dit mål skal være at fremme en "hvorfor ikke?"-kultur.Med opmuntring og albuerum vil medarbejderne kigge efter bedre og mere kreative måder at gøre tingene på. Selvom der kan forekomme fejl, og selvom løsninger kan mislykkes, skal du løbe den risiko.

2. Kanaliser den rastløse energi

Medarbejdere, der udstråler at være dygtige, flittige og nysgerrige, er ofte dem der kommer til at kede sig mest med rutineopgaver. De er sultne efter nye opgaver, og de trives med og drives af nye opgaver.
Derfor er det vigtigt at udnytte deres rastløse energi og vende den til en fordel. Hvis du ikke formår at udfordre dem, vil de kede sig og derfor søge væk. 

Derfor skal du sørge for at få dine talentfulde medarbejdere til at løse de komplicerede opgaver, og sørg for at udfordre dem til at finde nye løsninger. Tilbyd dem retningslinjer og giv dem en tidsfrist, men fortæl dem ikke, hvordan de skal løse opgaven.

3. Giv dem tid til at lege

Børn er ikke de eneste, der har brug for tid til at lege. Det har dine medarbejdere også. Det kan synes i modstrid med formaninger om og fremstød for effektivitet - men planlagte frirum er sunde. Når dine topscorere får lov til at træde ud af den daglige rutine skabes der både rum for, at de udvikler deres talent, og at de kan udvikle nye geniale idéer.

Du skal opfordre dem til at kontakte andre topscorere i organisationen og vise dem tillid til, at der vil komme store ting ud af deres spontane input og eksperimenter.

4. Gå foran

Dine bedste medarbejdere kan have gavn af at arbejde med en mentor, der rådgiver dem, skaffer dem forbindelser og er et tilstræbelsesværdigt forbillede for dem. Vær selv et godt og konsekvent eksempel for dem - så vil dine topscorere konstant overgå dine højeste forventninger.

5. Afløn dem godt - ikke bare med penge

Lad medarbejdere på alle niveauer vide, at de vil blive belønnet for deres indsats, og sørg for at følge op på dine løfter. Det handler ikke kun om lønsedler og resultatløn. Find ud af hvad, der betyder noget for dem og hvilke ting, der påvirker deres tilfredshed. Hvis de ønsker at avancere, så skab mulighederne for dem. Hvis de ønsker mere fleksible arbejdstider for at skabe balance mellem arbejde og privatliv, så hjælp dem med at finde en måde, som begge parter kan have glæde af.

Hvis medarbejderne ikke føler, at deres bidrag er værdsat, eller hvis de ikke har incitament til at lægge deres indsats og ideer i arbejdet, søger de videre. Der er mange måder at belønne og anerkende på, og det er værd at sætte af og opmærksomhed på at udvikle en tilgang, der er tilpasset den enkelte.
Hvis du stiller medarbejderne noget i udsigt, skal du holde dine løfter. Hvis du bryder dem, nedbryder du tilliden. Med andre ord; Står du ikke til regnskab for medarbejderne – vil de selv stille dig til regnskab - og det vil ikke blive i dit favør. 

Artiklen er frit oversat og redigeret fra Inc.com

Læs mere

Kend din primadonnas motiver

Få dine medarbejdere til at funkle

Spot ildsjælene - der gør forskellen

Ildsjæle - høst værdien og undgå risikoen

Vi med særligt stort præstationsbehov

Skribentinfo

Kommentarer