7 råd til stillingsannoncen
Lever jeres stillingsannoncer sjældent op til dine forventninger? Så ligger problemet muligvis i jeres stillingsannoncer. Her får du råd om at finde den rigtige medarbejder fra start.
Skribentinfo
At finde den rigtige medarbejder kommer typisk i forbindelse med at der er travlt. For travlt til at gøre det indledende arbejde ordentligt. Derfor bør du ikke undre dig, hvis du måske står tilbage efter en ansættelsesproces og mangler gode, interessante og kvalificerede ansøgere.
Processen med at finde den rigtige medarbejder begynder nemlig allerede når du formulerer din stillingsannonce.
Hvem har du brug for?
Det er vigtigt, at du i første omgang bruger tid på at afdække jeres behov. Lav gerne en jobanalyse og en kompetenceprofil. I den skal du beskrive, hvilken type medarbejder og hvad det er for et job du ønsker at besætte:
Er det en ny stilling eller en erstatning for Lone i bogholderiet? Skal medarbejderen på lang sigt håndtere andre opgaver eller er det en deltidsstilling?
En ny stilling er også en anledning til at blande kortene, så arbejdspladsens kompetencer og personligheder matcher hinanden. Du skal derfor ikke nødvendigvis finde en kopi af den person, der skal erstattes.
Ved at gøre jer det bevidst, hvilken type medarbejder I søger efter, og hvilke arbejdsopgaver der skal udføres, er det nemmere at skrive en præcis stillingsannonce, der rammer den rigtige kandidat.
Fokuser på ansøgeren
Ligesom det er en kunst at skrive en perfekt jobansøgning, kan stillingsannoncen volde mange udfordringer. Morten Heuing, direktør i karriereportalen StepStone, oplever ofte at stillingsopslagene er umulige.
Mange arbejdspladser lægger deres fokus på selve jobsamtalen, men ikke på det indledende arbejde. Det er en fejl, mener Morten Heuing.
En anden hyppig fejl er at fokus i stillingsannoncen er forkert. Virksomheder fortæller ofte langt og bredt om sig selv, i stedet for om stillingen. Ifølge Morten Heuing skal organisationen fokusere mere på kandidaten end på organisationen jobannoncen:
”Mennesker interesserer sig primært for sig selv. Jo mere de kan se sig selv i jobbeskrivelsen, desto større chance er der for at de søger den.”
Tænk kreativt
Når der formuleres en stillingsannonce, vil mange af vane skrive i et meget formelt sprog. Det er ikke altid hensigtsmæssigt. Stillingsopslag, der skiller sig ud, vækker læserens interesse og ansøgernes lyst til at søge.
Brug gerne det sprog og de sprogbilleder, der bruges på arbejdspladsen. ”Hvis der er sjovt at være, så brug humor. Lad være med at skrive at I har det sjovt – vis at I har humor!”, forklarer Morten Heuing og fortsætter:
”Tænk også på om det er en mekaniker, en funktionær eller en studentermedhjælper I kommunikerer til. Brug helst det sprog som kandidaten ”taler”, med mindre der på arbejdspladsen hersker et meget formelt sprog.”
Vær ærlig
Ifølge Morten Heuing skader det ikke at være informativ i sit stillingsopslag, men det skal passe ind. Skriv kun om lønnen, hvis det er specifikt eller afgørende.
”Personalegoder bør kun beskrives hvis de er anderledes eller støtter op om kulturen på arbejdspladsen. F.eks. hvis arbejdspladsen går meget op i sundhed, så skriv det, og gerne hvis der er gratis fitness for de ansatte. Kaffe og frugtordninger forventer vi efterhånden alle sammen at der er.”
Det vigtigste ifølge Morten Heuing er dog, at man er ærlig over for kandidaterne:
”Lad være med at oversælge stillingen. Hvis stillingen er ”nederen” så skriv det. Det er bedre at være ærlig, så læseren ikke føler sig narret og spilder sin tid. Der er ufattelig mange annoncer, der lover guld og grønne skove, men som ikke gør det. Det skaber irritation hos læseren.”
Sådan udformer du din stillingsannonce
- Overskriften er blikfang
Overskriften er meget vigtig, da den skal fange læserens opmærksomhed. Gør den konkret, og gerne interessant. - Beskriv hvad I søger
Teksten må gerne være personlig; den skal handle om kandidaten. Hvis kandidaten kan læse om sig selv, og forestille sig selv i jobbet, får de også lyst til at søge stillingen. Skriv f.eks. ”Er du…?” eller ”Har du lyst til…?” - Hvad går arbejdet ud på?
Beskriv arbejdet og det der forventes af kandidaten - Tænk på hvem du taler med
Skriv direkte til kandidaten, og aldrig i 3-person som f.eks. ”Kandidaten har typisk 3 års erfaring”. - Undgå klichéer
Undlad at bruge klichéer som kandidaten ikke kan sige nej til, som f.eks. ”dynamisk miljø”, ”fleksibel medarbejder”. Det er luftige begreber, der ikke kan konkretiseres. Det medfører oftest både for mange og forkerte ansøgninger. - Gør annoncen levende
Med f.eks. logo eller hvis I har flotte billeder der realistisk viser livet på arbejdspladsen, eller jeres smukke omgivelser - Vær ærlig
Hvis stillingen er uattraktiv, eller har upopulære elementer, så vær ærlig omkring det, og skriv det. Evt. allerede i overskriften: ”Tastemedarbejder søges til natarbejde i Langtbortistan”. På den måde får de kandidater, der netop søger et tastejob i ”Langtbortistan” øje på stillingen, mens du ikke narrer andre kandidater til at læse en for dem uinteressant annonce.
Om stillingsannoncer
|
Læs også: Ny forskning afslører: Jobsamtalen virker ikke
Kommentarer