8 råd alle nye ledere bør få den første dag

Som ny leder har du sikkert travlt med at være handlekraftig og vise, hvad du står for, og hvem du er. Men træk lige vejret. Nogle gange kan tålmodighed nemlig være din bedste ven, når du er ny leder. Her er 8 råd, alle nye ledere burde få den første dag.

Skribentinfo

Hvis du er ny leder, er du sikkert ivrig efter at kaste dig over alle opgaverne og samtidig vise dine medarbejdere, at du er både handlekraftig og dygtig. Det er bare ikke sikkert, at det er den bedste måde at gribe det an på. Du risikerer nemlig at brænde ud, inden du er kommet ordentligt i gang, og alle opgaverne har ikke nødvendigvis godt af at blive hastet igennem med det samme.

Den amerikanske top-leder Shane Rodgers har skrevet et populært indlæg på Linkedin, hvor han taler direkte til sit 25-årige jeg, da han var ny leder. Her er nogen af hans råd til unge ledere i dag:

 1. En karriere er et maraton – ikke et sprint

  Når du er ny leder, kan du være utålmodig og føle, at du vil gøre alt på en gang. Men hvis du ser din karriere som et sprint, er der en stor risiko for, at du brænder ud og aldrig får tid til at reflektere. Træk vejret, og lad din rejse tage tid. Hvis du arbejder hårdt og er tålmodig, skal du nok blive god til det, du gør.

 2. Øvelse gør mester

  Du genkender sikkert ideen om, at du skal gøre noget i 10.000 timer for at blive rigtig god til det. Og måske er det rigtigt. For både The Beatles og Bill Gates har det til fælles, at de havde uheld undervejs, men fortsatte med at øve og øve indtil de blev de bedste inden for deres felt. Så sørg for at blive rigtig god til at løse dine specifikke arbejdsopgaver, inden du går videre til noget nyt.

  Læs også: Få den bedste start som ny leder

 

 1. Prioriter aldrig karrieren før familien

  Det påvirker selvfølgelig din karriere at få børn. Men det handler mest om de første år, hvor børnene er små. På den lange bane har børn ikke så stor indflydelse på din karriere – og du vil takke dig selv for at have fået dem, når du bliver ældre.

 2. Lederskab handler om mennesker – ikke ting

  Måske en kliché, men som leder må du aldrig glemme, at det er mennesker, du arbejder sammen med. Alle mennesker er forskellige, har forskellige oplevelser og klarer sig bedst under forskellige forhold. Husk det.

 3. Øv dig i at lytte

  Når du er ny som leder, tror du måske, at du skal have svar på alt. Sådan er det ikke. Det er netop derfor, du har medarbejdere, der sammen besidder en utrolig styrke. Prøv derfor først at henvende dig indadtil i organisationen, hvis du har et problem i stedet for med det samme at kontakte eksterne konsulenter. Det er dumt at smide det talent og viden, som du er omgivet af, væk.

 4. Hav et aldersmæssigt bredt netværk

  Hvis du kun hænger ud og diskuterer arbejdsrelaterede problemer med jævnaldrende, mister du en masse erfaring. Prøv i stedet at have både unge og ældre i dit netværk, der kan guide dig i vanskelige spørgsmål. Det giver dig større sikkerhed i din ledende stilling.

  Læs også: 3 råd til nye ledere

 

 1. Find kolleger du trives med

  Vi bruger mindst otte timer om dagen på arbejde. Det betyder, at du sandsynligvis bruger mere tid sammen med dine medarbejdere end dine venner og familie. Derfor er det også vigtigt, at du er glad for dit job og har det sjovt med dine kolleger. Hvis du ikke er det, vil din motivation dale, og det afspejles med garanti i din præstation.

 2. Se fejltagelser som muligheder for at lære

  Alle laver fejl - især når man er ny. Men i stedet for at grave dig langt ned under jorden fordi et projekt gik i vasken, kan du se det som en mulighed for at blive klogere til en anden gang.

  Artiklen er frit oversat fra Chef.se.

Skribentinfo

Kommentarer