Hvilke personlige egenskaber gør lederjobbet nemmere? Og hvordan leder du bedst dine medarbejdere, når du ikke kan se dem? Det og meget mere kan du finde svarene på i de ti mest læste artikler på Lederweb i 2020. Find også en oversigt over Væksthus for Ledelses udgivelser i 2020.
I denne korte video giver foredragsholder og instruktør Jens Arentzen konkrete anvisninger på, hvordan I kommer tættere på den egentlige, reelle kerneopgave og får skåret alle flosklerne væk.
Du har sikkert allerede hørt om både TEAL og transformationsledelse. Men hvad betyder de nye ledelses- og organisationsformer egentlig for beslutningskompetencen, individets rolle, samarbejdet på tværs og hierarkiet? Væksthus for Ledelse har set på seks forskellige tilgange til nye måder at organisere og lede arbejdet på. En af dem er grænsekrydsende ledelse. Læs mere om det her.
Læs mere
Den altafgørende faktor: Dette skaber motiverede medarbejdere
Ledere kan være nok så effektive, men hvis deres medarbejdere ikke er glade og motiverede, går effektiviteten fløjten. Læs her, hvordan du får mere motiverede og effektive medarbejdere.
TEAL er en organisationsform, der arbejder ud fra menneskets trivsel. TEAL forsøger at anerkende at verden er et sted for individuel og kollektiv udfoldelse, hvor individet lærer at tæmme ego’et og i stedet bruger indre vished som kompas. Den betyder derfor omfattende forandringer for nutidens organisationer. Læs mere om TEAL her.
Holakrati er en metode og tankegang, som afskaffer det kendte hierarki og differentierer organisationen fra de mennesker, der arbejder i den. Man har faste rollebeskrivelser, der defineres i cirkelstrukturer, som medarbejdere organisatorisk er inddelt i. I høj grad inspireret af sociokratisk styreform. Læs mere om holakrati her.
Transformationsledelse er en ledelsesstrategi, der har til formål at understøtte medarbejdere og ledere i at arbejde mod organisationens mål. Det skal ske ved at skabe en stærk vision. Transformationsledelse er ofte brugt i forandringsprocesser. Læs mere om transformationsledelse her.
Sommerferien 2020 bliver for de flestes vedkommende ikke som planlagt. Men det gør ikke denne ferie mindre vigtig. Faktisk tværtimod. De sidste tre måneder har været krævende langt ud over det sædvanlige, og den kommende sommerferie er derfor særligt tiltrængt. Få her et par tips og tricks til, hvordan du bliver helt klar til ferie.
Hvilke egenskaber besidder en god leder? Og hvordan får du ansøger til at afsløre sit sande jeg? Det og meget mere kan du finde svarene på i de ti mest læste artikler på Lederweb i 2019. Find også en oversigt over Væksthus for Ledelses udgivelser i 2019.
I disse dage sidder mange klar bag skærmen for at få fingre i et godt Black Friday tilbud. Det behøver du ikke på Lederweb. Vores publikationer, podcast og artikler er nemlig gratis året rundt. Vi har her samlet et overblik over de nyeste udgivelser og de mest populære artikler, som du kan kaste dig over helt uden regning.
KL's Ledertræf sætter i år fokus på det at skabe mening som leder. Hvad er dit ledelsesmæssige “hvorfor”, og hvordan omsætter du det, så det skaber resultater? Få inspiration fra ledere og forskere mandag den 28. oktober.
Har du set dig over skulderen for nyligt? Tjekket at du har nogen, der støtter dig og dine idéer? Jens Arentzen fortæller i denne video, hvorfor det er helt essentielt for dig som leder.
På personalemødet melder Birgit sig til en opgave, som du ikke føler dig tryg ved, at hun kan håndtere. Det mest nærliggende at sige nej og give opgaven til Hanne, som du ved har masser af erfaring. Men hvordan gør du det uden at såre Birgit? Se med her.
Hvad betyder digitaliseringen for din ledelse? Sæt kryds i kalenderen den 6. juni, hvor du kan høre oplæg fra nogen af de fremmeste eksperter på feltet, deltage i en række forskellige sessioner og pleje dit netværk.
Et godt jobinterview er en af de bedste metoder til at frigøre information. En vellykket rekruttering står og falder med, at ansættelsesudvalget formår at gennemføre sine interview så systematisk og professionelt, at den frigjorte information udgør et tilstrækkeligt grundlag for at vælge den rette kandidat.
Foruden de fem grundprincipper for lederrekruttering er en række andre delprocesser vigtige for et godt samlet forløb. Fælles for dem er, at der er mange forskellige måder at gribe dem an på. Her er en række praktiske råd om og eksempler på, hvordan det kan gøres.
Det er en god idé allerede under det første jobinterview at få afstemt lønforventningerne nogenlunde. Det kan også anbefales, at der allerede i stillingsopslaget angives et lønniveau.
Når jobanalysen er på plads, kan ansættelsesudvalget udarbejde en kompetenceprofil. Det vil sige en begrundet og prioriteret liste over de kompetencer, der er forudsætningen for at bestride jobbet.
Det giver de bedste resultater at tage udgangspunkt i nogle af situationer, ansøgeren har stået i. Eksempelvis ved at bede vedkommende genfortælle en særlig kritisk situation - og hvordan han eller hun håndterede den. Det kan fx være, hvordan ansøgeren har reageret over for andre, der har optrådt uhensigtsmæssigt.
Som ansættelsesudvalg har man både et ansvar for og en interesse i at behandle alle ansøgere så fair og godt som muligt. Ligebehandlingen af ansøgerne er en simpel forudsætning for, at alle konkurrerer om jobbet på fair og lige vilkår – og dermed også at udvalget kan træffe den bedst informerede beslutning.
Når I har fundet denrigtige leder og kontrakten er skrevet under, er selve ansættelsesudvalgets opgave fuldført. Men rekrutteringsprocessen har endnu en fase, derofte bliver forsømt: En veltilrettelagt introduktion for den nye leder.
For at kunne ansætte den rigtige skal ansættelsesudvalget være klar på, hvad vedkommende skal kunne. Læs her om, hvordan I laver en jobanalyse og kompetenceprofil.
Interviewguiden er ansættelsesudvalgets disposition og spørgeguide under interviewet. Den er typisk inddelt i en velkomst, ansøgerens præsentation, om jobbet, afdækning af ansøgernes kompetencer, ansøgernes og ansættelsesudvalgets forventninger og afrunding.
De fleste har erfaret værdien af dygtige ledere og god ledelse, men mange undervurderer konsekvenserne af at vælge den forkerte. Her er en guide med viden og værktøjer til at finde den rette leder.
Når ansøgningsfristen er udløbet, har ansættelsesudvalget forhåbentlig fået et tilstrækkeligt stort og interessant felt af ansøgere. I modsat fald må udvalget overveje, hvordan feltet kan udvides, fx ved et genopslag, en bredere søgeproces e.l.
Læs mere
Tjekliste: Hvem gør hvad under ansøgningsprocessen
Af hensyn til såvel ansøgerne som organisationens omdømme bør ansættelsesudvalget sikre, at kontakten med ansøgerne fra første færd er imødekommende og professionel.
Der er mange måder at tiltrække de rette kandidater til et lederjob på. Fælles for dem er, at de bør bygge på en forudgående jobanalyse og kompetenceprofil. Man skal kort sagt vide, hvad man leder efter.
Rigtigt anvendt kan test være et værdifuldt supplement til andre metoder, når man rekrutterer. Men testmarkedet er broget - og vælger man en dårligt dokumenteret eller direkte forkert test til formålet, bliver resultaterne også derefter.
Et ansættelsesudvalg er et grundvilkår i mange offentlige organisationer. Her får du gode råd til ansættelsesudvalgets rolle i forbindelse med lederrekruttering.
Ledere der lykkes… Hvad er det egentlig, de kan? Væksthus for Ledelse har kigget nogle ekstraordinært dygtige ledere i kortene, og nu kan du få lov at kigge med.
Hvad er god ledelse af ledere? Hvad forventer ledere af deres chefer og vice versa? Hvordan adskiller ledelse af ledere sig fra ledelse af medarbejdere? Få svarene her, hvor du kan se eller gense Væksthus for Ledelses første webinar.
Læs mere
5 råd når merværdien af innovation skal dokumenteres
Den psykopatiske chef eller medarbejder er en belastning for både arbejdspladsens udvikling og den individuelle trivsel. Læs, hvordan du spotter og overlever en psykopat.
Ledere løser deres opgaver bedst, når de er en del af et godt ledelsesteam. Men hvordan får man et hold med lutter anførere til at spille godt sammen? Læs 5 kendetegn ved succesfulde ledelsesteam her.
Højere kvalitet for borgerne, bedre udnyttelse af ressourcerne og mere arbejdsglæde i hverdagen. Tre målsætninger, der rimer dårligt på kontrol, regelstyring og et fagligt defineret ledelseshierarki. Derfor har de københavnske kultur- og fritidsinstitutioner for nylig fået langt friere hænder til at skabe resultater, og direktøren er ikke i tvivl om, at styring via tillid er vejen frem for hele den offentlige sektor.
”Der bliver færre og færre hænder til at indfri borgernes forventninger til sygehuse, skoler, ældrepleje og resten af den offentlige sektor. Derfor må vi debattere, eksperimentere og udvikle nye måder, hvor produktivitet, kvalitet og trivsel bliver hinandens forudsætninger frem for modsætninger,” forklarer formand for Væksthus for Ledelse og afdelingschef i KL Søren Thorup.
Et stort antal ledere fra skoler, ældrepleje, sygehuse mv. er gået sammen for at opstille 11 pejlemærker for, hvad der er god ledelse i kommuner og regioner.
Ledelse af ledere er Væksthusets dialogværktøj, der sætter fokus på forholdet mellem chefer og ledere. Værktøjet består af en række videocases og en skriftlig vejledning.