Ledelse over grænser er vigtigt, men også svært. For at du kan nå i mål med samarbejdet, skal du kende forhindringsbanen. Her kan du læse om de forhindringer du kan møde og om, hvordan du får samarbejdet på tværs af sektorer til at lykkes.
Du er leder – måske for medarbejdere, der før var dine kollegaer. Selvom du føler dig, som den du altid har været, så ser andre dig nu som en autoritet. Du har fået en magt, som du forventes at udøve. Jens Arentzen giver blandt andet råd om, hvordan du tager den magt og autoritet på dig, som du har fået og samtidig bevarer dig selv.
Ny rapport sætter fokus på den ledelsesopgave, der opstår, når kommuner og regioner inviterer frivillige ind i det offentlige maskinrum. Det er også emnet for konferencen, Ledelse af frivillige, hvor du har mulighed for at deltage gratis.
Nogle gange bliver vi sat til at udføre eller implementere opgaver, processer, arbejdsgange, strategier eller andre initiativer, vi ikke selv har været med til at udvikle eller besluttet skulle ske. Hvad gør du, hvis du ikke kan se pointen, og det bare ikke giver mening for dig?
Som leder bør du overveje dine ord på en guldvægt. Din position giver nemlig dine ord mere tyngde, og du bør derfor være ekstra opmærksom. Det er ikke altid dine gode hensigter bliver så vel modtaget, som du havde tænkt dig.
Generationsskiftet i kommuner og regioner er ikke blot et spørgsmål om at der kommer flere unge og nyuddannede til. Der er i høj grad tale om en generationskløft mellem de ”unge” og de ”gamle”. Er du i tvivl om, hvordan du skal lede de unge medarbejdere, og har du svært ved at forstå, hvorfor de agerer, som de gør? Jens Christian Nielsen, forskningsleder på Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet, giver her sit bud på, hvordan du leder de unge medarbejdere.
Bliver du også forvirret, når snakken falder på forskellige generationer som X, Y, babyboom, ”zappere” osv.? Læs her, hvad der kendetegner de forskellige generationer, så du bedre kan adskille dem.