Møder kan ses som den lim, der holder organisationer sammen. Alligevel har de fleste en oplevelse af, at der bruges for meget tid på for lange og ustrukturerede møder. Bliv guidet til, hvordan du skaber bedre møder og bedre mødeledelse.
Du åbner mailboksen, mens du lytter til en medarbejder, skimmer intranettet og skriver en sms. Det lyder effektivt, men er det modsatte, skriver Harvard Business Review. De mange kommunikationsmuligheder sænker produktiviteten – for ledere såvel som medarbejdere. Læs, hvordan du leder dig selv og dine medarbejdere til magien ved at trykke ’offline’.
”Vi har alle både en ulv og en giraf i os”, skriver forfatteren til bogen ’Personlig kommunikation – 6 trin til god dialog på arbejdspladsen’. Når du taler ulvesprog optrapper du konflikter, mens du med girafsprog sikrer god dialog og kommunikation. Læs, hvordan du kommer fra ulve- til girafsprog.
Kompleksteori er en ny måde at tænke ledelse på,der gør op med, at ledere leder ting eller systemer. Nu handler det om at lede bevægelser. Men er det endnu en døgnflue, der snart afløses af ny teori? Lederweb har stillet et par skarpe spørgsmål om begrebet ’kompleksteori’ – og hvordan det giver værdi for lederen til forfatteren Kim Leck Fischer, der præsenterer den nye måde tænke på i bogen ’Chefen, snurretoppen og Taylors ketsjer'.
De færreste ledere har en præcis funktionsbeskrivelse. Når lederrollen dertil er under forandring, er der ekstra behov for, at lederen selv får defineret sine væsentligste opgaver og vigtigste roller. Det er et af budskaberne i bogen ’Dit personlige ledelsesrum’. Læs om de roller, forfatterne mener, du som leder bør prioritere.
”Nej, det har vi prøvet” eller ”har du nogen dokumentation på, hvad det giver af resultat”. Som en kold spand vand i hovedet slukkes enhver ide-gnist, når de mødes af sådanne kommentarer. Få de 8 afgørende regler til at beskytte og tænde jeres ideer.
Appreciative Inquiry bliver ofte forvekslet med bølgen om positiv tænkning og heri en myte om, at problemer skal fejes ind under gulvtæppet. AI er dog ikke en metode til at fornægte problemer, men snarere en metode til at løse problemer. Læs om AI og få en øvelse som inspiration til, hvordan du skal anskue dine fremtidige problemstillinger.
Social kapital er ikke et nyt færdigpakket koncept eller værktøj, du kan hive frem til særlige lejligheder. Det handler om et konstant fokus på jeres relationer og samarbejde. Har du imidlertid svært ved at komme i gang med arbejdet, er der hjælp at hente her.
Halvhjertede indsatser med overskredne deadlines og aflyste møder er ofte vilkårene for projektlederen. Medarbejderne, der er sat på projektet, har ikke altid selv valgt at være med, og det afspejler sig både i engagement og indsats. Få råd, om hvordan du skaber motivation og engagement i projektteamet.
Over hver tredje grubler ugentligt, og hver femte grubler dagligt over, om deres evner rækker. Ros og anerkendelse hjælper, men kun for en stund. Det er andre midler, der skal til, mener antropolog Susanne Ekman. Læs hendes råd om, hvordan du og dine medarbejdere kommer usikkerheden til livs.
Der findes utallige undersøgelser af, hvilke personlighedstræk og egenskaber der skal til for at lykkes som leder. Ligeså afgørende er det dog, hvor moden du er. Lederens succes bestemmes nemlig i lige så høj grad af, hvor langt de er kommet i deres personlige, psykologiske udvikling. Det er én af pointerne i bogen ’Lederens værktøjskasse’.
Filosoffen Wittgenstein er ofte blevet citeret for ”mit sprogs grænse er min verdens grænse”. Med domæneteorien som værktøj kan et team eller en afdeling udvide deres sproglige grænse og herved forståelsen af hinanden. Læs denne korte, teoretiske introduktion til domæneteorien, og bliv guidet til, hvordan du kan anvende den i praksis.
Det er nok en illusion at tro, at man kan gå glad på arbejde hver evig eneste dag. Ikke desto mindre kan de rette rammer skabe et godt udgangspunkt for at gøre det muligt. Og da det er dokumenteret, at medarbejdere med høj arbejdsglæde er ca. 40 % mere lønsomme end lavt motiverede medarbejdere, er der kun grund til at stræbe efter det. Få anbefalinger til, hvordan du som leder går forrest og sikrer de bedste rammer for arbejdsglæden.
Læs mere
7 grunde til at pisk og gulerod (ofte) ikke fungerer
Det er en udbredt opfattelse, at pisk og gulerod motiverer os til at præstere mere og bedre. Det er imidlertid en forældet tankegang, skriver Daniel Pink i bogen ’Motivation – den overraskende sandhed om hvad der motiverer os’, der netop er udkommet på dansk. Læs, hvorfor pisk og gulerødder ofte ikke hører hjemme i det moderne arbejdsliv.
’Lad de andre tale’ er en af ingredienserne, når 85 af Danmarks topfolk giver opskriften på succes. I bogen ’Mit bedste karriereråd’ får du mere end 250 staldtips direkte fra dem, der selv har nået toppen. Lederweb har været igennem dem og giver dig 8 af dem, du måske ikke lige havde tænkt over.
Ifølge forskning er hver femte af os særligt sensitiv. Sensitive mennesker er mere fintfølende og derfor mere disponerede for at få stress, angst eller depression. Til gengæld har de også en høj grad af empati og kreativitet, er ofte intuitive og gode til at fordybe sig. Læs, hvad det vil sige at være særligt sensitiv og få råd om, hvordan du leder sensitive medarbejdere og får nytte af deres styrker.
Effektiv ledelse handler om at vælge de rette mål at styre efter. Og her kan det betale sig at rette fokus mod den Sociale Kapital. Sådan lyder et af budskaberne i Væksthus for Ledelses publikation ’De skjulte velfærdsreserver’. Læs, hvordan I retter fokus på den sociale kapital og tag temperaturen på, hvor høj eller lav den er i dit team eller organisationen.
Ledelse handler både om altid at have en dør åben og være villig til at lytte, men også at kunne sige ”Nej, stop, slut, dumpet, om og ud”. Sådan lyder det fra Alfred Josefsen, manden bag Irmas succes, i en ny personlig bog. Læs om 6 af de roller, han ser som en forudsætning for at kunne mestre ledelse i fremtiden.
Mellem medarbejderne ligger nogle oversete ressourcer. Det drejer sig om social kapital, der er et særligt perspektiv til at finde kilder til højere produktivitet, men som ofte overses. Få en introduktion til social kapital, dets nøglebegreber og bliv guidet videre til mere viden og værktøjer, der kan styrke jeres sociale kapital.
I en tid med besparelser, afskedigelser, ansættelsesstop og store omorganiseringer kan det være svært at bevare optimismen uden at føle sig som en jubeloptimist. Få råd om, hvordan du som leder sikrer din egen og medarbejdernes lyst, arbejdsglæde og effektivitet – og ikke mindst optimismen.
Det er fint at være god til noget. Nogle gange er det til med godt nok at være tilstrækkelig. Til tider ønsker vi dog alle at mestre vores kerneopgave eller andre ting til excellence. Få 6 råd om, hvordan du kommer fra god til excellent.
Der findes masser af skemaer og anbefalinger til, hvordan MUS skal forløbe. Alligevel kan de fleste nikke genkendende til en MUS, der ikke gav værdi, eller som løb i en forkert retning. Lederweb har været igennem de forskellige udgivelser om MUS og samlet de otte største ”musefælder”, du som leder bør være opmærksom på.
Læs mere
5 råd til at klare ledergerningen, hvis dit privatliv ramler
Det kan være svært at indrømme, når skilsmisse, misbrug eller andre tragiske hændelser i familien fylder så meget, at man ikke kan passe sit arbejde. Få 5 råd om hvordan, du holder dig oven vande og ikke mister professionalismen i ledergerningen.
Hårdt arbejde er ikke nødvendigvis den hurtigste vej op ad karrierestigen, eller ensbetydende med at nogle takker dig særligt for din indsats. Her er de fem mest tidsrøvende opgaver, som chefen ikke takker dig for at udføre.
Høje ambitioner til arbejdet, fritiden, hjemmet og familien ender for mange med stress og depression. Vi glemmer at prioritere vores livsværdier, og får dem af samme grund heller ikke med på arbejde. Her får du råd om, hvordan duhjælper dig selv og dine medarbejdere på vej i forhold til at identificere jeres livsværdier.
Arbejdsnarkomani er et misbrug. Alligevel har vi en kultur, hvor arbejdsnarkomaner betragtes som superhelte. Men arbejdsnarkomaner er langt mindre effektive end andre, og ender med at brænde ud. Læs, hvad der går galt, og hvilke tegn du skal være opmærksom på.
Ser du forbedringspotentiale i din chefs præstationer, synes du til tider hendes mails er uklare eller savner du, at hun siger godmorgen? Uanset hvad din kritik drejer sig om, kan den være svær at give. Men hvis du giver kritikken korrekt og eftertænksomt, kan den ikke kun gavne din leder, men også forbedre jeres samarbejde og forhold.
Nogle gange bliver vi sat til at udføre eller implementere opgaver, processer, arbejdsgange, strategier eller andre initiativer, vi ikke selv har været med til at udvikle eller besluttet skulle ske. Hvad gør du, hvis du ikke kan se pointen, og det bare ikke giver mening for dig?
Ledelsesværktøjer kan gøre nytte, men første skridt på vejen til at lykkes som leder er at have et sikkert indre kompas. Vil du være en troværdig og effektiv leder, skal du vide, hvad du står for, og hvor du vil hen. At have dig selv med som menneske er nemlig at have fat i lederrollen indefra. Med Kirstine Andersens bog ’Kierkegaard og Ledelse’, kan du blive klogere på dit indre kompas og få fat i lederrollen indefra.
Hvis du er kørt surt i jobbet, kan det være svært at komme af sted om morgenen. Endnu sværere kan det dog være at få vendt den negative spiral. Få råd om, hvordan du bevarer din professionalisme, forhindrer en dårlig stemning fra at sabotere dig, og måske kommer fra udkørt til kørende igen.
Hvis du googler ’creative thinking’, kommer der 45 mio. hits frem, og størstedelen kan formentlig hjælpe dig til at blive mere kreativ. Nogle gange er det dog tilstrækkeligt med en påmindelse om de dårlige vaner, der dræber kreativiteten. Få listen over, hvad du skal blive ved med at gøre, hvis du vil dræbe enhver kreativ ide.
Ledelse er en svær kunst at mestre. Nogen gange så svær at ledere også glemmer det helt simple ved ledelse, skriver Harvard Business Review. Få opfrisket, hvad det i bund og grund er, dine medarbejdere higer efter at få fra dig og kom et skridt tættere på at mestre kunsten ’god ledelse’.
De er organisationens største aktiv, fordi de er kloge, kreative og brænder for deres arbejde. Men de er også stemplet som ledelsesfremmede, hysteriske, forfængelige og selvhøjtidelige. Det er primadonnaerne, der er tale om. Læs, hvordan deres kald kan opstå og bliv lidt klogere på primadonnaers adfærd og motivation for arbejdet, og hvordan du leder dem.
Har du medarbejdere, der tit og ofte spørger om udsættelse af deadlines, eller aldrig selv virker helt tilfreds med det, de har lavet? Og har du det måske selv sådan? Perfektionisme er lig med ambitioner, men kan også blive skruen uden ende, fordi alting altid kan gøres bedre. Få råd om, hvordan du leder dine medarbejdere og dig selv ud af perfektionismen.
Voksende bunker på skrivebordet, altid i sidste øjeblik og to-do-lister, der ikke nås. Uanset hvad årsagen er, kender de fleste til det at mangle tid. Med tid- og planlægningsekspert Trine Koldings råd kan du blive klogere på, hvordan du undgår røde tal i tidsbudgettet.
Læs mere
25.000 ledere har udfordret deres ledelsesrum - har du?
Efterspørgslen på hæftet ’Ledelsesrum’ har været enorm. En af forklaringerne er, at lederen i dag har svært ved at finde plads til egen rolle og befinder sig i en krydsild af krav og interesser fra mange parter: Politikere, borgere, virksomheder, brugere, pårørende, organisationer og andre myndigheder.
Hvis du tror at en arbejdsplads uden konflikter og kampe er vejen til succes, så tager du fejl. En fredfyldt og harmonisk arbejdsplads kan faktisk være en blokade for et hvert fremskridt. Konflikter og kampe sætter grænser og skaber udviklingspotentiale. Desværre er 85 pct. af de kampe som lederne vælger imidlertid forkerte, viser en ny undersøgelse.
At lede eller samarbejde med en pessimist kan være en krævende og frustrerende oplevelse. Den gode nyhed er, at der er råd på vej til, hvordan du hjælper pessimisten på vej mod mere optimisme.
Ole Fogh Kirkeby har udgivet bogen ’The New Protreptic’. Lederweb har stillet 5 skarpe spørgsmål til begrebet ’protreptik’, og hvordan det kan oversættes til handling i praksis.
Mails, møder og medarbejdere… For lederen er hverdagen et krydspres af daglige driftsopgaver, brandslukning, uklare såvel som klare møder og ’tidsspild’ foran mailen. Her får du en prioriteringsmatrix, der hjælper dig til at prioritere det vigtigste.