Bevar din energi efter ferien

Tilbage fra ferie med nyopladte batterier. Inden du får set dig om, kan strømmen af møder, mails og projekter dog hurtigt gøre dem flade igen. Læs, hvordan du undgår det og i stedet får gavn af din nyopladte energi og balance.

Skribentinfo

Tid er den styrende faktor for dagligdagen og arbejdslivet. Det dejlige ved ferie er for mange af os at slippe for tidstyranniet og de stramme deadlines. Tankerne kommer ned i tempo, falder i antal og bliver klarere. Opmærksomheden rettes mod de nære ting. Følelserne bliver mildere og fornemmelse af harmoni stiger.

I løbet af bare et par uger har din hjerne vænnet sig til ferielivet og skubbet alle jobmæssige associationer og processer i baggrunden og uden for bevidsthedens rækkevidde. At du de første dage efter ferien er lidt rundt på gulvet og føler dig ved siden af det hele er derfor ikke så underligt, men er et sundhedstegn.

Spørgsmålet er nu, hvordan du bevarer balancen og energien? Her får du 6 forslag til at holde energien og moralen oppe efter ferien. Det er samtidig en invitation til at se mere overordnet på din energi og dit engagement – ikke blot efter ferien, men i dit liv på arbejde og privat.

1. Glæd dig til at starte igen

Forventningens glæde er stor. Det kan pessimisme også være. Hvis det er problemer og besvær, der præger forventningerne, så er det med stor sandsynlighed også det, du vil opleve, når du starter. Omvendt vil positive forventninger give en optimistisk indstilling til at skulle starte igen. Hvis du fremhæver de gode frem for dårlige ting ved at starte på jobbet igen, vil det hjælpe dig til en flyvende start.

Gør som børnene, tjek tasken, skriveredskaberne og tilbehøret. Giv dig selv en gave: En notesbog i god kvalitet, hvor du kan skrive dine tanker ned og fastholde dine ideer.
 

2. Vær bevidst om din energi og dit engagement

Personlig kapacitet afhænger af evnen til at disponere den personlige energi. Enhver tanke, følelse og handling har konsekvenser for energien. Mængden, kvaliteten, fokuseringen og styrken af energien er afgørende for dit velbefindende og din ydeevne.
Fysisk energi er forudsætningen for, at du fungerer, er vågen, har åbne sanser og kan bevæge dig. Den kommer fra søvn, pauser, god kost, motion og i det hele taget en sund krop uden sygdom og smerter.

Følelsesmæssig energi er nødvendig for at fungere godt med andre mennesker. Den kommer fra gode, nære relationer, og følelsen af at blive set, anerkendt, holdt af og involveret.

Mental energi gør det muligt at tænke klart og konstruktivt. Du får den ved at arbejde fokuseret uden forstyrrelser, holde jævnlige pauser, være fysisk aktiv, have en positiv indre dialog og meditere.

Spirituel energi er forbundet med din passion, det du brænder for, din vedholdenhed og følelse af ansvar. Den kommer fra en dyb kontakt med dig selv, dine værdier og bevidstheden om hvorfor du lever.

Overvej i hvilke af de ovenstående fire dimensioner din energi er tilstrækkelig, og hvor du har brug for mere.
 

3. Find ud af, hvad du vil

De første dage efter ferien er en god anledning til at genoverveje de formål, principper og værdier, der styrer dit liv – professionelt, personligt og privat. Hvad er din mission som menneske og som leder? Hvad er virksomhedens, afdelingens eller teamets opgaver og målsætninger?
 

4. Tilrettelæg dit arbejde og dit liv i intervaller

Mange ledere har en tendens til at gå gennem dagen uden pauser. Det belaster kroppen og psyken uhensigtsmæssigt. I stedet bør du skifte mellem at være fuldt engageret og fuldt disengageret. Frem for at gennemføre dagen som et maraton, så tænk dagen som intervaltræning med en serie af sprints. Giv den alt hvad du kan og slap så helt af, mens du lader op igen.

Det gælder i alle dimensioner: Har du trænet dine muskler, så lad dem restituere. Har du spist, må du give dig tid til at fordøje. Har du været ophidset, må du sørge for at genopbygge balancen. Har du arbejdet koncentreret, må du kaste din opmærksomhed på noget andet. Strategiske pauser er noget af det mest effektive, du kan indføre for dig selv og dine medarbejdere.
 

5. Tænk nyt og øg kapaciteten

Efter ferien ser du med friske øjne på mange ting. Finder du noget, der skal laves om, så er det nu, du skal gøre det. Ofte er der ikke helt så mange møder og aftaler i august. Sæt tid af til at tænke nyt, alene eller med andre. Brug systematisk forstyrrelse til at udfordre jeres antagelser, overbevisninger, procedurer, rutiner og vaner.

Det betyder, at du kommer til at udfordre egne og andres komfortzone. Det er naturligt og uundgåeligt, hvis noget skal ændres i positiv retning og kapaciteten øges. Det gør ondt og skaber uro at bevæge sig væk fra det vante.
 

6. Etabler ritualer som hjælp til gode vaner

Ferien kan have afbrudt nogle af de gode vaner, du havde før, eller den kan have givet dig mulighed for at starte på at indføre nye gode vaner. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du er indstillet på at genoptage eller fortsætte de gode vaner. Har du bestemt dig for at ændre noget, så find ud af, hvilke initiativer der er nødvendige, og hvilke ritualer du kan skabe for at sikre den ønskede adfærd. Lav aftale med dig selv, og andre som kan støtte i givne situationer.

 

Du kan bruge nedenstående øvelser som hjælp til at praktisere de ovenstående råd:
 

  1. Skriv 10 ting i din notesbog, som du glæder dig til at komme tilbage til. Fortæl om det til familien og vennerne, du har omkring dig.
  2. Spørg dig selv hvorfor du er til? Hvorfor du er leder, og hvad målene er? Skriv svarene ned og vend tilbage til dem med regelmæssige mellemrum for at se om de stadig gælder og om du er på ret kurs.
  3. Gå igennem din kalender. Tjek om der for hver 50 minutters arbejde er 10 minutters ren pause, og om der mellem aftalerne er lagt tid ind til forberedelse og refleksion. Lav ændringer hvor det er nødvendigt.
  4. Inviter medarbejderne til en eftermiddag med feriebilleder. Bed dem om at udvælge et eller flere billeder som illustrerer noget vigtigt i forhold til organisationens situation/potentiale.
  5. Tjek hvilke af de nuværende vaner der bringer dig nærmere missionen. Lav en liste over de vaner, som du gerne vil erstatte med mere formålsmæssig adfærd. Identificer og etabler de ritualer, der skal til.

Baggrund

Artiklen er baseret på bogen ”Dit engagement”, der er skrevet som et anderledes indlæg i diskussionen om produktivitet, stress, nedslidning og efterløn fylder meget i debatten lige nu. Ifølge forfatterne Morten Dohrmann Hansen, Bent Kock Nielsen og Mette Skøt ligger svarene gemt i at fokusere på energi og engagement i stedet for på den tid, vi har til rådighed. Læs mere om bogen her

 

Læs mere: 

Ferien blev ingen energi-indsprøjtning

Kom godt igang efter ferien

Livsværdierne med på arbejde

Skribentinfo

Kommentarer