Coaching er ikke for tøsedrenge

Enhver topleder bør have sin egen coach eller sparringspartner uden for organisationen. Det kræver mod, og det er ikke for tøsedrenge, siger Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved Kommune.

Skribentinfo

”Den bedste kompetenceudvikling, jeg har fået fra Næstved Kommune, er en erhvervspsykolog, som jeg ser 3-4 gange om året,” siger Per B. Christensen. Han er Børne- og Kulturdirektør i Næstved Kommune og ansvarlig for 3800 ansatte i forvaltningen.

”Når jeg fortæller, at jeg har en coach, der er erhvervspsykolog, siger folk nogle gange: ’Går du til psykolog?!’, og tror, at det er noget grædekoneri, som man bruger, fordi man er svag og sårbar. Men jeg siger tværtimod. Det at have et andet veluddannet voksent menneske, som systematisk kan hjælpe en med at se ledelsesmæssige mønstre og forbedre svage sider, er bestemt ikke for tøsedrenge. Det kræver mod at fremlægge problemer, styrker og svagheder over for en anden person, og det er noget, der virker, så man bliver en bedre leder,” siger Per B. Christensen.

Hjælp til den rigtige beslutning

Det at være topleder kan være et ensomt job, hvor man godt nok kan diskutere med kolleger og nærmeste chef, men når svære beslutninger skal træffes, så står man med ansvaret alene.

”Min kone gider jo ikke høre på alle mine ting fra jobbet – ikke altid i hvert fald. Og jeg kan ikke forlange at hun eller kolleger skal lægge øre til, hver gang jeg har brug for at vende nogle store beslutninger. Det er ikke fordi jeg ikke bryder mig om at træffe dem, men med en professionel sparringspartner sikrer jeg, at det bliver den rigtige beslutning truffet på rette tid,” siger Per B. Christensen.

En coach kan være en uddannet coach, en voksen sparringspartner fra en anden kommune, en mentor eller en veluddannet erhvervspsykolog. Per B. Christensen valgte en kvindelig erhvervspsykolog, som både kan lytte, stille provokerende og kritiske spørgsmål, og som kan bruge sin uddannelse til at sikre kvaliteten af samtalerne.

”Det vigtige er, at vedkommende er velfunderet og at vedkommende er placeret uden for organisationen. Han eller hun må ikke være afhængig af dig, så vedkommende ikke stiller de kritiske spørgsmål. Det skal heller ikke være den nærmeste leder, fordi der kan være problemstillinger, som man ikke har lyst til at tale med sin foresatte om som det første. Der er også ting, som man ikke kan eller skal diskutere med sin egen ledergruppe inden man har vendt det med en troværdig coach med tavshedspligt. Man kan bruge kolleger i organisationen på samme niveau og ens nærmeste leder til meget andet i form af sparring, kollegialt netværk og gode råd. Men den situation, hvor du har koncentreret tid med et andet menneske, der kun fokuserer på dig, kan man ikke få mange andre steder, og det er guld værd,” siger han.

Slut med den teflonbeklædte leder

Han mener, at den tid er forbi, hvor man så på lederen som en teflonbeklædt person, der er fast i blikket, træffer beslutninger uden at blinke og går igennem opture og nedture uden at blive berørt af hverken fusioner, afskedigelsessager, nedlæggelser eller andet.

”De ledere findes ikke. Vi er mennesker på godt og ondt, og selv om vi for eksempel siger, at vi er åbne for kritik, så mærker man alligevel et stik. Topledere har en særlig udsathed, fordi når regnskabet gøres op, så er beslutningen dit ansvar, og når man er inde i noget, der påvirker personligheden, så er det altafgørende, at man kan tale med nogen, der er uafhængige, og som kan få en til at se nye veje eller nye muligheder i en situation. Det gør en til en bedre topleder,” siger Per B. Christensen.

Godt til alle ledere

Per B. Christensen anbefaler coaching eller professionel rådgivning til alle ledere, ikke kun topledere. Han kan se, at fordi han selv har været åben om at bruge en coach i sin egen organisation, er hans egne ledere også begyndt at tage tanken til sig.

”Jeg har fortalt det til blandt andet skoleledere og daginstitutionsledere og jeg kan se, at de nu opfatter det som en legitim dagsorden. At det kan være en god bistand til at agere optimalt som ledere og ikke gå rundt med fornemmelsen af, at alle beslutninger skal træffes af dem alene. Hjernen og fibrene i den skal rettes ind indimellem, og der kan en udefrakommende coach være det helt rigtige,” siger Per B. Christensen.

Læs også: Ledere sluger coaching helt ukritisk

Skribentinfo

Kommentarer