Er du den fødte leder? Få svaret med disse 6 spørgsmål

Kan man lære at være en god leder? Ja, det kan man. Men der er nogle personlige egenskaber, som gør jobbet noget nemmere for dig, hvis du har dem, når du sætter dig i lederstolen. Her får du seks spørgsmål, der afslører, om du er den fødte leder.

Skribentinfo

Vi kan alle pege på en god leder, der har gjort stort indtryk. Ham eller hende, der både kunne motivere, engagere, begejstre og udvikle. Og som samtidig fik det til at se legende let ud. Dog er det de færreste, der vil påstå, at ledelse bare er ’piece of cake’. Men ifølge John Brandon i en artikel på inc.com er der en række personlige egenskaber, som de bedste ledere formentlig har med sig fra barnsben. Og de egenskaber gør, at lederskabet falder mere naturligt for nogle, end det gør for andre.

Læs med her og svar på de seks spørgsmål, der kan fortælle dig, om du er den fødte leder.

1. Vil du hellere se andre have succes end selv at have succes?

Skåret ind til benet handler godt lederskab i høj grad om, hvorvidt du er mest interesseret i din egen eller i andres succes. De fleste kender billedet på den dygtige leder, der indtager scenen og gerne går i front. Han eller hun er centrum, styrer tydeligt slagets gang og er først til at hoppe op på sejrskamlen. Men den fødte leder har faktisk ikke det store behov at føre sig frem i spotlysets skær. Hans fokus er derimod på at bane vejen for andres succes, og han holder sig gerne i baggrunden. For ham er medarbejdernes eller teamets succes synonymt med egen succes.

Læs også: Advarsel: Disse 9 ting får dine medarbejdere til at smutte

2. Er du villig til at tage chancer?

Risici er en uundgåelig del af lederskabet, og hvis holdet fejler, er det som regel dig som leder, pilen peger på. Det skal du kunne rumme. At være i stand til at favne risici er nemlig et vigtigt aspekt af lederskabet, og det er som regel noget, du enten har en medfødt tendens til at turde eller ikke turde. Hvis din risikovillighed er meget lav, bliver det en større udfordring for dig at lede end for hende, der ikke er bleg for at tage en chance, når et er nødvendigt. 

Læs også: 8 tåkrummende tegn på dårlig ledelse

3. Kan du erkende og acceptere, at du ikke altid ved alt?

Det kan være svært at acceptere, at man har taget fejl. For hvem vil ikke helst være den skarpeste kniv i skuffen? Særligt når man står i spidsen for det hele, kan det være svært at erkende og vise, at man ikke altid vinder i Besserwisser. Det har den fødte leder faktisk ikke så svært ved. Det falder ham eller hende helt naturligt, at andre har ekspertisen og svaret, og han er åben omkring, at han ikke har svaret på alverdens spørgsmål.

Læs også: 10 ting du måske ikke vidste om ledelse

4. Er du oprigtigt interesseret i mennesker?

Man taler ofte om, at den perfekte leder er god til mennesker. Hun kan med alle. Og det er heller ikke helt forkert. Men grundlæggende handler det ikke om dine sociale evner men derimod interessen for andre mennesker. Den fødte leder har en enorm interesse for de mennesker, hun har omkring sig. Hun vil lære dem at kende, så hun ved, hvordan hun bedst muligt engagerer og støtter dem. Hun drives ikke af at bestemme over og styre mennesker, men hun ønsker derimod at sikre, at hvert enkelt individ har de rette rammer til at trives og udvikle sig i. Også den medarbejder, hun ikke ligefrem ville tage med på en øde ø.

Læs også: Sådan overlever du at arbejde sammen med en, du afskyr

5. Er du mere til strategi end proces?

Processen er vigtig, men for den fødte leder er strategien noget af det ypperste. De mest begavede ledere har nemlig en stor strategisk styrke og tager - forholdsvist intuitivt - strategisk gode beslutninger. Når vi taler medfødte evner i denne sammenhæng, har de nemlig en umiddelbar fornemmelse for, hvad der vil fungere bedst for teamet. Det er også en af grundende til, at den fødte leder elsker et godt spil skak.

Læs også: 10 egenskaber: Det kan de bedste ledere

6. Ser du flere sider af samme sag?

Måske vigtigere end nogle af de andre medfødte egenskaber er evnen til at se og give plads til andres perspektiver. Og det falder den fødte leder helt naturligt, da han altid har været udstyret med en stor portion empati. Han lytter, stiller spørgsmål, inddrager og viser omsorg. Igen er dette selvfølgelig en evne, du kan styrke, men ledere der altid har haft den egenskab, har et stort forspring og finder lederskabet noget nemmere, end dem, der først skal lære det.

Læs også: Sådan mister du dine bedste medarbejdere

Artiklen er frit oversat og redigere fra artiklen Think You Have the Leadership Gene? Answer These 6 Questions to Find Out.

Skribentinfo

Kommentarer