Facebook på jobbet

Bør du være venner med dine medarbejdere på Facebook? Hvilke informationer deler dine medarbejdere på nettet? Og hvor meget ”facebooker” dine medarbejdere i arbejdstiden? Der er mange potentielle konflikter der lurer, når Facebook træder ind på arbejdspladsen.

Skribentinfo

Det, der på et tidspunkt blev kaldt ”fænomenet Facebook” er nu så almindeligt blandt danskerne, at det næsten anses for unormalt hvis man ikke er ”på”.

Uanset om man er på Facebook for at finde gamle venner, bruge mailfunktionen, opdatere sig på vennernes gøren og laden, eller for at fortælle verden hvad man selv laver, så er det et faktum, at Facebook også har bevæget sig ind på arbejdspladsen.

Det skaber nye udfordringer både for arbejdsrelationerne og for debatten omkring private aktiviteter i arbejdstiden.

Flydende grænser

Med Facebooks indtog i arbejdslivet skabes der helt nye forudsætninger for relationerne på jobbet. Facebook er med til at ophæve grænserne mellem privat- og arbejdsliv, og der åbnes døre til en helt ny form for social interaktion kolleger imellem.

Der er mange potentielle konflikter der lurer, når Facebook træder ind på arbejdspladsen. Er det ok at medarbejderne tjekker deres facebookprofiler i løbet af arbejdsdagen, chatter med kollegerne eller tager en quiz for at koble hjernen fra, eller udviser du nul-tolerance over for det tidsspilde det giver?

Facebook på jobbet behøver ikke at være enten-eller. En klar holdning og politik til Facebook kan forhindre mange problemer. Lederweb hjælper dig til at udvikle en fornuftig politik på området.

Fordele og ulemper med Facebook på jobbet

Ulempen ved Facebook kan fx være, at det er en tidsrøver, at det fjerner fokus fra arbejdsopgaverne og udvisker grænserne mellem arbejdsliv og privatliv.

Nogle steder styres organisationens internetpolitik derfor med hård hånd: det er ikke tilladt at surfe privat på nettet i arbejdstiden. Men forbud er ikke nødvendigvis vejen frem. Med Facebook kan både du og dine medarbejdere styrke netværk og indhente viden og hjælp fra andre.

Både i Danmark og i udlandet er Facebook blevet brugt flittigt til både at vinde valgkamp og for at skabe opmærksomhed omkring organisationer eller begivenheder. Tendensen til at bruge sociale medier i arbejdet vil ikke mindske, men øges snarere med tiden.
 
For nogle arbejdspladser vil det derfor være relevant og meningsfuldt, at medarbejderne benytter sig af Facebook for at løse forskellige arbejdsopgaver, for andre vil det ikke.
Uanset om Facebook i arbejdstiden er et problem på din arbejdsplads eller ej, er det vigtigt at du har en holdning til det.

De vigtigste ting at tænke over i forbindelse med Facebook på arbejdspladsen er :
- Hvor meget brug af Facebook i arbejdstiden er ok?
- Hvor meget eller hvor lidt internt materiale må der lægges ud på facebook?

For at undgå konflikter kan det være godt at indføre en klar politik om brug af Facebook i arbejdstiden. HK har udarbejdet en folder, der hjælper dig, der vil indføre retningslinjer på området.

10 gode råd til Facebook på jobbet

1. Tænk over hvad du lægger ud – der er ingen fortrydelsesret på nettet.

2. Facebook kræver kun dit samtykke/accept én gang for at bruge dit indhold – nu og fremover.

3. Facebook forbeholder sig ret til fri anvendelse/kopier af dit indhold, som du lægger på nettet, selvom du har bedt om at få slettet din profil/hjemmeside.

4. Overvej hvilke grupper du melder dig ind i. De er med til at tegne et billede af den du er. Flere af Facebook grupperne har et politisk eller holdningsmæssigt budskab, og det er ikke nødvendigvis en god idé, at din arbejdsplads ved du støtter HA og er medlem af ’For Faderhuset’

5. Et billede siger mere end 1.000 ord, men har du lyst til at dele dine private fotos med alle på din arbejdsplads? Facebook forbeholder sig desuden ret til at udbygge din personprofil via andre kilder og lagrer alle dine digitale data (mails/billeder/video) og spor over din internetadfærd i USA.

6. Dit ansættelsesforhold følger dansk lovgivning, herunder straffelovens regler, persondatalovens regler, for eksempel, hvis du offentliggør fotos uden at du har tilladelse fra vedkommende copyrights/ophavsret.

7. Pas på hvad du skriver på nettet og pas på ordvalget. Du må ikke komme med injurierende eller diskriminerende udfald.

8. Når du skriver på en vens væg, kan alle hendes venner også læse hvad du skriver. Lad derfor være med at skrive noget om dit arbejde, din chef eller dine kolleger, som ikke tåler dagens lys.

9. Tænk over om du vil være venner med chefen eller kollegerne. Det er en god idé at sortere dine venner og kolleger i forskellige grupper og herefter vælge at ’lukke’ for kollegers og chefers adgang til din væg, dine billeder og applikationer, som er private.

10. Brug din sunde fornuft. 

Læs mere: Facebook generationen kræver ny ledelse

 

 

Skribentinfo

Kommentarer