Fem forudsætninger for handlekraft

Det er muligt at arbejde systematisk med sin personlige handlekraft – og dermed blive en mere effektiv leder. Men hvad forudsætter, at du kan være handlekraftig? Erhvervspsykolog og forfatter Stig Kjerulf opsætter fem forudsætninger for personlig handlekraft.

Skribentinfo

Der kan være en overflod af gode idéer og hensigter i din organisation, men hvad er afgørende for, at idéer faktisk bliver til noget?

I sin bog ”Personlig handlekraft” beskriver Stig Kjerulf den personlige handlekraft som evnen til at omsætte idéer til handling. Og netop det kæmper mange ledere hver dag med at gøre.

I samarbejde med Københavns Universitet har Kjerulf & Partnere foretaget undersøgelser, der peger på fem grundlæggende forudsætninger for personlig handlekraft. For at blive en succesrig, handlekraftig person og leder, skal du ifølge Stig Kjerulf have styr på alle fem forudsætninger. 

 1. Ambition er handlekraftens brændstof og kerne 

Ambitioner motiverer dig til at sætte mål og opnå dem - det er dine ambitioner, der driver dig frem. De giver dig viljen til at rykke dig selv og andre. Ifølge Stig Kjerulf findes grundlaget for dine ambitioner i din arv og dit miljø, som er medbestemmere for dine individuelle forudsætninger, din selvindsigt og din emotionelle kapacitet.

Spørg dig selv: Hvad driver mig? Hvad har jeg af større mål – og hvorfor?

 2. Selvindsigt er kunsten at modnes

For at blive handlekraftig skal du forstå, hvem du er nu og hvorfor. Men du må også være klar over hvilken type person og leder, du i det lange løb ønsker at blive. Det er nemlig de overvejelser, der vil gøre dig i stand til at tilfredsstille dine ambitioner. Selverkendelsen skaber fundamentet for at sætte dig selv udfordrende men også realistiske mål.

Spørg dig selv: Hvad betyder noget for mig? Hvilke værdier vil jeg være kendt for? Hvor sætter jeg grænsen?

 3. Individuelle forudsætninger er din personlige rygsæk

Din personlige ’rygsæk’ indebærer dit nummer i søskenderækken, hvordan du ser ud og hvilke forhold du er opvokset under. Hele din livshistorie af medfødte og miljøprægede egenskaber ligger til grund for handlekraften i dig. Ifølge Stig Kjerulf påvirker de nemlig din intelligens, kreativitet og i det hele taget din måde at møde verden på.

Spørg dig selv: Hvilke forudsætninger har jeg, som var mig givet fra starten? Hvad betyder de for mig – og hvad betyder de for min måde at håndtere lederskab på?

 4. Emotionel kapacitet er evnen til at kunne sætte sig i andres sted

At være følelsesmæssigt og socialt intelligent, er, ifølge Stig Kjerulf lige så vigtigt for din evne til at nå dine ambitioner, som selvindsigt er. Han understreger, at din emotionelle kapacitet bestemmer din evne til at omgås andre mennesker, til at opdyrke netværk og til at indgå i et meningsfyldt samspil med din omverden.

Spørg dig selv: Føler jeg med andre? Kan jeg læse kropssprog og nonverbale signaler? Har jeg generelt en god fornemmelse for forskellige sociale situationer?

 5. Relation er handlekraftens fødselshjælper

Gode relationer skaber tillid, og tillid skaber handlekraft. Det sker, fordi tillid fjerner et lag af tvivl og forsinkelse, der normalt ligger før handling. Dine relationer til andre mennesker er på den måde din mulighed for at få ambitioner, selvindsigt, individuelle forudsætninger og emotionel kapacitet til at gå op i en højere enhed – hvor du realiserer din handlekraft og rykker noget udenfor dig selv.

Spørg dig selv: Er jeg god til at kommunikere mine værdier til andre? Ved andre hvad jeg står for? Er jeg god til at opbygge tillid til og hos andre?

 

Artiklen er baseret på bogen ”Personlig handlekraft” af Stig Kjerulf.

Læs mere:

4 trin til planlægning, der holder

Få mere for din tid

Den gode to-do liste

 

 

Skribentinfo

Kommentarer