Find fem fejl - og lær af det

Du ved godt, at fejl er en god kilde til læring. Du ved også, at det er uundgåeligt at fejle, men alligevel er det stadig svært, når man begår en fejl. Og dermed går du glip af læringen. Her får du fem gode grunde til at få flere fejl frem i lyset, som du kan huske på, når en fejl gør ondt.

Skribentinfo

Følelsen af succes øger mængden af dopamin i kroppen, og når hjernen udskiller dopamin, føler vi os lykkelige og tilfredse.

Men vi lærer mest og hurtigst, når vi kun lykkes 85 procent af tiden, viser en undersøgelse foretaget af en gruppe forskere fra University of Arizona: videnskab.dk. 

Robert Wilson, der forsker i psykologi, og som er hovedforfatter på studiet, forklarer til Newsweek, at den optimale læring finder sted, hvis man fejler 15 procent af tiden. Hvis en opgave er for let, lærer vi intet. Hvis den er for svær, giver vi op.

Wilson nævner som eksempel, hvordan en radiolog, der skal lære at skelne mellem godartede og ondartede svulster på røntgenbilleder, har brug for eksempler i sin læring, der ligger midtimellem.

”Hvis han kun får de lette eksempler, hvor forskellen er markant, vil han få 100% rigtige, men ikke lære noget. Hvis han kun får de svære eksempler, vil han stadig ikke kunne se forskel. Men hvis sværhedsgraden ligger et sted i midten, så rammer vi et perfekt punkt, hvor man indlæringsmæssigt får det maksimale ud af øvelsen,” forklarer han.

Det er svært at erkende fejl

Selvom der er stort fokus på vigtigheden af at lære af sine fejl, så er der alligevel stadig meget, der spænder ben for vores evne til at erkende og lære af vores fejl. Det er bare nemmere sagt end gjort. Måske endda særligt for dig som leder, der er rollemodel og helst skal føre flokken med en sikker hånd. 

Vi ser det ofte som et tegn på svaghed at erkende fejl. Og i en verden karakteriseret af konstant usikkerhed kan det at vise sårbarhed føles som at hoppe ud fra en klippetop. De fleste ledere peger på sårbarhed som noget af det vigtigste og samtidig det sværeste. 

Få her fem gode grunde til, hvorfor det er så vigtigt fejle frit oversat efter den amerikanske leder i Gusto Bernard Coleman i artiklen: Why Losing Might Be Good For You.

1. Modgang gør stærk

Modgang gør stærk. Modgang styrker din evne til at stå stærkt, når du oplever udfordringer. Hver gang du gennemgår noget, der er ekstra svært, bliver du klogere og bedre rustet til næste udfordring. Samtidig er det de færreste forundt at gå gennem et helt arbejdsliv uden at fejle undervejs. Derfor kan du lige så godt få den læring ud af de fejl, du støder på og lære at favne udfordringer frem for at forsøge at undgå dem.

2. Fejl gør dig ydmyg

Med alt for meget succes følger ofte også et stort ego, og det klæder de færreste. Gode ledere er derimod ydmyge. De kender både deres eget og andres værd. Den gode leder ved, hvad hun ved, og endnu vigtigere ved hun, hvad hun ikke ved. Og en god kilde til udviklingen af din ydmyghed er netop fejl. Det udvikler din empati og din forståelse for dem, du har omkring dig.

3. Fejl gør dig klogere

Hvis du altid rammer skiven 100 pct. – i hvert fald i egne øjne – går du glip af et indblik i, hvor du står svagt, og hvor der dermed er plads til forbedring. Hvis du har evnen til at lære af dine fejl, bliver du også samtidig klogere på dig selv. Men det er ikke kun dine egne fejl, der gør dig klogere. Dine kollegaers og medarbejderes fejl er også vigtig læring, som gør dig og jer meget klogere på jeres organisation i fællesskab. 

4. Fejl booster dit drive

Hvis du plejer at hente den ene succes hjem efter den anden, kan du blive lullet ind i en lidt for stor portion selvsikkerhed, og hvis man er lidt for selvsikker, kan man nemt have en tendens til at blive for tilbagelænet, hvor energien og overskuddet daler. Men en bevidsthed om, at du ikke kan tage succesen for givet, får dig op i tempo og forbedrer din indsats. 

5. Fejl er lig med feedback

Når du er god til at lære af fejl, er det den reneste form for feedback, du kan få. Som leder er det særligt vigtigt at have selvindsigt og kende sine egne styrker og svagheder, og det bliver du bedre til, hvis du med jeres fejl vender blikket indad. Det vil forbedre jeres resultater og sikre, at I kommer bedre i mål næste gang. Feedback er en gave, og det er op til dig at bruge den til at blive bedre.

Brug fejl med omhu

At erkende fejl er ikke bare vigtigt for at blive klogere. Det letter også presset på andre om at være ufejlbarlige, og dét er med til at opbygge tillid. Fejl er uundgåelige og en vigtig kilde til viden om, hvordan du udvikler dig og vokser – men kun hvis du ser godt nok efter. Og er i stand til at reflektere. 

Læs også:

Når fiaskoer lærer os mere end succeserne 

7 råd: Sådan skaber du en kultur med plads til at fejle

 

Skribentinfo

Kommentarer