Fokus er en muskel – hvor stærk er din?

Kniber det med at holde fokus? Fortvivl ikke. Fokus er en muskel, du kan træne. Her får du fire øvelser, der holder din fokusmuskel i form.

Skribentinfo

Som så mange andre tjekker du nyheder på nettet, e-mails, Facebook, zapper mellem apps og kanaler på fjernsynet, serier på Netflix osv. Selvom det ikke umiddelbart har noget med dit arbejde at gøre, så kan det, at du konstant zapper din opmærksomhed og sjældent fokuserer på én enkelt ting, forringe din evne til at fokusere generelt. Og det er et problem, hvis du har brug for at fokusere og koncentrere dig på arbejdet.

Mange tror, at de kan tage sig sammen og sige: ”De næste tre timer arbejder jeg fokuseret på denne opgave”.  Men det kan man ikke bare beslutte. Fokus er en muskel, der skal trænes. Og hvis du ikke har trænet din evne til at fokusere, vil du have det svært ved at fokusere i de situationer, hvor du har brug for det. Du vil måske have svært ved at læse denne artikel til ende?

Fortvivl ikke. For evnen til at fokusere kan du træne. Jo mere du fokuserer, desto bedre vil det blive. Den amerikanske ledelsesskribent Eric Barker har på sin blog præsenteret en række øvelser. Her kommer fire af dem:

Tøm hovedet

Du vil gerne fokusere, men dit hoved er fyldt med 117 andre ting, som du også skal nå. Uafsluttede opgaver eller problemer forstyrrer og gør dig mindre effektiv.

Undersøgelser viser, at når du ofte skifter fra en opgave (opgave A) til en anden (opgave B), følger din opmærksomhed ikke prompte med. En del af din opmærksomhed bliver ved med at tænke på opgave A.

I følge Eric Barker er løsningen at skrive alle dine uafsluttede opgaver eller bekymringer ned på papir. Når du har noget vigtigt i tankerne – fx en afgørende opgave – og du bange for at glemme den, vil din hjerne blive ved med at gentage den.

Den fylder i dit hoved og tager energi fra det, du egentlig burde tænkte på. Sådan fortsætter det, indtil opgaven eller problemet er løst. Ved at skrive opgaven ned, giver du din hjerne fred til at fokusere på det, den skal.

Du skal altså skrive ting ned. Så langt, så godt. Men du skal også have en plan for, hvad du skal gøre med de ting, som du skriver ned. I stedet for blot at skrive, hvad du skal opnå, så skriv også, hvordan du vil opnå det. Lav en plan. Det frigiver endnu mere plads til at fokusere. 

 todo

Næste øvelse handler ikke om dig eller din hjerne. Den handler om ejendomsmæglernes mantra.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed 

Overvej, om der er et sted, hvor du er særligt produktiv? Et sted, du forbinder med det at arbejde fokuseret? Hvis ikke skal du skabe dig sådan et sted, lyder anbefalingen fra Barker.

De fleste eksperter er enige om, at det vigtigste i forhold til at kunne fokusere er at fjerne distraktioner. Derfor handler det om at skabe et arbejdsklima, der er fri for distraktioner. Viljestyrke er godt, men ikke nok.

Fjern distraktioner

  1. Beskriv det sted, du arbejder, og hvad du bliver distraheret af fx: Medarbejdere der henvender sig, telefoner der ringer, mennesker der går forbi.

  2. Vælg en bestemt distraktion, du vil gøre noget ved fx: Medarbejdere der henvender sig og begynder at tale.

  3. Beskriv, hvordan du vil gøre noget ved det: Fortæl hende, det er fint at tale sammen, hvis hun spørger først evt. ved at sende en mail. Men understreg samtidig, at det er forstyrrende, hvis hun begynder at tale uden at henvende sig først.

  4. Vælg et tidspunkt for, hvornår du skal gøre noget ved distraktionen.

Fra artiklen: Vind tid - tag kontrollen over forstyrrelserne

 

Luk ned

Slå notifikationer fra på din smartphone og ”bling”-lyden på din computer, når en ny e-mail tikker ind. For at kunne fokusere er du nødt til at stoppe med at være i en tilstand, hvor du altid reagerer, skriver Eric Barker. Fordi hver gang du reagerer på nye stimuli, fjerner det dit fokus. Alt må begynde og slutte med dine beslutninger.

Det virker måske harmløst at tjekke e-mailen hvert 10. minut. Men det forstyrrer. Særligt, hvis det er en e-mail, som du ikke kan gøre noget ved lige med det samme, fordi du skal løse den opgave, du sidder med. Resultatet af det bliver, at der er én opgave, du skal fokusere på og én uafsluttet i tankerne.

Læs også: Husk at trykke 'off-line'

Sov godt

Mangel på søvn reducerer viljestyrke og udtømmer den selvkontrol, du skal bruge for at undgå dårlige vaner. Derfor er det vigtigt, at du prioriterer din nattesøvn.

Men hvad gør du så, hvis du ikke kan sove?

I følge Lis Lyngbjerg er en af de vigtigste ting, at du ikke vænner kroppen til at ligge vågen i sengen om natten. Stå op, hvis du ikke kan sove, lav noget hyggeligt, og gå i seng igen lidt efter.

Hun anbefaler, at du undgår at blive kørt op hjernemæssigt om aftenen. Hvis du er belastet – og ikke kan sove – så hold hjernefri et par dage efter klokken 20 eller 21. Luk mail og computer, lad arbejdsproblemer eller familiemæssige udfordringer fare, og nyd aftenen. Næste morgen vil du typisk være bedre i stand til at løse de opgaver, du sad og kæmpede med aftenen før.

Læs mere om, hvad ledelse har med søvn at gøre, og find også flere facts og værktøjer her.

Hjælp dine medarbejdere med at fokusere

Som leder spiller du en afgørende rolle i forhold til at sikre, at dine medarbejdere kan arbejde fokuseret. Her er fire råd om, hvad du kan gøre for at skabe rammer for fokuseret arbejde:

1. Formulér klare, konkrete og realistiske mål for medarbejderen (upræcise mål skaber uro).  

2. Giv løbende og relevant feedback til medarbejderen i forhold til, hvordan velkommende klarer sig.

3. Find en passende balance mellem kompetence på den ene side og udfordringer på den anden (for store udfordringer stresser, for små fører til kedsomhed).

4. Undgå distraherende faktorer såsom rod og forstyrrelser - fx i åbne kontorlandskaber.

Find flere råd om, hvordan du skaber rammer for fokuseret arbejde her: Få et quick fix til flow

Artiklen blandt andet baseret på Eric Barkers ledelsesblog ”Barking up the wrong tree”. Læs hele hans indlæg her.

Læs mere:

Bliv en bedre leder af at stirre ud i luften

5 genveje til mere mindful ledelse

Slip af med de 5 største tidsrøvere

Skribentinfo

Kommentarer