Forskning viser at det betaler sig at se sund ud

Ny forskning viser, at sundhed ser ud til at blive værdsat højere end intelligens, når ledere skal ansættes. Det er et problem, mener psykolog Thomas Hoff og advarer mod at bruge førstehåndsindtryk baseret på udseende ved ansættelser.

Skribentinfo

Hvis du ønsker at avancere som leder, kan det betale sig at se sund ud. Ifølge ny forskning foretaget af hollandske og britiske forskere, hvor deltagerne i forsøget blev bedt om at forestille sig, at de skulle vælge en ny administrerende direktør for en organisation, ser det ud til, at lederkandidater med et sundt udseende bliver favoriseret ved ansættelser, med få undtagelser, frem for dem som ser intelligente ud. 

Fokus på udseende er et generelt problem i arbejdslivet

Ifølge professor Thomas Hoff, ekspert i arbejds- og organisationspsykologi ved Psykologisk institut ved Universitetet i Oslo, er fokus på udseende et generelt problem i arbejdslivet. ”Det er for så vidt en god ting, at kandidaten er præsentabel, men det siger selvfølgelig intet om de præstationer, man kan forvente af en leder”, siger Hoff. ”Mavefornemmelsen bliver årsagen til ansættelser. Denne mavefornemmelse er gerne baseret på førstehåndsindtryk, hvor udseendet naturligt nok er centralt.”

Høj intelligens er et bedre mål

Thomas Hoff mener, at det er vigtigt, at objektive kriterier ligger til grund for ansættelser. Kriterierne afhænger af, hvilken type lederstilling der er tale om. Generelt kan man sige, at høj intelligens og en ledelsesstil, hvor lederen stimulerer medarbejderne intellektuelt, er visionær og er en mentor for den enkelte medarbejder, indikerer, at en leder vil præstere godt.

Vi vil have sunde ledere

I studiet skulle deltagerne fortælle, hvilke ledere de ville ansætte, baseret på billeder, de fik vist. De så flere digitalt manipulerede billeder af samme person manipuleret på en måde, hvorpå personen så sundere eller mere intelligent ud på nogle af billederne.

Studiet viser, at det altid kan betale sig for ambitiøse ledere at se sunde ud. Deltagerne valgte ansigter, som så sunde ud, i 69 pct. af forsøgene. Brian Spisak, assisterende professor ved institut for ledelse og organisation ved VU Universitetet i Amsterdam, mener, at det kan forklare, hvorfor politikere og ledere ofte lægger en stor indsats, tid og penge i deres udseende.

Et sundt udseende hos lederkandidater ser ud til at være vigtigere end at se begavet ud, særligt hvis lederen skal ansættes til at lede generelle udfordringer i organisationen.

Intelligens er vigtigst for diplomati og opfindsomhed

Forsøget blev gentaget over flere omgange, hvor deltagerne fik en stillingsbeskrivelse, som specificerede lederens hovedudfordring før hver runde.
    
 

(Billede: Brian R. Spisak)

Digitalt manipulerede portrætbilleder af en mand blev vist i forskellige versioner, sådan at han fremstod mere eller mindre sund og intelligent.

I studiet foretrak deltagerne, ved genforhandling af en samarbejdsaftale og ved overgang til et nyt marked, kun de kandidater, som havde et mere intelligent udseende. Det tyder på, at intelligens tæller mest, hvis lederstillingen kræver diplomati og opfindsomhed som fx. ved forhandlinger mellem grupper eller satsning på nye markeder.

 

Sådan foregik studiet

Forskningen blev udført i samarbejde mellem hollandske og britiske forskere. De bad 148 kvinder og mænd om, at forestille sig, at de skulle vælge en ny administrerende direktør for en organisation. De blev gentagende gange bedt om, at vælge mellem to billeder af forskellige mænds ansigter.

Hovedopgaven til lederen varierede i forskellige dele af forsøget. Enten ved at iværksætte aggressiv konkurrence, genforhandle en vigtig samarbejdsaftale, lede organisationens overgang til et nyt marked eller overvåge stabil, vedvarende udnyttelse af ikke genanvendelig energi.

For hvert valg fik de forskellige billeder af den samme mand, hvis ansigt var digitalt manipuleret. Ansigtet var blevet ændret for at han skulle se mere eller mindre intelligent ud, mens ansigtsfarven var ændret for at han skulle se mere eller mindre sund ud.
Forskerne fandt en stærk generel præference for sundhed fremfor intelligens, hos forsøgsdeltagerne.

Kilde:
A face for all seasons

 


Artiklen har tidligere været bragt på: Det lønner seg å se sunn ut for ledere


Læs mere:

Strategisk sundhed trin for trin

Sundhedsbølgen på arbejdspladser har en mørk bagside

Skribentinfo

Kommentarer