Fra medarbejder til leder: Klædt på til ledelse

Susanne Falk Pedersen, der er social- og sundhedsassistent i Varde Kommune, vidste egentlig ikke, hvad hun sagde ja til, da hun tog imod tilbuddet om at deltage i talentforløbet ’fra medarbejder til leder’. Men hun er glad for, at hun gjorde det, for nu har hun fået et vikariat som leder.

Skribentinfo

Det har ikke altid ligget i kortene, at social- og sundhedsassistenten fra Varde Kommune Susanne Falk Pedersen skulle være leder. Men KL og KTO’ s talentforløb ’Fra medarbejder til leder’ har overbevist hende om, at hun sagtens kan bære lederkasketten.

”Jeg sagde faktisk ja tak uden at vide, hvad forløbet handlede om. Men det har styrket min ide om, at ledelse er noget, jeg skal prøve. Derfor har jeg også takket ja til at blive konstitueret teamleder i hjemmeplejen i Varde Kommune,” forklarer hun.

Hun påpeger i samme ombæring, at forløbet var både hårdt og lærerigt.

”Jeg tror, at underviserne havde forventet, at vi havde en større teoretisk viden, så vi skulle pludselig lære rigtig meget på kort tid. Det betød dog bare, at vi lidt mere travlt, og det har på ingen måde afskrækket mig,” siger Susanne Falk Pedersen.

Bedre rustet

Det var Susanne Falk Pedersens virksomhedsleder i hjemmeplejen, der tænkte hende ind i forløbet, og det er Susanne Falk Pedersen rigtig glad for. Hun føler nemlig, at forløbet, der bestod af mentorsamtaler, coachsamtaler, deltagelse i et netværk og et modul på diplomniveau i organisation, kommunikation og ledelse, har rustet hende til et lederjob.

”Jeg er blevet klædt bedre på til at være leder, og der er meget, som jeg kan tage med mig til mit nye job. Teorien har blandt andet hjulpet mig med at forstå, hvad det vil sige at være leder, og hvad det er for nogle opgaver, man har som leder. Jeg kan for eksempel bruge det i forhold til kommunikationen med medarbejderne, og når jeg skal løse konflikter. Som leder skal jeg være god til at kommunikere,” forklarer hun.

Mentor hjalp

Susanne Falk Pedersen peger også på sin mentor, når hun skal forklare, hvorfor talentforløbet har overbevist hende om, at hun er klar til lederjobbet.

”Min mentor var god til at komme med nogle konkrete ting. Vi talte meget om, hvad jeg skal gøre, når jeg står i forskellige situationer. Vi vendte især de svære situationer, og hvordan man skal håndtere dem. Det var godt at høre om, hvad det er, han har stået med i sit lederjob. Det er rart at vide, at jeg altid kan sende ham en mail, hvis jeg har brug for et råd,” siger hun.

Skal stadig lære

Selv om talentforløbet har givet Susanne Falk Pedersen en masse, som hun kan bruge i det nye lederjob, er hun godt hun klar over, at hun også vil være på udebane i nogle situationer.

”Jeg har fået nogle redskaber, der kan hjælpe mig med sådan noget som MUS og at styrke relationerne, så vi får en god arbejdsplads med gode og tilfredse medarbejdere. Men det er jo ikke det hele, der kan oversættes direkte til min virksomhed, så eksempelvis det med, hvad der forventes af mig, det skal jeg først ud og finde ud af nu,” forklarer hun.

Susanne Falk Pedersen er 28 år og mor til to børn, Nynne på 5 år og Jeff på 7 år. Hun er gift med Mark Falk Thygesen som er butikschef i Fakta.

Hun er uddannet social- og sundhedsassistent i 2005. Hun arbejde på Strandby Ældrecenter på Demens afsnit fra 2006 frem til 30 April 2009. Hun startede i Hjemmeplejen i Varde Kommune den 1. maj 2009, og det er her, at hun nu skal være konstitueret teamleder.

Det fik ledertalenterne i forløbet ’Fra medarbejdet til leder’:

  • 4 individuelle mentorsamtaler á én time,

  • 3 netværksmøder á to timer mellem kommunens ledertalenter,

  • 3 individuelle coachsamtaler á 1½ time,

  • 1 modul på diplomlederuddannelsen (Ledelse, kommunikation og organisation) over fem dage,

  • en samtale om talentets fremtidige karriereudvikling i forlængelse af forløbet.

  • diplommodulet blev afsluttet med opgaveskrivning og eksamen.

Skribentinfo

Kommentarer