Grin på de virtuelle møder

I skal grine sammen, også selvom I kun ser hinanden på skærmen. For grin giver ikke blot en følelse af glæde, det øger også motivationen, koncentrationen og evnen til at lære. Læs her, hvad du skal gøre for at sikre lidt flere grin på videomøderne – uden du nødvendigvis skal være den nye Melvin Kakooza.

Skribentinfo

Mange er siden coronapandemien blevet superbrugere i at holde virtuelle møder, og er blevet inviteret med indenfor i privaten og har set både morgenhår og farven på væggene i soveværelset hos kolleger, medarbejdere og samarbejdspartnere. Hvis mødeledelsen og teknikken i øvrigt fungerer, så kan de virtuelle møder i høj grad kompensere for møder i den virkelige verden.

Men der er også nogle begrænsninger, som teknologien ikke kan fikse. Begrænsningen ligger I os selv, for vi er ikke skabt til at leve alt for isoleret. Det kan gå ud over vores velbefindende, koncentrationsevne og produktivitet, hvis vi føler os isolerede i for lang tid. Og det bevirker, at vi griner mindre.

Normalt griner mennesker op til 18 gange om dagen og 97 pct. af gangene griner vi sammen med andre. Vi er 30 gange mere tilbøjelige til at grine sammen med andre end når vi er alene. Prøv at tænke over det. Hvornår har du sidst siddet alene og slået en latter op?

Og omvendt, hvor ofte griner du sammen med andre over noget sjovt? Det er ikke nødvendigvis sjovt, for forskning viser, at 80 pct. af det vi griner af i realiteten ikke er så sjovt endda. Men latter smitter.

Når vi griner udløser kroppen endorfiner, som får os til at føle glæde og reducere smerte.  Desuden udløser hjernen dopamin. Dopamin øger ens motivation, evne til at lære og til at holde fokus. Det er derfor latter ofte sættes sammen med velfungerende teams. De medarbejdere, der også formår at grine sammen, arbejder typisk mere effektivt.

Men den isolation som mange har oplevet under Covid-19 har muligvis også reduceret antallet af grin blandt kolleger. Og det er sandsynligt, at flere fremover oftere vil arbejde hjemmefra også når krisen er ovre.

Her kommer tre forslag til, hvad du kan gøre for at hjælpe latteren på vej igen på jobbet, selvom I stadig ikke kan se hinanden i den virkelige verden.


1. Sæt farten ned på de virtuelle møder

Mange ledere føler, at de skal holde effektive virtuelle møder. Men hvis de virtuelle møder er den eneste kommunikationsform, I benytter, så er det en fejl. I øjeblikket er en stor del af dit job som leder at få den sociale lim i gruppen til at holde. Her er latter en af de korteste og mest effektive veje til at få sammenhold i en gruppe.


2. Sørg for det rette tekniske udstyr

Vi er utroligt gode til at læse små tegn i andres latter, og her øger det vores muligheder for at læse hinanden og finde frem til grinet, hvis vi også kan se hinanden på videomødet. Du skal derfor sørge for, at alle i teamet har adgang til udstyr, der fungerer til at holde virtuelle møder. 

3. Smil meget og tal gerne med en let og lys stemme

De fleste medarbejdere kigger på deres leder for at holde øje med, hvad der er ok opførsel – herunder også, hvornår det er i orden at grine. Du skal derfor gå foran og vise, at det er helt ok at grine også på et virtuelt møde. Og her spiller din stemme også en rolle. Næsten uanset kultur, så signalerer en lidt lysere stemmeføring en lidt lettere stemning på mødet end den dybe tone gør. Men pas for guds skyld på med at grine falsk. Det kan ødelægge det hele.
Læs også: Sådan gir du en skideballe på afstand

Artiklen er frit oversat og redigeret fra denne artikel på hbr.org

Skribentinfo

Kommentarer