Halloween: Hvad kan ledere lære af gyserfilm?

Lige som en klassisk gyserfilm, kan det nogle gange føles skræmmende at være leder. Men faktisk kan gyserfilm mere end at skræmme dig fra vid og sans. Læs, hvad ledere kan lære af de klassiske gyserfilm.

Skribentinfo

Du kan med god samvittighed sætte dig til rette i sofaen en mørk efterårsaften med dine yndlingssnacks og lære lidt om ledelse af de klassiske gyserfilm her til Halloween:

Hold sammen

Du skal holde sammen på dit team, du skal sikre følgeskab, og at I går i samme retning. Der er nemlig styrke i at være flere, der holder sammen. I ”Fredag d. 13” udvælger Jason Voorhees (den maskerede, onde mand) nemlig sine ofre, når de er alene.

Filmen viser, hvorfor det er en god ide at holde sammen og samarbejde. Kun når man bliver væk fra gruppen og isolerer sig selv, angriber Jason. Det er altså ikke (altid) på grund af held, at man slipper helskinnet igennem en gyserfilm. Du er nødt til at omgive dig med mennesker, som arbejder sammen mod samme mål. Nogle gange kan det virke nemmere bare at gøre tingene selv. Men for at få opgaverne løst på en arbejdsplads, er man afhængig af hinandens kompetencer og evner til at samarbejde. De, der arbejder alene ender ofte ud med et dårligere resultat, end hvis flere personer havde samarbejdet om det.

Læs også: Fra irritation til samarbejde med 10 regler

Se din frygt i øjnene

Freddy Krueger i filmen ”Nightmare on Elm Street” har skræmt de fleste fra sans og samling. Men han har en klar svaghed: Han er død, og kan ikke komme tilbage før, nogen frygter ham igen. Han eksisterer kun, når du tænker på ham eller husker ham, og dermed giver ham magten til at træde ind i dine drømme og din bevidsthed. Også når det kommer til ledelse, kan frygt være en selvopfyldende profeti. For hvis du frygter en situation, et møde, en samtale eller andre almene ting, du typisk oplever på din arbejdsplads, giver du det magt. Kun ved at anerkende din frygt, gå i kødet på den og stille dig selv i en sårbar situation, kan du overkomme din frygt. Det vil mindske frygten.

Du kan lære mere om, hvordan du kan overkomme frygt ved at være sårbar i denne TED-talk med Brené Brown. Her udforsker hun den magt, som frygt har over os.

Læs også: Styrk dit mod som leder

Hav dine prioriteringer i orden

“All work and no play makes Jack a dull boy.” Du skal huske at have det sjovt. Jack Nicholsons karakter i Ondskabens Hotel (som tilfældigvis også hedder Jack) er meget opslugt af sit arbejde og føler sig isoleret. Hvad han egentlig har brug for, er en pause og at få styr på sine prioriteringer.

Det er vigtigt, at både du og dine medarbejdere får ladet batterierne op, og tænker på andet end arbejde. Vær sammen med familien, motioner, læs eller noget andet, som får tankerne væk fra dit arbejde. Hvad gør du for at sikre, at du (og dine medarbejdere) ikke bliver en ”dull boy”?

Læs også: Bliv navigatør i dit eget liv

Vis respekt og anerkendelse

Lige gyldigt hvor på karrierestigen, du befinder dig, skal du vise og behandle andre med respekt. Og det inkluderer også dem, som du ikke umiddelbart kommer så godt ud af det med. Det samme gælder, hvis der er konflikter eller mobning blandt medarbejderne.

Her skal du som leder sætte ind og løse konflikterne, inden de vokser sig større. Og det er din opgave at anerkende og udvikle dine medarbejdere.

I gyserfilmen ”Carrie” lærte hendes skolekammerater og lærer dette på den hårde måde. Carrie, der har telekinetiske evner bliver tyranniseret af sin mor og sine klassekammerater. Under en skolefest får Carries klassekammerater arrangeret det sådan, at Carrie bliver valgt til ”prom queen”, og da hun står på scenen og får krone på, ryger en spand fyldt med griseblod ned over hende. Carrie bliver så rasende og med sine telekinetiske evner, dræber hun alle i syne.

Læs også: Ros der rammer og ros der lammer

Det slutter aldrig

Hvorfor tjekker helten/heltinden aldrig, om opgaven er afsluttet, inden de tager den dybe vejrtrækning, som symboliserer, at nu er det overstået? Skurken/monsteret vågner altid fra de døde i gyserfilm, bedst som man troede, at det var overstået.

På samme måde er du nødt til at følge op. Bare fordi du mener, at strategien er både god og færdig, betyder det ikke, at den virker eller efterleves i praksis. På samme måde er det med konflikter. Hvis ikke du får håndteret dem, dukker de op igen og igen og gør skade på arbejdspladsen.

Lyt til andre

I gyserfilm er det altid børnene, der ser ting, som de voksne ikke ser. Når barnet siger, at det har en imaginær ven, der truer familien, så er det bare med at komme afsted. Men desværre lytter de voksne ikke – før det er for sent.

Som leder skal du lytte til dem omkring dig. Det vil berige dig med nye perspektiver og muligheder. Og lige som stilhed er et dårligt tegn i en gyserfilm, er det også sådan på en arbejdsplads. Medarbejderne skal være trygge ved at sige deres mening og dele både deres viden og bekymringer. 

Hvad mangler?

Skriv i kommentarfeltet eller send en mail, hvis du synes, der mangler en god gyserfilm på listen, som andre ledere kan lære af?

Artiklen er baseret på artiklen "5 Scary Good Horror Movie Lessons for Entrepreneurs" fra Business News Daily og forfatter og ledelseskonsulent Eric Zakovich blogindlæg: Happy Halloween: Leadership Lessons from Scary movies  

Skribentinfo

Kommentarer