Hvad skal man ikke spørge om til samtalen

Hovedreglen er, at alle spørgsmål skal have relevans for jobbet.

Skribentinfo

Mange falder for fristelsen til at stille spørgsmål, der egentlig ikke er relevante for det pågældende job: Hvad laver du, når du ikke er på arbejde? Hvilken bog ligger på dit natbord? Hvilken film har du sidst set i biografen? Osv. Man vil ofte gerne lære lidt om - eller vise interesse for - mennesket bag fagpersonen. Måske ønsker man bare at afslutte interviewet i en mere uformel tone.

Generelt siger den slags spørgsmål meget lidt om ansøgerens evne til at bestride det pågældende lederjob. I bedste fald er spørgsmålene harmløse. I værste fald kommer udvalget til at fejlvurdere ansøgeren ud fra vedkommendes hang til golf, poker eller franske film. En tolkning, der er fyldt med usikkerheder - og i øvrigt sjældent er relevant for jobbet.

Som hovedregel bør alle spørgsmål i et interview således kunne holde til en relevansprøve. For der kan selvfølgelig være særlige tilfælde, hvor en bestemt fritidsinteresse er relevant for stillingen, eller hvor erfaringer, der normalt regnes til ansøgerens private liv, faktisk har en betydning - positiv eller negativ.

Gå tilbage til interviewmetoden

Gå til startsiden: Guide til lederrekruttering

Skribentinfo

Kommentarer