Indflydelse - sådan får du mere

Få inspiration til effektive metoder og successtrategier til at få mere indflydelse.

Skribentinfo

Hvorfor mere indflydelse?

Flere undersøgelser har vist, at indflydelse på ens arbejde øger arbejdsglæden og i det hele taget arbejdsmiljøet i en organisation. Det, at vi har mulighed for at præge vores arbejdsopgaver, vores arbejdstid og karrierevej, er en vigtig faktor i vores arbejde. 
 
For nogle er drivkraften til at søge mere indflydelse muligheden for at udvikle sig både fagligt og personligt. Det kan også være et behov for at få egne idéer og metoder afprøvet. For mange er ønsket om at få indflydelse netop det, der får en person til at gå efter en lederstilling.

Artiklen her, peger på hvordan du kan gå til værks for at gøre dit ledelsesrum større.  

Indflydelse på egne opgaver

En måde at få mere indflydelse er at have det på egne arbejdsopgaver. Måske er der nogle nye spændende opgaver, du kunne tænke dig at prøve kræfter med. Nogle af disse nye opgaver kan måske føre til, at du får erfaringer indenfor et felt, der kan bringe dig videre i din karriere. Spørg dig selv hvilke kompetencer du kunne tænke dig at tilegne dig, og hvilke opgaver du så bør byde ind på.
 
Nogle ledere bilder sig selv ind, at de er egoistiske, hvis de stræber efter mere indflydelse. Lad os straks sætte en tyk fed streg henover det ord! At du stræber efter mere indflydelse – hvad enten du er mand eller kvinde – er ikke kun til gavn for dig. Dine ambitioner er også til gavn for din øverste chef og for din organisation. Hvis ikke, sidder du det forkerte sted.

Metoder og successtrategier

De mennesker, der har succes med at få mere indflydelse, benytter sig at forskellige metoder og strategier. Herunder kan du blive inspireret af nogle veje, der bidrager til øget indflydelse.
 

Tag ansvar

For at få indflydelse er det en nødvendighed, at du tager ansvar. Hvad enten det er ansvar for din egen arbejdssituation, eller ansvar for et projekt som skal gennemføres, er du nødt til at træffe et valg. Du kan lade være med at gøre noget – og så sker der nok heller ikke noget – eller du kan træde frem og vælge at have indflydelse på det, du gerne vil påvirke.
 
Lad os sige, at du gerne vil udvikle dine kompetencer indenfor et område, der ligger udenfor dit nuværende ansvarsområde, f.eks. ledelse af ledere, da det kan give dig adgang til stillinger, hvor erfaring med dette er et krav. For at få mulighed for at udvikle denne kompetence kan du f.eks. byde ind på opgaven som projektleder på et kommende projekt i organisationen, hvor andre ledere deltager.
 
Generelt handler det om at holde øje med det, der sker omkring dig i organisationen. Overvej hvad du kan bidrage med og træf så valget om, hvorvidt du vil tage ansvar for din del – hvad enten det er ansvar for hele opgaven/projektet eller for delopgaver i projektet.
 

Kend beslutningstagerne

For at være effektiv i din indsats for at få indflydelse, skal du vide, hvem beslutningstagerne er i din organisation. Altså hvem, der er relevante for dig, for at du kan nå dit mål. Så lad os føre eksemplet videre; hvis du skal sørge for at få ansvaret som projektleder på det kommende projekt, skal du finde ud af hvem, der har ansvaret for at ”sætte holdet”. Tænk over hvad, der kan overbevise vedkommende, og eventuelle andre relevante personer om, hvorfor det lige er dig, der kan sikre, at opgaven bliver en succes. Forbered dig og fremfør så dine argumenter for beslutningstageren.
 

Vær synlig

Da det er yderst sjældent, at andre kan gætte sig til, hvad du går og drømmer om, skal du sørge for at give udtryk for dine ønsker og ambitioner. Fortæl din egen chef, hvad du har tænkt dig, og brug ham eller hende som sparringspartner til at afdække de mulige veje, der kan føre dig til dit mål.

Du skal også være bevidst om effekten af at give udtryk for dine meninger, idéer og erfaringer på alle møder, du deltager i.

For virkelig at få indflydelse, er synliggørelse af dine resultater et must! Hvad enten du har løst en opgave alene eller sammen med andre, så sørg for at gøre opmærksom på din del af leverancen – som minimum skal de førnævnte beslutningstagere vide, hvad du har leveret.

Så hvordan gøre du det? En ganske simpel men god metode er, at henvende dig til en beslutningstager for at få f.eks. sparring eller viden. Derved får du så muligheden for at fortælle om baggrunden for din interesse. Baggrunden er selvfølgelig de ønsker og mål du har, de relevante kompetencer du besidder og de resultater, du indtil videre har skabt.
 

Bliv brobygger

Ved at tage rollen som brobygger kan du skabe en arbejdskultur, hvor samarbejde, videndeling, fremdrift og i sidste ende resultater er i højsæde. For at skabe den kultur, er der et par ting, du bør have på plads:

  • Du er bevidst om dine medarbejderes og kollegaers kompetencer og er bevidst om, at hver enkelt af dem er værdifuld og kan sidde inde med værdifuld viden og kompetence for dig og organisationen.

  • Du har skabt en tillid til dig som leder og som person, og du er troværdig.

  • Du sætter rammerne for, hvordan samarbejdet skal være.

  • Du har skabt en konstruktiv dialog mellem både personer og afdelinger.

  • Du er god til at netværke. Jo større mulighed har du nemlig for at få indsigt i og viden om andres projekter og kompetencer, og dermed viden, som kan hjælpe dig med at nå målet.

Opsøg information

Ved at have så godt et netværk som muligt i din organisation, får du adgang til information, som du ellers ikke ville få. Kig dig omkring og overvej hvem, der er relevant for dig at få en god dialog med, og hvem du er relevant for. Du vil opdage, at det at netværke ofte er gavnligt for begge parter.

Skab resultater - og gør dem synlige

Det giver jo sig selv, at din indsats skal ende med et resultat, men alt for mange glemmer at vise deres resultater frem. Så også her skal du sørge for at synliggøre dig. Forestil dig at ligegyldigt hvor stort eller vigtigt dit resultat er, så er det endnu et trappetrin på den trappe, du bygger, for at nå dit endelige mål.
 

Være parat til at turde og klar til at spille spillet


Når jeg taler om at spille spillet, oplever jeg desværre at nogle står af. Det er der overhovedet ingen grund til. Du kan sagtens spille spillet uden at gå på kompromis med etik og sunde værdier. I vejen til at få mere indflydelse på dit arbejde kan artiklens råd give dig inspiration. Du får det bl.a. ved at:

 

  • Opsøge information
  • Kende og være synlig for beslutningstagerne

  • Byde ind på strategisk vigtige opgaver
  • Vælge dine kampe med omhu
  • Være villig til at tage opgaver udenfor dit ansvarsområde

  • Aktivt indgå i diskussioner på møder
  • Turde fortælle om din succes

 

Som du kan se, er det at spille spillet stort set bare at benytte sig af de strategier, du har læst om tidligere i denne artikel. Og det var jo ikke særlig farligt, vel?
 
Så start i dag med at træffe et valg om at tage ansvar for din arbejdsglæde, din karriere og din fremtid.
 
God fornøjelse med dine nye successtrategier.

Artiklen har tidligere været bragt af HK Privat og bringes med tilladelse af Helle Drachmann og HK privat

Læs også:
Ledelsesrum - udnyt og udvid dine handlemuligheder

Brug dit ledelsesrum

55 barrierer for din gennemslagskraft

 

 

 

Skribentinfo

Kommentarer