Julefrokost: Snaps eller samvær?

Julefrokosten står for døren, og sammen med den er bekymringen for, hvordan lederen skal opføre sig: Skal du gå tidligt hjem og lade medarbejderne feste alene, eller skal du droppe distancen og slå dig løs til Wham’s Last Christmas?

Skribentinfo

Elementerne i den årlige firmajulefrokost går igen på de fleste arbejdspladser: Sild, snaps og rødkål, mængder af øl og vin, underholdning, taler og med lidt (u)held pinligheder og kysserier i krogene.

Sådan kender de fleste julefrokosten, og de seneste par år, har mantraet inden for julefrokosttraditionerne været ”større, bedre, vildere”. I takt med at festerne er blevet vildere, er forventningerne til lederens gode opførsel til årets julefest ligeledes steget:

Lederen skal lade medarbejderne feste og skeje ud og selv være en del af festen, men må alligevel ikke blive for beruset. Lederen skal gå nogenlunde tidligt hjem og tage hensyn til at rollerne er lagt på hylden, men uden at glemme at lederrollen altid vil være der – også selv om lederen fester med. Forvirret? Det er med god grund, hvis det er tilfældet.

Meninger om lederens ideelle opførsel til årets julefrokost har altid været mange og delte, men de seneste tendenser tyder på, at lederne ikke behøver at bekymre sig så meget om potentielle dilemmaer ved julefrokosten. Mange steder viger den traditionelle julefrokost pladsen for en fest med fokus på fællesskabet.

En nedtonet julefrokost

Ifølge Kirsten Poulsen, direktør i Firstmover, der beskæftiger sig med tendenserne blandt de såkaldte firstmovers i samfundet, vil julen i år og fremover være langt mere nedtonet. Ansvarlighed er ordet der går igen, når man taler om den nye jul.

Ansvarligheden skinner igennem i alt fra de mange miljøbevidste valg til de mere begrænsede kaskader af julepynt og medarbejdernes opførsel. Julefrokosten med grøn jul, ansvarlig jul og familiedeltagelse til festen sætter nærhed og hygge i højsædet i stedet for fest og farver. 

Ifølge Kirsten Poulsen er der ved at udbrede sig en ny mentalitet, hvor vi tænker os mere om, og er mere ansvarlige.

”Vi er blevet mere fokuserede på at være ansvarlige, og skærer derfor det overflødige frås væk”, siger Kirsten Poulsen.

I år handler både julen og julefrokosten om fællesskabet, og om at være sammen med hinanden i hyggelige omgivelser. Det handler derfor ikke om at holde en ekstravagant julefrokost, hvor snapsen og flæskesteg flyder i lange baner, men om at benytte sig af lejligheden til at give plads til selve julen.

”Intimiteten går tabt når vi kaster os ud i druk. Derfor har firstmoverne i år mindre fokus på mad og på druk til julefrokosten”, fortæller Kirsten Poulsen.

Denne udvikling smitter af på forventningerne til lederens opførsel. Uden at skulle bekymre sig om evt. skuffede medarbejdere kan lederen holde fokus på nærvær, fællesskab og hygge.

Det evige dilemma

Til trods for denne udvikling er julefrokostdilemmaet for lederes opførsel dog ikke fejet helt af vejen. Tendenser er endnu engang tendenser, og mange års traditioner gør måske, at det ikke er i år, at du udelukkende skal satse på samværet frem for snapsen.

For mange medarbejdere er det formentlig også den ene gang om året, hvor de ser frem til at smide hæmningerne og benytte sig af den mentalhygiejniske sikkerhedsventil, som julefrokosten også kan være.

Hvordan du skal gebærde dig som leder er derfor en smagssag og afhængig af flere faktorer. Nogle medarbejdere vil synes, det er befriende med en leder, der slår sig løs, mens andre helst så du gik hjem tidligt. Ligeledes er lokaliteterne også med til styre, hvad der betragtes som god lederopførsel. Hvis julefrokosten foregår på en pæn restaurant frem for i kantinen, er det måske mere upassende at lederen optræder på slap line, mens sagen er en anden i private lukkede lokaler. Således kan det være svært at give en opskrift på den ideelle leder-opførsel til julefrokosten.

Din julefrokost-strategi

Hvis du alligevel vil forberede en julefrokost-strategi, kan du starte med at stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Vil du følge firstmoverne?
  • Er du leder til julefrokosten eller skal rollerne netop lægges på hylden?
  • Skal der være størst fokus på snaps eller samvær, eller kan det forenes?
  • Hvordan ville du foretrække, din leder opførte sig?
  • Hvilket indtryk ønsker du, at medarbejderne skal have af dig efter julefrokosten?

Skribentinfo

Kommentarer