Margrethe Vestager om ydmyghed, autenticitet og følgeskab i ledelse

Magten er til låns, en leder skal have noget på hjerte og være relevant for andre mennesker. Læs her, hvorfor Margrethe Vestager anbefaler en tur med bussen, går i blomstrede kjoler og læser skønlitteratur i stedet for ledelsesbøger.

Skribentinfo

Ydmyghed

Magt er et begreb, som Margrethe Vestager, vicepræsident i EU-Kommissionen, bliver ved med at vende tilbage til i sin ledelsesgerning. For at prøve at forstå magtens væsen. Den magt, der får verden til at løbe rundt – og mennesker til at løbe efter magten. Margrethe Vestager mener, at man som leder må være bevidst om magtens væsen.

”Magt er ikke noget du ejer, det er noget du forvalter. Noget du har til låns,” siger hun. 

Hun anerkender, at det kan være svært i en hverdag, hvor magten nærmest omringer en. Derfor er hun også meget bevidst om kuren tilbage til ydmygheden omkring magten, hvis man er kommet lidt for langt væk: En tur med bussen. I bussen bumlede, kaotiske, alsidige virkelighed bliver hun mindet om vores forskelligheder og forskellige indgange til denne verden.

Men vigtigere endnu, bliver hun mindet om alt det vi mennesker deler skæbne omkring. Alt fra angsten for at dø, spændingen på det, der venter om næste hjørne, til de stærke følelser for vores børn og dem, som vi har kær. For Margrethe Vestager minder det hende om, ydmygheden overfor de mennesker, som hun leder. Det minder hende om balancen i at lade sin personlighed fylde i lederskabet, uden at det stiger hende til hovedet. At huske på, at man er noget i kraft af sin funktion, og ikke sin person. Og at det handler om at få et team til at fungere. For det, der bliver skabt ved ledelse, er meget større end summen af det, den enkelte kommer med.

”Du skal være sig selv, og fylde sit lederskab ud, med den person du er,” siger Margrethe Vestager.

Autenticitet

Det er lettest at være leder, når man har noget på hjerte. Det uanfægtet om man er politisk leder eller ej. Autenticitet handler om at være, hvad du påstår at være. At være troværdig i dit lederskab.

Derfor sætter Margrethe Vestager også sig selv i spil – både på godt og ondt - når hun fremfører de dagsordener, der er vigtige for hende. Ledelse og ligestilling er en af dem.

”Tidligt i min karriere så jeg mig nok mere frem end tilbage. Jeg var ikke god nok til at vende mig om, og række hånden ud til de dygtige kvinder, som jeg mødte på min vej. Simpelthen fordi jeg dengang ikke forstod, at det var nødvendigt”, fortæller Margrethe Vestager.

På sin vej gennem ledelseslagene har Vestager stødt på mange skjorter. Og rigtig mange blå skjorter. Som hun fortæller, så skyldes det, at vi ofte ansætter folk, der ligner os selv. Fordi gråhårede hvide mænd, i lyseblå skjorter, der kører Tesla og spiser en rød bøf om fredagen, helst vil ansætte gråhårede hvide mænd i lyseblå skjorter, der kører Tesla og spiser rød bøf om fredagen. Måske de lige kunne strække den, til en der foretrak sin bøf medium-rare. Fordi det ved man hvad er. Det er der for dem noget tryghed i.

Det er derfor, at Vestager går i blomstrede kjoler. For at skabe bølger i ledelseslandskabet, og for at udfordre det ”trygge” og ”velkendte” billede af, hvordan en kompetent leder ser ud.

I dag er Margrethe Vestager ikke bange for at være fortaler for kønskvoter, og på sin twitter fortæller hun åbent, at hun vil kæmpe for flere kvinder, der leder og udøver magt.

Følgeskab

Margrethe Vestager er for mange sådan en, man har lyst til at følge. Hun er tidligere blevet beskrevet som både samlende, inspirerende og motiverende som leder. For hende hænger følgeskabet meget tæt sammen med det politiske virke.

”Jeg har altid været optaget af det aftryk, jeg sætter både udadtil og indadtil. På den måde handler mit job meget om at skabe et billede af en retning, som det er meningsfyldt for andre mennesker at stile efter. Derfor er det vigtigt at være relevant, og at have fokus på mine relationer,” fortæller Margrethe Vestager.

Derudover fortæller Margrethe Vestager, at det handler om både at have og at skabe tillid. Tilliden har hun grundlæggende til andre mennesker – og derfor møder hun også andre mennesker ligeværdigt, fordi hun tror på, at vi alle sammen kan mere, hvis vi bliver talt op til. Og den facon afføder tillid den anden vej rundt.

Margrethe Vestager har fokus på mennesker, og på at være relevant, for dem, der er omkring hende. Måske er det også derfor, at hun ikke læser ledelsesbøger, men hellere sværger til skønlitteratur. Som hun siger, så er det der, man lærer om mennesker, og mennesker er det, som ledelse i bund og grund handler om.

Du kan høre Margrethe Vestagers foredrag med titlen ”Om hvad der er fast, når alt andet er flydende” på årets ledertræf konference d. 31. oktober. Læs mere om Ledertræffet her: Ledertræf 2022: Genstart | Komponent.

 

Skribentinfo

Kommentarer