Møder: Kom uforberedt - det sparer tid...

Én tegner kruseduller, en anden taster løs på sin medbragte computer, og en tredje er slet ikke dukket op endnu.Men du er i fuld gang med at fremlægge jeres nye strategi. Slap mødedisciplin giver ineffektive møder og frustrationer. Få her et bud på en anderledes tilgang til at stramme din mødeledelse op.

Skribentinfo

God mødedisciplin handler ikke om kæft, trit og retning, men om overholdelse af basale aftaler og respekt for, at et godt møde kræver fokus og mental tilstedeværelse.

Den første udfordring er at få opmærksomhed. Men det kan være svært, hvis medarbejderne slet ikke er mødt op, eller hvis de har travlt med at læse mails, tjekke sms'er eller andet.

Der er desværre ikke nogen simpel metode til at få mødedisciplinen til at blive strømlinet som en nystrøget spejderuniform, men du kan forsøge med følgende syv punkter.

1: Lav et manifest for dårlige møder

Alle er trætte af de typer, der hænger sedler op, hvor der står 'ryd op efter dig selv - din mor arbejder her ikke' eller 'sluk telefonen, du er ikke 15 år længere'. Den irriterende og kontrollerende tilgang dræber motivationen, og det har næppe den ønskede effekt. Hvis du vil aflevere budskabet på en anderledes og mere humoristisk måde, kan du lave et omvendt mødemanifest, hvor du med et glimt i øjet skriver retningslinjer ned for, hvordan man holder dårlige møder.

Det kunne fx se således ud:

" target="_blank">manifest lille

Klik her for at gøre billedet større

2: Ryd op i systemfejl

Ofte kommer dine medarbejdere for sent, fordi de fleste mødeindkaldelser betyder, at det ene møde slutter, samtidig med at det næste begynder. Se, om I kan rydde op i denne uvane ved fx at slutte møderne lidt tidligere.

3: Gør møderne meningsfyldte

Kan manglen på mødedisciplin skyldes, at der er for mange ligegyldige møder? For mange møder af lav kvalitet? For mange møder, hvor formålet er utydeligt eller ikke-eksisterende? Jo mere meningsfyldte møderne er, og jo højere kvalitet de har, jo mere umage vil deltagerne gøre sig for at komme til tiden og være fokuserede og nærværende under mødet.

4: Lav aftaler

Det har ofte en god effekt, hvis du sammen med dine medarbejdere aftaler nogle møderegler. I kan evt. gøre det i begyndelsen af et møde.

Selve processen med at tale sig frem til spillereglerne er væsentlig. Dine medarbejdere tager som regel mere ejerskab til regler, de selv har været med til at formulere, end til regler, du har pålagt dem.

5: Sig det højt

Hvis der er problemer med mødedisciplinen, skal du sige det højt. Lad vær med at vente for længe, det får blot resten af flokken til at engagere sig mindre. Tag konfrontationen i opløbet.

6: Vær eksemplarisk

Gør selv, som du ønsker, dine medarbejdere skal gøre. Vil du begynde til tiden, så kom selv til tiden, og start med det samme i stedet for at vente på, at den sidste dukker op. Og hvis du skal have din telefon med, så sæt den på lydløs.

7: Vær realistisk

Vi lever i en tid, hvor alle har travlt, og hvor telefonen nærmest er blevet et implantat i vores hånd. Der er ofte en god grund til, at dine medarbejdere kommer for sent eller uforberedt, så det hjælper ikke noget at sende anklagende blikke eller ramme dem med en shitstorm af orkanstyrke.

Der er også situationer, hvor det er en fordel at holde computeren eller telefonen åben. Måske er der vitterlig vigtigere ting, der foregår uden for mødelokalet. Problemet ved at have åbne linjer opstår først, når I lader jer forstyrre af dem og bruger dem til at lave ting, der intet har med mødet at gøre.

Artiklen er baseret på bogen Mødeledelse, der giver viden og værktøjer om, hvordan du leder værdiskabende og motiverende møder. Læs mere om bogen her.

Læs også: Dræb de værdiløse møder

Skribentinfo

Kommentarer