Ny Syntese: Tænk stort og begynd forandringerne hvor du er

Vi bliver flere ældre, der lever længere, vi får teknologi, der giver nye muligheder, vi møder klimaforandringer, der ikke kan løses lokalt og vi er borgere, der forventer bedre løsninger. Det er komplekse udfordringer, der kalder på nye løsninger. Her kan ”Ny Syntese” bruges som inspiration til en bæredygtig velfærd. Hvordan det kan ske, kan du læse om i nyt magasin fra Væksthus for Ledelse.

Skribentinfo

Ny Syntese er et resultat af et internationalt forskningssamarbejde, som den canadiske forsker og tidligere topembedsmand Jocelyne Bourgon står i spidsen for. Missionen er at finde bud på, hvordan arbejdet med at udvikle den offentlige velfærd kan foregå fremover. Den grundlæggende pointe i Ny Syntese er at tænke hele vejen rundt om et problem, inden vi går i gang med at finde løsninger.

”Vi kan ikke løse væksten i kroniske sygdomme, fedme, flygtningestrømme eller klimaforandringer gennem lovgivning eller ved at præstere mere for mindre. Den tid er forbi. Problemernes kompleksitet betyder, at vi er nødt til at tænke i langt bredere perspektiv, som også omfatter at inddrage og bygge på samfundets og borgernes ressourcer og bidrage til at skabe bæredygtige og robuste løsninger," fortæller Jocelyne Bourgon i det nye magasin fra Væksthus for Ledelse.

Med Ny Syntese tilbyder hun et nyt vejkort at navigere efter. Syntesen byder sig til som et rammevæk med fire interagerende dimensioner og begreber: Compliance, performance, emergens og resiliens, der er indbyrdes forbundet.

”For mig handler Ny syntese om at starte med at tænke stort og definere sit offentlige formål: Hvad er det, vi prøver at opnå? Hvilken forskel kan det gøre for samfundet og borgerne? Det lyder banalt, men tro mig, det er ikke nemt”, konstaterer Jocelyne Bourgon.

Find inspiration i andres erfaringer

I magasinet "Ny Syntese" trækker de to direktører Adam Wolf fra Danske Regioner og Kristian Wendelboe fra KL de store linjer op i de komplekse problemer, som regioner og kommuner står overfor. Og kan du også læse, hvordan kommuner og regioner har ladet sig inspirere af tankerne bag Ny Syntese og få et indblik i, hvordan tankesættet bag Ny Syntese kan hjælpe dig.

Kommunaldirektør i Vejle Kommune, Niels Ågesen siger blandt andet i magasinet, at Ny Syntese får kommunen til at arbejde mere helhedsorienteret:

”Vejle vil være en by, der tænker helhedsorienteret. Vores ledere skal ikke kun tænke i ’egen butik’, men også på, hvordan de er en del af hele vores lokalsamfund og nærområde. Men hvordan forklarer man sin organisation det, når fx økonomiafdelingen for alt i verden vil have, at der skal styres på at overholde budgetterne? Og juridisk afdeling har et kæmpe fokus på enhver juridisk detalje som det vigtigste i verden. Her har Ny Syntese været en god model for, hvordan vi systematisk kan arbejde med at komme hele vejen rundt”.

Magasinet byder også på erfaringer fra Kalundborg Kommune, Fredericia Kommune, Ballerup Kommune og Region Midtjylland. Du finder også bud på, hvordan I kan få taget hul på arbejdet med Ny Syntese. Bl.a. finder du fem konkrete måder at komme i gang med Ny Syntese på.

Video: Den helt korte version

Har du brug for at kunne forstå og videreformidle mindset og tænkning i Ny Syntese på en let forståelig måde til andre ledere, kollegaer, medarbejdere eller samarbejdspartnere, har Væksthus for Ledelse også udarbejdet en speed drawing, der i enkle illustrationer og tale og på syv minutter forklarer baggrunden for og hovedtrækkene i Ny Syntese.

.

Download eller bestil magasinet gratis her.

Skribentinfo

Kommentarer