Podcast: Kampen om arbejdskraften

Der mangler hænder i det offentlige, og der vil mangle endnu flere fremover. Det kræver kontroversielle løsninger og et samarbejde på tværs af hele Danmark. Hvilken rolle spiller topledere i løsningen på at skaffe og skabe flere hænder? Og hvordan kan det gribes an? Lyt med når stadsdirektør i Aarhus Kommune Niels Højberg diskuterer udfordringen med to andre topledere i ny podcast fra Væksthus for Ledelse.

Skribentinfo

Hidtil har man i det offentlige kæmpet med at få pengene til at slå til. Nu er der både penge og også politisk vilje til at ansætte flere. Men hænderne er der ikke. Vi står overfor en massiv arbejdskraftsudfordring, der ikke synes løst lige om lidt.

Lyt til podcasten her

Vi skal tænke anderledes

”Vi står midt i et velfærdssamfundsskisma. Hvis vi vælger den rigtige vej nu, kan vi meget, men hvis ikke vi får den adresseret godt nok, bliver det katastrofalt,” siger Martin Østergaard Christensen, der er Børne- og Ungedirektør i Aarhus Kommune og en af de tre topledere, som Væksthus for Ledelse har sat i stævne til en diskussion af udfordringen i dette afsnit af Lyt til Ledelse.

Der er enighed i studiet om, at der skal tænkes både innovativt og anderledes for på sigt at skabe og skaffe hænder nok. Som stadsdirektør Niels Højberg i Aarhus Kommune pointerer, så er de nødt til at tage nogle kontroversielle beslutninger undervejs:

”Hvis vi fortsætter som nu, kommer vi aldrig i nærheden af en løsning. Vi bliver nødt til at kigge på de muligheder, der er med et noget anderledes og innovativt perspektiv. Dels at tænke arbejdsopgaverne anderledes og tænke ressourcerne anderledes”.

Det er ikke bare en pædagog, der mangler i eftermiddag

Martin Østergaard Christensen understreger, at der er mange, der skal samarbejde for, at det kan lykkes. Der skal koordineres en fælles forståelse på tværs af sektorer.

”Vores politikere skal acceptere, at arbejdskraftudfordringen er en problemstilling. Vi skal have vores fagforeninger med på holdet, og så skal vi have borgerne i Danmark til at se, at det er en problemstilling, der tager tid at løse,” understreger han.

Her stemmer direktør i Næstved Kommune Jakob Bigum Lundberg i og understreger, at under alle omstændigheder vil borgerne mærke det på de ydelser, der kan leveres.

”Services og tilbud kommer til at blive aflyst. Det er ikke bare en pædagog, der mangler i eftermiddag. Det er tilbud, der vil lukke i perioder, fordi der ikke er medarbejdere til at dække det. Vi kommer til at prioritere kerneopgaven. Hvad er det, vi skal løse, og hvad kan vi løse, hvis vi har ressourcer til det? Det er en meget vanskelig diskussion,” konkluderer han.

Lyt til podcasten, hvor de tre topledere peger på løsninger på både kort og lang sigt med indspark fra bl.a. Stefan Hermann, der er rektor på Københavns Professionshøjskole og formand for Rektorkollegiet i Danske Professionshøjskoler.

Podcasten er tilrettelagt af Tue Sørensen i samarbejde med Væksthus for Ledelse og er den første i en serie på tre podcast, hvor stadsdirektør i Aarhus Kommune Niels Højberg er medvært.

Skribentinfo

Kommentarer