Podcast: Nye samarbejder har vendt krise til optimisme

Sygehuset i Nykøbing Mors er lukket, og det har været svært at skaffe praktiserende læger. Men et samarbejde mellem Region Nordjylland, Morsø Kommune og Aalborg Universitetshospital har vendt en følelse af afmagt til fornyet optimisme og ikke mindst gjort det muligt at behandle patienterne på nye måder og endda gjort området så attraktivt, at der igen er begyndt at komme læger til. Hør i en podcast fra Væksthus for Ledelse om, hvordan en fælles indsats på tværs af sektorer har vendt udviklingen.

Skribentinfo

På det gamle sygehus i Nykøbing Mors er der ikke et øje at se. Sygehuset er omdannet til et sundhedshus, hvor patienterne møder op til online konsultationer.

Det har været mere end svært at få læger til området, og som et blandt flere initiativer, satte topledelsen fra regionen, kommunen og Aalborg Universitetshospital sig sammen og drøftede, hvordan de skulle løse opgaven i fællesskab. For uden læger og behandlingsmuligheder for borgerne i området risikerede de, at endnu flere ville flytte derfra.

Kommunaldirektør i Morsø Kommune Rikke Würtz fortæller i podcasten, hvordan hun sammen med personalet i kommunen havde fået ideen til projektet ”Nye veje”.

”Det er en udfordring for os, at der bliver lukket et sygehus. Men det nytter ikke noget at sidde og være sure og frustrerede over, at sygehuset lukker ned. Vi skal sige, hvad kan vi så gøre. En meget mere progressiv og positiv tilgang. Vi forsøgte at glemme det sure lidt og i stedet sige, hvordan kommer vi fremad, hvis det er det, der er blevet besluttet. Jeg tror, det var det, der ramte noget. Der var ingen forsvar. Vi kunne udvikle noget sammen.”

Læs ogsåLedelse på tværs: Chefer, lyt til borgerne

Eva Sejersdal Knudsen, der er direktør i Region Nordjylland fortæller, at parterne er gået sammen i projekt ”Nye veje”. Ideen er at afprøve nye måder at organisere sundhedsvæsenet på tværs af sektorer.

Eva Sejersdal Knudsen fortæller, hvordan de nedsatte en gruppe, der indhentede ideer fra hele sundhedsvæsenet i området. Alle blev bedt om at komme med deres gode ideer. Det fungerede lidt som Løvens Hule, hvor man kunne komme og præsentere sin idé. Når en idé skal prøves af i ”Nye veje”, så sker det i korte etaper. Nogle gange er ideen så fin, at den kan gå i drift med det med det samme. Andre gange lukkes den hurtigt ned igen.

Projekt ”Nye veje” er nu på sit 3. år, og der har været adskillige udviklingsprojekter i gang.

Lyt til podcasten her og hør også, hvordan de ledelsesmæssigt har vænnet sig til først at drøfte de gode ideer for så senere at tage et blik på økonomien i det.

 

Skribentinfo

Kommentarer