Sådan spotter du en psykopat på arbejdspladsen

Ikke alle psykopater er lige så karikerede som hovedpersonen i filmen "American Psycho". Psykopater ligner os faktisk meget mere, end du måske tror, og netop derfor er de så farlige og svære at gennemskue. Læs her, hvordan du spotter en psykopat på arbejdspladsen og få råd om at tackle ham.

Skribentinfo

Har du været udsat for en psykopat? Og føler du skyld og skam over, at du kunne blive manipuleret? Det bør du ikke have. Det kan ske for selv den klogeste, dygtigste og stærkeste person. Alle kan blive fanget af en psykopatisk leder. Når man bliver udsat for manipulation, er det nemlig ikke intelligensen, der afgør, om man kan blive manipuleret med, men hvor meget indsigt man har i sine egne ømme punkter, og om man hurtigt har ydmyghed til at indrømme overfor sig selv, når man er blevet narret. 

Offeret rammes af skyld og skam

Mange af dem, som har været i kløerne på en leder med psykopatiske træk, er skamfulde omkring det. Uden grund, vil nogle måske tænke. De er i hvert fald uden skyld. Men ligesom i så mange andre overgreb, hvor ens grænser bliver overskredet, kan de efterladte føle en skam, der gør det svært at indse eller tale om, hvad det egentligt var, der skete. Ofte er overgrebene også udført så elegant og subtilt, at det kan være svært at vide, hvad der egentligt skete, ud over at det føles dårligt.  

Læs også: Advarsel: Magt kan gøre ledere usympatiske


Sådan bliver du kapret af en psykopat

Forskning tyder på, at psykopati hænger sammen med en dysfunktion i hjernecentret, amygdala, hvor kæmp, frys, flygt responset sidder. Ikke blot har personer med psykopatiske træk en overaktiv amygdala, de aktiverer også andres.

Når din amygdala bliver aktiveret, bliver din hjerne kapret. Det betyder, at alle ressourcer går til overlevelsesfunktionerne i amygdala, og at frontallapperne i forhjernen derfor ikke kan være aktive. Det er et problem, for dem skal du bruge for at kunne analysere, tænke logisk, have empati, være kreativ og have selvindsigt. Fordi du også mister din evne til at have selvindsigt, er du ikke bevidst om, hvad der sker. Men du er i stedet i dine reaktioners vold. Det kan sagtens foregå subtilt og udramatisk.

At blive kapret sker for os alle, langt oftere end vi tror, og der skal langt mindre til, end hvad de fleste synes om.

Hvordan spotter man en psykopat?

Der er ikke et entydigt svar på, hvordan man spotter om ens leder er psykopat. Det skyldes, at psykopater er svære at gennemskue. Mange af de karaktertræk, de har, ligger nemlig meget tæt op ad de karaktertræk, vi generelt betegner som positive.

Nogle karakteristika, som fx hvis lederen virker empatisk, kan være et dække over, at vedkommende i virkeligheden blot er god til at gennemskue andre og stryge dem med hårene, men i virkeligheden slet ikke føler med dem. Man kan heller ikke forestille sig, at personen ligesom en psykopat er uden samvittighed, fordi man trods alt godt kan lide personen på nogle områder og har prøvet at drikke en hyggelig fyraftens-bajer sammen.

Vi har en forestilling om, at psykopater ligner de Hollywood-agtige karakterer fra film og bøger, og derfor har vi meget svært ved at forestille os, at den person der sidder overfor os, kan være psykopat.

Læs også: Tre destruktive ledelsesformer du skal holde øje med

Kan du se sammenhængen? 

Selvom det er svært at spotte en psykopat, især hvis du selv står midt i det hele, så er der hjælp at hente. Ved at betragte personen så objektivt som muligt og sammenligne visse kvaliteter, vil du måske finde det nemmere at gennemskue, hvad der egentlig er tale om i din situation.

Ligner denne liste af kvaliteter, en som du kender? 

 • Lederskab 
 • Visionær 
 • Overbevisende 
 • Rationel beslutningstager 
 • Modig 
 • Stærk 
 • Stor selvtillid 
 • God multitasker 

Man kan sagtens have alle kvaliteterne uden at være psykopat. Det er nogle klassiske lederkvaliteter, der stemmer meget godt overens med et stereotypisk billede af, hvordan en stærk leder er.  

Forskere kan dog ikke påvise, at der er én ledertype, der er mere effektiv end andre. Alligevel har mange mennesker et forudindtaget billede af, hvad en stærk og effektiv leder er. Det gør det nemmere for psykopater at avancere som ledere i hierarkier, men det gør også diversitet, inklusion og anerkendelse af forskellige ledertyper sværere.

Hvis du kigger på denne liste, og sætter den ved siden af den liste, du lige har set, kan du så se sammenhængen?  

Psykopatiske træk 

Talentfuld ledelse 

Charme og karisma 

Har store ideer 

Manipulerer 

Ingen skam 

Frygtløs 

Lav affekt 

Narcissistisk 

Keder sig nemt 

Lederskab 

Visionær 

Overbevisende 

Rationel beslutningstager 

Modig 

Stærk 

Stor selvtillid 

God multitasker 

Der er ikke langt imellem at opfatte en leder med store ideer som visionær eller en manipulerende person som overbevisende – såfremt det er lykkedes vedkommende at sætte sig selv i et positivt lys. Hvis der er noget, som ledere med psykopatiske træk er gode til, er det impression management og at lede opad. Tit og ofte bliver den personlighedsforstyrrede leder set af det højere ledelseslag, som ham eller hende med det store talent.

3 råd om at overleve en psykopat

 1. Skriv dine oplevelser ned

  Mange psykopater mestrer kunsten at virkelighedsforvrænge – det er aldrig dem, der er galt på den. Hvis du oplever den ene mærkelige situation efter den anden, og nogle gange kommer til at tvivle på dig selv, så begynd at nedskrive dine oplevelser. At have en lang liste med konkrete eksempler kan give dig et perspektiv, som kan være svært at have i selve øjeblikket, hvor tingene sker.  

 2. Tal om det

  Har du kollegaer, du kan tale med om det, I oplever? Det er en god idé ikke at være alene med oplevelserne. Du kan prøve at gå forsigtigt til værks for ikke at virke bagtalende, ved fx at dele en følelse af altid at være forkert på den, når du taler med X – og at det da ikke kan være rigtigt. Bed om kollegaens feedback, og se, om din kollega har det på samme måde.

  Et af de trick, som psykopater bruger, er Augustusprincippet – del og hersk. Ved at spille folk ud mod hinanden, ved de, at de nemmere kan manipulere. Når man står sammen, står man stærkere. Vær ekstra opmærksom, hvis I ikke er meget sammen fysisk. I et hybridt arbejdsliv er kompleksiteten større, og gennemsigtigheden kan være mindre. Det kan gøre det sværere at gennemskue, hvad der foregår.

 3. Få hjælp udefra

  Involver HR, og få professionel hjælp. Det er ikke sikkert, at HR kan løse problemet. Men om ikke andet kan det være, at du kan få noget støtte og sparring hos HR. Det kan også være, at de ved, hvordan du kan få hjælp fra en professionel rådgiver med ekspertise på området, hvis du har besluttet dig for at blive i jobbet.

  De fleste psykologer og psykiatere anbefaler, at man siger sit job op hurtigst muligt, hvis man har en psykopatisk leder. Og det er i mange tilfælde også det rigtige at gøre. Men der vil altid være nogen, der vælger at blive og håndtere situationen. Det er ikke uden omkostninger. Det kræver mange personlige ressourcer, god rådgivning og et stærkt bagland - både privat og professionelt.

Gør op med de gamle forestillinger

At vi spotter og gør op med psykopati på arbejdspladserne, er ikke blot afgørende for individets trivsel. det er også skelsættende for, om vi lykkes med at skabe arbejdspladser, hvor medarbejderne trives, er produktive og loyale. Psykopaterne er ikke nødvendige, selvom de er gode til at virke uundværlige.

Læs også: Få gratis og skræddersyet hjælp til det psykiske arbejdsmiljø

 

Skribentinfo

Kommentarer