Sådan undgår du stress før juleferien

Inden du kan trække stikket ud og gå på juleferie, skal du sætte slutspurten ind og afslutte en masse opgaver. Derudover er der måske også et julearrangement på børnenes skole og en julefrokost på arbejdet, hvor du som leder forventes af deltage. Her er tre råd om, hvordan du undgår før-feriestress.

Skribentinfo

Der er mange opgaver, som du skal afslutte og lukke ned, inden du kan gå på juleferie med god samvittighed. Derudover er december måned også godt fyldt op med afslutningsfester på arbejdet, i skolen, i tennisklubben eller andre steder. Det er en måned, hvor det er svært for de fleste ledere at få døgnets timer til at slå til.

Effektivitetskonsulenten Petra Brask anbefaler, at du laver en liste med alt det, du skal nå inden ferien. Fokuser derefter på et eller to områder og få det gjort. Helst om morgenen, hvor hjernen er mest frisk.

På Chef.se giver Petra Brask tre råd om, hvordan du kommer godt i mål.

1. Skriv en liste over alle dine opgaver frem til ferien

Det som stresser mange, er at have alle opgaverne inde i hovedet. Når du skriver dem ned, er det lettere for hjernen at få et helhedsperspektiv. Skriv alle de opgaver ned, som du gerne vil nå, inden du holder ferie. Inddel arbejdsopgaverne i ”skal” og ”ønsker.” Når du har skrevet alle opgaverne ned, skal du tælle, hvor mange arbejdsdage du har tilbage. Book de opgaver ind i din kalender, som du skal nå.

Hvis du har svært ved at skaffe plads i kalenderen til ”skal”-opgaverne, så forsøg at stryge nogle andre opgaver. Overvej fx om det er nødvendigt, at du deltager på alle møder og om alle julearrangementerne er lige vigtige.

Læs mere: Den gode to-do liste

2. Fortæl dine medarbejdere og ledere, at du holder ferie

Fortæl dine medarbejdere og din chef, at du holder ferie, hvor længe ferien varer og hvem, de skal tage fat i, mens du er borte. De fleste har en forståelse for, at man holder ferie. Sluk for mobilen og læs ikke mails. Din hjerne trænger til ferie, så du kan tage fat på det nye år med fornyet energi.    

Læs mere: Hjerneforsker: Ferie holder din hjerne skarp

3. Planlæg din ferie

Familiens krav til hvordan I skal holde ferie, kan også give dig stress. Der er ofte mange og modsatrettede hensyn at tage. Læg en foreløbig plan for, hvad I skal bruge ferien på og nyd, hvis planen alligevel ikke bliver fulgt, for måske havde I bare brug for andet, end lige den plan for at få den bedste ferie sammen.

Artiklen er frit oversat og redigeret fra Chef.se

Læs mere:

Gear ned inden juleferien

7 råd der sender medarbejderne godt på juleferie

Var det virkelig derfor, at jeg blev leder?

Skribentinfo

Kommentarer