Sådan vælger du de rigtige kampe

Hvis du tror at en arbejdsplads uden konflikter og kampe er vejen til succes, så tager du fejl. En fredfyldt og harmonisk arbejdsplads kan faktisk være en blokade for et hvert fremskridt. Konflikter og kampe sætter grænser og skaber udviklingspotentiale. Desværre er 85 pct. af de kampe som lederne vælger imidlertid forkerte, viser en ny undersøgelse.

Skribentinfo

I Danmark er der en udpræget konsensuskultur – vi taler os frem til løsningerne, i fred og fordragelighed. Problemet er at konsensus langt fra er optimal for at skaffe resultater.

Faktisk er komfort den væsentligste forklaring på, at udviklingen går i stå eller resultaterne ikke nås. Den næst hyppigste årsag er, at man er så imponeret af sin arbejdsplads, at man ikke længere stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor procedurer og rutiner er, som de er. Det viser en ny undersøgelse fra Harvard Business Review.

Modsat findes også personer, der har det med at tage alle kampe. Sådanne typer bliver hurtigt destruktive og opfattet som kværulanter. Når vi fravælger en kamp, så kan det også være fordi, vi ikke vil forveksles med en kværulant. Men selvom det kan virke mere bekvemt at lade være, er det vigtigt at ytre sin mening og tage de kampe, der skal tages, men det skal selvfølgelig være de rette.

Hvilke kampe skal jeg vælge?

Kampe er frugtbare og værd at tage, hvis det skaber energi hos deltagerne og har et konstruktivt fokus.

Der er tre principper til at styre dig mod at vælge de rigtige kampe:

1. Hold fokus på indholdet
          • Tag kun kampe, der skaber værdi

2. Hold fokus på fremtiden
          • I stedet for at spilde tid, hjernekapacitet og ressourcer på fortidens kampe og syndere,
            skal du bruge din energi på at finde fremadrettede løsninger.

3. Forfølg et godt formål
          • Sørg for at din kamp drejer sig om at gøre det bedre for fx brugerne eller at skabe en 
            bedre arbejdsplads

Hvordan kæmper jeg mine kampe?

Én ting er, hvilke kampe du skal vælge. En anden ting er, hvordan du kæmper dine kampe.
Selv om kampe kan være hårde og beskidte, så er det lederens ansvar, at de ikke kommer ud af proportioner. Det er lederens opgave at sørge for, at de ikke bliver personlige, og at der skabes nogle gode rammer om kampen.

Gør kampe til en sport – ikke en krig.

Kampe vil være betinget inden for nogle kendte rammer i organisationen som hierarki, titler mv. De gode løsninger findes ofte i uformelle sammenhænge, hvor man kan tænke løst og ikke tager sin advokat eller chef med for at finde løsningen.

Lad kampene foregå i en formel struktur, men gør det muligt at løse dem uformelt.
Alle kampe har vindere og tabere. Ellers er det ikke en rigtig kamp. Som leder er det dit ansvar, at sejre såvel som nederlag bruges konstruktivt til læring frem for skuffelse. At tage en vigtig kamp skal altid opfattes som en sejr og belønnes.

Gode kampe efterlader ingen tabere, der ikke accepterer, at de har tabt.

Kunsten at kæmpe

Ambitiøse ledere og medarbejdere vil altid søge at udvikle sig selv og deres arbejdsplads mod nye og større mål. Udvikling kræver typisk kampe, og gode ledere vil lede efter den næste kamp. Derfor skal du ikke føle dig alene, hvis du ofte kaster dig ud i kampe. Kunsten er at vælge de rigtige kampe, og det er en disciplin, der kræver omtanke.

Du skal derfor ikke være bange for at kaste dig ud i kampe, hvis du kan se et klart formål og et muligt fremskridt. Det er langt fra sikkert, at du vinder alle dine kampe – men du vil vide med dig selv, at du kæmpede for det rigtige og det nederlag er lettere at leve med end at dine grænser måske er overtrådt.

Kilde til undersøgelse: Harvard Business Review.

Skribentinfo

Kommentarer