Skyd genvej til de svære samtaler: Sådan starter du en bogklub

En bogklub på arbejdspladsen kan være nøglen til den gode samtale og kan åbne op for svære diskussioner i dit team. For det er trods alt lettere at begynde en svær samtale med, hvordan "Tvebak" fra Brødrene Løvehjerte har det, end hvordan Lene fra bogholderiet har det. Læs, hvordan du kommer i gang, og hvilke positive bivirkninger det har for dit lederskab.

Skribentinfo

"Nu skal jeg fortælle om min bror. Min bror, Jonathan Løvehjerte, ham vil jeg fortælle om. Det er næsten som et eventyr, synes jeg, og også lidt som en spøgelseshistorie, og alligevel er det altsammen sandt. Men det er der vist ingen andre end mig og Jonathan, der ved."

Denne introduktion fremkalder nok stærke minder hos de fleste. Du bliver revet tilbage til dengang du første gang læste om Tvebak og hans bror Jonathan. Det rører noget i os allesammen, uanset om du tænker på dine søskende eller en ven, og det er præcis det, som skønlitteraturen kan - den kan rive dig ud af virkeligheden og bringe dig direkte tilbage til slagbænken i køkkenet hos den kærlige Jonathan og den bange lille Tvebak.

Når Tvebak endelig rejser til Nangijala for at møde Jonathan igen, er du helt og aldeles involveret som læser i deres genforening. Du føler glæden og overraskelsen, når du sammen med Tvebak ser Jonathan sidde og fiske nede ved åen.

Skønlitteratur giver større indsigt

Som læser er du med på rejsen. Og som det fremhæves i bogen “Hvem er bange for Moby Dick? - Om topchefer der leder med skønlitteratur” skrevet af Anders Magelund og Mikkel Fønsskov, er netop skønlitteraturen en forunderlig nøgle for lederen til forstå andre menneskers rejse og indre verden, og dermed til en dybere forståelse af andre typer mennesker end en selv.

Der er mange gode grunde til at læse mere skønlitteratur. Få tre af dem her:

1. Skønlitteratur styrker din empati og sociale intelligens

Når du læser skønlitteratur, øger du både din sociale og følelsesmæssige intelligens. Det gør dig bedre til at forstå og håndtere dine medarbejdere, kollegaer og chefer og gør dig dermed til en bedre leder.

2. Skønlitteratur lærer dig at håndtere uvished og moralske dilemmaer

Du kan ved at læse skønlitteratur ruste dig til at rumme den usikkerhed og uvished, du som leder ofte skal navigere i, ligesom du bliver bedre til at forstå og håndtere moralsk komplekse situationer.

3. Læs skønlitteratur og slap helt af

Mens ledelseslitteraturen vil lede tankerne mod din daglige ledergerning, kan skønlitteraturen sørge for, at du mentalt bliver transporteret et helt andet sted hen, hvor du ikke tænker på arbejde.

Læs mere om de tre råd i artiklen: Derfor skal du læse skønlitteratur i ferien

Det kræver noget ekstra af lederen

De fleste arbejdspladser er fortsat mærket af pandemien, en ny generation af medarbejdere er på vej ud på arbejdsmarkedet, og forskellige vigtige diskussioner om diversitet og inklusion er i stigende grad blevet vigtigt for ledere og medarbejdere. Det er tydeligt, at den mangfoldige arbejdsplads kræver noget ekstra af den gode leder nu.

Lederens indlevelsesevne og evne til at lytte er altafgørende for, at den mangfoldige arbejdsplads kan fungere og trives. Mangfoldighed er en styrke, men bagsiden kan være, at de forskellige baggrunde, alle medarbejderne har, kan gøre kommunikationens svær, hvis lederen ikke gør en indsats for at forstå medarbejdernes udgangspunkt.

Læs også: 2 lytteråd der styrker jeres samarbejde

Start de svære samtaler i bogklubben

En bogklub på arbejdspladsen kan være nøglen til at kommunikere og åbne op for svære diskussioner på et sammensat hold. Især i denne tid, hvor leder og medarbejdere er fordelt ud på de mange små hjemmekontorer. Fiktionen tilbyder et helle, hvor lederen og teamet kan tale om forskellige romaner og noveller og derved, igennem skønlitteraturens filter, gøre det lettere at tale om svære følelser, og hvordan man kan håndtere kriser sammen som et hold. Det er trods alt lettere at begynde en svær samtale med, hvordan "Tvebak" har det end, hvordan Lene fra Bogholderiet har det.

Sådan gør du:

1. Beslut hvilken bog, I skal læse - bed gerne medarbejderne om forslag til bøger

Prioritér at vælge bøger, der indeholder flere forskellige vinkler fra både kvindelige og mandlige forfattere. På den måde sikrer I mangfoldighed.

2. Hold bogklub møde - udvælg en person som ordstyrer

Snak om bogen - begynd med de lette spørgsmål: Hvem var din yndlingskarakter, og hvem brød du dig mindst om? Få eventuelt en udenforstående til at guide jer igennem. Det kan gøre processen nemmere.

Litteraturen kan tilbyde en fælles base for, hvordan man ser forskellige udfordringer, og hvordan man anerkender hinanden. Pludselig bliver det mere personligt, samtidig med at det føles som et trygt rum, fordi det er fiktion. Og mon ikke der er flere personer, der hellere vil identificere sig med en Jonathan end en ENTJ på Myers-Briggs skalaen?

Når I taler om bogen, kan du som leder sikkert genkende nogle af karaktertrækkene i dine medarbejdere, der har træk til fælles med karaktererne i Brødrene Løvehjerte. Er der nogle af karaktererne, som du og dine medarbejdere kan genkende sig selv i, så er det en interessant oplysning ikke kun for dig, men også for dine medarbejdere imellem. Hvilke verdenssyn og menneskesyn har de to karakterer, eller andre karakterer fra bogen? Hvordan ville de fx agere på den aktuelle arbejdsplads? Denne samtale med dit hold er en måde at lære dine medarbejderes værdier og passioner at kende, og det er en måde, hvorpå I med udgangspunkt i en fælles, fiktiv base kan diskutere værdier og gruppedynamik - og ikke mindst lære hinanden bedre at kende.

Så hermed en opfordring til at tage den skønlitterære rejse sammen med Brødrene Løvehjerte til Nangijala sammen med dit hold i 2022:

"Jeg kaldte på Jonathan. Jeg kaldte flere gange, men han svarede ikke. Og så kom jeg jo i tanke om det – han sad selvfølgelig nede ved åen og fiskede. Jeg begyndte at løbe. Ad den smalle sti ned mod åen. Jeg løb og løb - og dernede på broen sad Jonathan!"

Er du i tvivl om, hvor du og dit team skal starte? Så er der 10 gode bud her:

Løven, Heksen og Garderobeskabet af C.S. Lewis Alt falder fra hinanden af Chinua Achebe

Et Dukkehjem af Henrik Ibsen

Den Fremmede af Albert Camus

100 års ensomhed af Gabriel Garcia Marquez

Den Store Gatsby af F. Scott Fitzgerald

Resten af Dagen af Kazuo Ishiguro

Forbrydelse og Straf af Fjodor Dostojevskij

Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

Gengældelsens veje af Pierre Andrézel (pseudonym for Karen Blixen)


Hvis du stadig er i tvivl om, hvor I skal starte, kan du kontakte Storytailors.dk og få en skræddersyet læseliste.

Storytailors.dk arbejder på at skræddersy - tailormake - såkaldte StoryLounges. Det er en blanding af storytelling workshop og guidet bogklub for din organisation. Vores fokus er at bruge den klassiske litteratur som en nøgle til at åbne op for nye verdener - og dialog. Litteraturen kan tilbyde en fælles base for, hvordan man ser forskellige udfordringer, og hvordan man anerkender hinanden. Samtalen bliver mere personlig, samtidig med at det føles som et trygt rum, fordi det er fiktion.

Skribentinfo

Kommentarer