Stjæl med stolthed

Paradoksalt nok er det næsten umuligt at sprede innovative løsninger i den offentlige sektor. For i modsætning til det private er de fleste ideer i den offentlige sektor ubevogtede og frit tilgængelige. Man kigger hellere mod udlandet end mod nabokommunen efter nye løsninger - og det er helt forkert, lyder det fra innovationseksperter.

Skribentinfo

Pengekassen er lukket og der skal sparres. Samtidig vokser behovet for flere og bedre velfærdydelser vokser. Derfor er der brug for innovative løsninger i det offentlige. Men innovation handler ikke kun om store radikale nyskabelser. Innovation er også når man stjæler andres gode ideer og får dem til at skabe værdi.  Det kan offentlige ledere blive meget bedre til.

- Der er en kedelig tendens til, at hvis man ikke selv har fundet på ideen, så dur den ikke. Man vil hellere kigge mod udlandet end mod nabokommunen efter gode ideer, siger Frederik Weidemann, partner i innovationsfirmaet, Red Associates.

Jan Struwe Poulsen, projektleder i Væksthus for Ledelse og Chefkonsulent i KL og opfordrer ligefrem offentlige ledere til at ”stjæle” mere fra hinanden:

- Der bruges alt for meget tid på at genopfinde den dybe tallerken. I stedet for at alle prøver at nytænke organisationen, kan et kig til sidemanden være mere oplagt. Det svarer til at plukke lavthængende frugter af god kvalitet, når offentlige ledere stjæler fra hinanden. Og den gode nyhed er, at det er helt ok at stjæle de gode idéer fra sidemanden.

Innovation kræver ildsjæle

Men hvorfor ”stjæler” de det så ikke?

En af forklaringerne er ifølge Frederik Weidemann, at det er svært at brænde for en ide, man ikke selv har fundet på:

- Bag enhver innovation er en ildsjæl. En som brænder for ideen. Men ildsjæle kommer ikke automatisk med i pakken, når man kopierer en ide.  Og det er svært at brænde for en ide, som man ikke selv har fundet på. Ofte tager man faktisk afstand fra andres ideer, fordi man ved bedst selv og helst vil gøre tingene på sin egen måde.

Innovation skal prioriteres

Mette Marie Langenge, projektleder i Væksthus for Ledelse og ledelseskonsulent i HK/Kommunal er enig, men mener også at den travle hverdag er en vigtig forklaring:

 Det er min erfaring, at lederne gerne vil hente inspiration fra andre. Men en travl hverdag gør at lige netop mellemlederne som institutions- og afdelingsledere har svært ved at få prioriteret tiden til at løsrive sig og tage på besøg hos andre ledere. Der kan ellers være meget inspiration at hente, ikke bare hos nabokommunen, men ofte også andre steder i egen kommune.

- Og det er ærgerligt. Netop fordi innovation skal komme nedefra, hvis det skal forankres og blive en succes – fra de ledere der er tæt på brugerne og medarbejderne og dem som skal få det til at du i hverdagen.

Sådan slipper du innovation ind i hverdagen

1) Prioritér din tid aktivt. Læg tid til refleksion ind i din kalender på linje med andre opgaver. Insistér på at delegere driftsopgaver og -ansvar, så du selv får mere udviklingstid

2) Tag på virksomhedsbesøg, og invitér andre til at besøge dig. Man ser sig selv med nye øjne, når der kommer gæster

3) Opsøg sparring. Indgå i udviklingsnetværk – gerne tværfaglige, så du får ideer og inspiration fra andre fagområder

4) Gå på opdagelse i fremmede faglige områder og emner. Træn dig i at oversætte deres succesfulde løsninger til din egen hverdag: ”Hvorfor skulle man ikke kunne dét hos os?”

5) Deltag i faglige og tværfaglige netværk, hvor innovation og ideudveksling står højt på dagsordenen.

 

Hvad mener du?

Hvorfor tror du, at det er sværere for offentlige arbejdspladser at kopiere gode ideer fra andre offentlige arbejdspladser? 

Læs også

Hent råd til hvordan du skaber innovation i din hverdag i Væksthus for Ledelses publikation: Innovation i Hverdagen.

Sådan spredes nye løsninger i den offentlige sektor

Skribentinfo

Kommentarer