Stresstrappen: 5 trin du ikke bør gå ned af

Et dårligt psykisk arbejdsmiljø har store konsekvenser for medarbejdere, arbejdsplads og borgere, men ifølge autoriseret psykolog og ph.d. Malene Friis Andersen, er det masser af små handlinger, som hurtigt kan forbedre det psykiske arbejdsmiljø og gøre dig til en bedre leder. Første skridt på vejen kunne være at starte med værktøjet ”Stresstrappen”.

Skribentinfo

På KL's, Forhandlingsfællesskabets og Danske Regioners nye uddannelse ”Ledelse af psykisk arbejdsmiljø” underviser autoriseret psykolog og ph.d.Malene Friis Andersen blandt andet i de små handlinger.

”Der er intet hokus pokus i min undervisning, men der er er masser af små aha-oplevelser, som gør dig til en bedre leder af det psykiske arbejdsmiljø. De ledere, som tager uddannelsen skal ikke bruge lang tid på at lære omfattende teorier. I stedet fokuserer vi på de små ændringer i deres ledelsespraksis, for det er dér, vi kan hjælpe dem,” fortæller Malene Friis Andersen.

Vi skaber ikke mirakler, men dygtige ledere

Malene Friis Andersen har arbejdet med stress, trivsel og ledelse i over 17 år, og ifølge hende kan uddannelsen gøre en stor forskel for de kommunale og regionale ledere. Under uddannelsen får deltagerne mulighed for at netværke med hinanden og dele ud af deres erfaringer, og det har lederne i den sektor i særdeleshed brug for, mener Malene Friis Andersen.

”Erfaringsudvekslingen er en rigtig god grund til at tage uddannelsen. Vi ved, der er udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø i den kommunale og regionale sektor, og udvekslingen giver deltagerne mulighed for at reflektere over deres egne ledelseshandlinger og lade sig inspirere af, hvordan andre håndterer velkendte problematikker,” siger Malene Friis Andersen.

Erfaringsudvekslingen giver også deltagerne træning i at tale om psykisk arbejdsmiljø og det fælles sprog er endnu en god grund til at tage uddannelsen, mener Malene Friis Andersen.

”Det kan være svært at snakke om psykisk arbejdsmiljø – både fordi, det er sårbart, men også fordi det kan blive enormt abstrakt. Uddannelsen giver deltagerne et sprog til at tale om, hvad medarbejdere har brug for, og hvad lederen kan gøre. Der gør det konkret, hvilket også gør det muligt at handle på,” siger Malene Friis Andersen.

Brug stresstrappen som et værktøj i din ledelse

På uddannelsens andet modul underviser Malene Friis Andersen i stresstrappen, for stress er ofte et udfald af dårligt psykisk arbejdsmiljø.  Stress rammer ikke fra den ene dag til den anden, men det kommer gradvist, og det er derfor vigtigt, at lederne ved, hvad de skal kigge efter.

Gennem fem trin viser modellen udviklingen fra fuld trivsel til alvorlig stress, og for hvert trin bliver stresssymptomerne mere alvorlige, mens arbejdsevnen falder. Ifølge Malene Friis Andersen skal kursisterne derfor se modellen som et værktøj til at forebygge og handle på stress hos deres medarbejdere.

”Når du som leder kender de typiske tegn for hvert trin, kan du lettere handle og forebygge i tide. Mange tror, det første tegn på stress er højt sygefravær, men sygefraværet sætter først ind i ved fjerde trin, som er nedsmeltning. Medarbejdernes produktivitet bliver reduceret langt før, og det kan stresstrappen hjælpe lederne med at se og handle på,” fortæller Malene Friis Andersen.

Stresstrappen er udviklet af Malene Friis Andersen og Marie Kingston, og du kan læse mere om modellen i deres bog ”Stop Stress”.

Når lederne kender symptomerne på stress, kan de lave forebyggende tiltag, men ifølge Malene Friis Andersen er det også vigtigt at have klare procedurer for, hvordan man handler, hvis man har en medarbejder, der fx er udbrændt og alvorligt stressramt.

”Uanset om medarbejderen er i fuld trivsel eller helt udbrændt, så kan lederen ikke læne sig tilbage. Der er altid en ledelseshandling, og stresstrappen kan bruges til at sætte en ramme for det strategiske arbejde. Hvordan sørger jeg for, at vedkommende ikke bevæger sig væk fra første trin, hvor de er i fuld trivsel, og hvordan håndterer jeg så, hvis de gør,” siger Malene Friis Andersen.

Tilmeld dig uddannelsen i psykisk arbejdsmiljø

Vil du gerne arbejde mere i dybden med stresstrappen og ledelse af psykisk arbejdsmiljø? Du har mulighed for at læse mere om uddannelsen og tilmelde dig her "Ledelse af psykisk arbejdsmiljø"

Skribentinfo

Kommentarer