Skab det ypperligste arbejdsliv i din tredje karriere

Du har ikke én karriere, men mindst tre. Ledelsesrådgiver Charlotte Mandrup fortæller her om de karrierer og livsfaser, som moderne ledere gennemgår.

Skribentinfo

- Vi taler om ”min karriere”, som om vi kun har én, men vi har mindst tre forskellige, der følger kroppens og sindets udvikling gennem vores livsfaser. I tråd med tidsånden er de færreste mennesker dog villige til at indrømme, at såvel krop som sind fungerer anderledes hen mod slutningen af fyrrerne. Ikke dårligere, men anderledes, siger Charlotte Mandrup.

Her giver hun sit bud på en beskrivelse af de mindst tre karrierer, vi har:

1) Årene, hvor du sår og pløjer

Det er tiden, hvor du leder efter din professionelle form og forhåbentlig finder den. Du prøver forskellige roller og forskellige arbejdspladser. Du har stadig uddannelsen i frisk erindring, men gradvist træder teorien i baggrunden i takt med, at du opbygger erfaring. Du er producent og løjtnant, men ikke nummer et. Endnu. Det er også de krævende år, hvor du stifter familie, skaber et hjem og balancerer, ofte med dårlig samvittighed, mellem familie og job.

Det er den fase af din karriere, hvor du tester andres stil for at finde din egen. Det er ved at kopiere, sortere og adoptere, at vi finder vores egen. Du ved, du er kommet til enden af din første karriere, når du føler dig tryg og sikker i din stil, dine karriereønsker og dine kompetencer.

2) Årene, hvor du høster

Nu kender du dine kompetencer og din branche. Hvis du har forvaltet din karriere godt i de unge år og har rimeligt styr på dit indre liv, vil du på nuværende tidspunkt have fundet din form og position. Dit netværk er på plads. Din præstation er på toppen, fordi kombinationen af din erfaring og din energi er maksimal.

Børnene er blevet store. Du sover igennem og har tid til at holde dig i form. Der er plads til nydelse og rejser. Du ved, du er kommet til slutningen af denne del af din karriere, når fornemmelsen af at have prøvet det meste, fylder mere og mere. Du begynder at stille eksistentielle spørgsmål til dig selv om, hvad livet egentlig handler om. Du bliver dig din død bevidst – og vågner op til erkendelsen af, at hvis du stadig skal nå at leve dine drømme ud – så er det nu.

3) Årene, hvor du giver tilbage

Hvis du har været nogenlunde succesfuld og har kunnet nyde høstens frugter af indflydelse og belønning i midten af din karriere, har du på nuværende tidspunkt erfaret, at ingenting er sort eller hvidt, at det er mennesker, der skaber både katastroferne og sejrene, og at dagens løgn kan være morgendagens sandhed.

Du er ikke bange for at vise dine ar, for du ved, at ingen kommer til succesen uden at snuble undervejs. Du har for længe siden parkeret ideen om, at succes altid skinner.

Du er det tætteste, du vil komme på at være vis inden for din erhvervsaktive del af livet, og du har indset, at længslen efter titler, indkomst og magt hører hjemme i en anden del af livet end nu.

De to største hemmeligheder om lykken bliver ofte afsløret i den tredje karriere, når vi slipper angsten for ikke at være nok for alle, ikke lykkes, ikke kunne overleve. Hemmeligheden hviskes til os, når vi holder op med at kæmpe for os selv og de allernærmeste, når vi løfter blikket og ser mod horisonten, mener Charlotte Mandrup.

Læs også: Ledelse tur/retur: Om skiftet fra leder til medarbejder

Spørgsmål til refleksion

Her er nogle af de spørgsmål, hun stiller de ledere, hun rådgiver eller som følger hendes lederudviklingsforløb ’Feeling Free, Doing Good’. Spørgsmålene skal inspirere ledere til at udarbejde en vision og en strategi for deres tredje karriere:

  1. Hvad skal din sidste mission være? Tag afsæt i essensen af det, du kan, det, du ved, og det, du elsker.

  2. Hvad er strategien på vej dertil? Har du styr på økonomien – eller er det tid til en sidste slutspurt? Har du den personlige organisation (dit inderste netværk), du skal bruge? Hvilken viden/teknologi skal du have? Hvordan tager du dig af krop og sind, så begge er på toppen, i forhold til den mission du vil give dig selv?

  3. Hvad gør du –  lige nu, i dag – for at lægge grundstenen til en fantastisk tredje karriere?

Fakta om Charlotte Mandrup

  • Charlotte Mandrup er forfatter og ledelsesrådgiver og indehaver af Charlottemandrup.com.

  • Hun har skrevet en række bøger om mindfulness, etik, autoritet og autenticitet i lederskabet. Hendes seneste bog er ”Vær professionel på jobbet – lad følelserne blive derhjemme”.

  • Hun rådgiver og underviser ledere og konsulenter. Hendes seneste ledelsesprogram er ’Feeling Free, Doing good’, som er udviklet på baggrund af en ny tendens om at ville give tilbage – en tendens hun ser hos sine modne klienter og som også er dér, hvor hun selv som 57-årig står i livet.

  • Læs mere om Feeling Free, Doing good

 

Læs også: Download, læs eller bestil Væksthusets publikation: Pas på trinet 

Skribentinfo

Kommentarer