6 råd om at blive en initiativrig leder

26.02.2016 1,576

Får du ting til at ske for dig selv og dine medarbejdere? Folk, der tager initiativ, er værdsat på arbejdspladsen. Men hvad er initiativ? Og hvordan kan du udvikle det? Få svarene her. 

Af Hans Toft, Lederweb

Organisationer vil have ledere, der kan tænke selv og løbende træffe beslutninger uden nogen fortæller dem, hvad de skal gøre. Når du viser initiativ, gør du tingene uden at blive bedt om det; du finder ud af hvad, du har brug for at vide; du holder ud, når det bliver svært; og du spotter og udnytter muligheder, som andre lader passere. Du handler i stedet for at reagere. Den gode nyhed er, at initiativ er en færdighed, du kan lære.

Mindtools.com anbefaler, at du følger disse seks trin for at udvikle din evne til at tage initiativ: 

1. Lav en karriereplan

Forskning viser, at personer, der har en langsigtet karriereplan er mere tilbøjelige til at tage initiativ. Hvis du, ved hvad du vil, er du mere tilbøjelig til at vise initiativ på arbejdet, især når dine handlinger fremmer dine karrieremål.

En anden vigtig del er, at du forstår dit job, dine medarbejdere og din organisations formål, så du ved, hvad du skal opnå. Når du ved, hvad du ønsker at opnå, skal du integrere dine karrieremål med dine personlige mål, så du har noget at arbejde hen imod.

Læs mere om karriereplanlægning og jobanalyse.

2. Byg selvtillid

Det kræver mod at tage initiativ, især hvis du er bange for, at andre er uenige med dine handlinger eller forslag. Sæt små mål, så du kan opnå nogle hurtige resultater. Pres dig selv til at gøre (positive) ting, som du ellers ville være bange for at gøre - det vil hjælpe dig med at opbygge modet til at udrette store ting og løse frygtindgydende opgaver senere.

Forstå og overvind din modstand mod forandring.

Tip:
Nogle har en reel frygt for at stå frem, eller for at træffe beslutninger, der endnu ikke godkendt af ledergruppen, fordi de er bange for fiasko eller afvisning. Men du kan forbedre din tro på dig selv igennem personlige udfordringer og ved at lære af dine succesoplevelser.


Læs, 9 måder at booste din selvtillid på.

3. Spot muligheder og forbedringer

Dem, der viser initiativ, gør det ofte ved at spotte og handle på muligheder, som deres medarbejdere eller kollegaer ikke ville have bemærket. De er interesserede i deres organisation, og de holder deres sind åbent for nye idéer og muligheder. Du bør altid være på udkig efter områder i din organisation, der kunne bruge forbedringer. 


Stil dig selv disse fire spørgsmål:


• Hvad vil vores brugere have os til at forbedre?
• Hvem kan vi ellers hjælpe ved at bruge vores kernekompetencer?
• Hvilke små problemer har vi, som kan vokse sig store?
• Hvad forsinker vores arbejde eller gør det vanskeligere?
• Hvad er vi ikke i stand til at opnå? 
• Hvor har vi flaskehalse?
• Hvad er frustrerende og irriterende for folk på vores hold?

Gør det til en vane at kigge efter disse ting – evt. sæt en gentagende aftale i din kalender for at minde dig om at lede efter dem - og, når noget går galt, så tænk over, hvordan du kan løse det.


Læs om, innovation i hverdagen her.

4. Dobbelttjek dine ideer

Hvis du har fundet en kreativ løsning på et problem, er det vigtigt at dobbelttjekke din ide, før den lander hos din chef. Tænk på de omkostninger og risici, der er forbundet med ideen. 


Hvis omkostningerne og konsekvenserne, hvis noget går galt, er små, så overvej at gå videre med din idé direkte. Hvis risici eller omkostninger er mere markante, udarbejd et forslag, og bed om tilladelse, før du går videre. Du har allerede vist initiativ ved at komme op med et forslag. Sørg for, at du følger den igennem ved at gøre dit hjemmearbejde. Jo mere du har researchet og overvejet dine ideer, desto større er dine chancer for succes.

Skema til risikoanalyse.

5. Hold fast

Vedholdenhed er kunsten at bevæge sig fremad, selv når du støder ind i vanskeligheder. Vedholdenhed er derfor afgørende, hvis du ønsker at opnå, hvad du har sat dig for at gøre. Når du er vedholdende med din idé, bliver det lettere, hvis du lærer at håndtere forandringer effektivt – det kan ofte være forskellen mellem succes og fiasko i et projekt. 


Læs mere om, hvordan du får dine ideer igennem.

6. Find Balancen

Selv om det er vigtigt at tage initiativ, er det lige så vigtigt at vide, hvornår man skal lade være. Folk der genererer for meget ekstra arbejde for andre, kan være forstyrrende. Det er derfor vigtigt at være god til at vurdere situationen. Jo mere du forbedrer disse færdigheder, jo bedre vil du være til at vurdere, når en idé er god. På denne måde kan du udvikle et ry for både initiativ og for god dømmekraft.

Artiklen er skrevet på baggrund af artiklen: Taking Initiative - Making Things Happen in the Workplace.

Læs den her 

Læs mere:

Genveje til at øge din produktivitet

Stop med at udskyde – sådan får du tingene gjort


Vurdering
  • 3 vurderinger