Har du fået ny chef - igen?

Nyt job, interne rokeringer eller afskedigelser gør, at mange ledere skal forholde sig til en ny chef. For nogle ledere er det noget, der sker ofte. Og selvom det kan være frustrerende igen at skulle forholde sig til en ny chef, kan det også være lærerigt. Læs her, hvordan du bedst forholder dig til en ny chef.

Skribentinfo

Endnu en gang skal du forholde dig til en ny chef, finde ud af, hvad din nye chef forventer af dig, hvordan dit ledelsesrum ser ud, hvor meget du skal informere, hvor meget chefen vil udfordres, hvor åben en dialog I kan have osv. 

Det kræver tid og energi at opbygge og vedligeholde en god relation og opbygge tillid til hinanden. Når ens chef stopper, skal man begynde forfra med en ny. Læs, hvad eksperterne i artiklen fra Harvard Business Review: "What to do when you get a new boss every few month" anbefaler, du skal gøre, når du får en ny chef. Her er deres seks råd:

1. Gå til "jobsamtale"

Den person, der ansatte dig, vil typisk værdsætte dig mere end den chef, der "arver" dig. Derfor skal du som det første booke din nye chef til et møde, hvor du kan fortælle om, hvem du er, hvordan du arbejder, dine mål er, og hvad du har opnået. Lidt ligesom, hvis du var til jobsamtale.

2. Udforsk

Hvis du ikke allerede ved det, så er det en god ide at undersøge, hvilken opgave din nye chef er blevet ansat til at løse. Tal med dine kollegaer eller din tidligere chef. Er den nye chef blevet ansat for at skabe resultater, som den foregående ikke kunne? Skal den nye chef lede organisationen i en helt ny retning eller få styr på driften? Alt efter hvad forklaringen er, så vil den have betydning for dig. 

3. Tilpas dig

Fordelen ved at arbejde sammen med én over længere tid er forudsigeligheden; at du ved, hvad du kan forvente af din chef. Med en ny chef vil meget pludseligt være uforudsigelig, og det kan være svært at finde hinandens rytme. Det er en god ide, hvis du tidligt taler med din nye chef om, hvor ofte hun vil have status fra dig, og hvor detaljeret hun vil have denne status. Når du har disse samtaler, vil du også blive klogere på, hvorvidt din chef forventer, at du udfordrer hende, eller om du skal spørge om lov, inden du kaster dig ud i nye projekter.

Lær din chef at kende
• Hvad optager din nye chef?
• Hvad vil hun gerne have mere og mindre af?
• Hvad er succes for hende? Hvordan måler hun succes?

 

4. Investér i relationen

Undgå at falde i den fælde ikke at investere i relationen til din nye chef, fordi personalestatistikken siger, at hun alligevel er væk inden for et halvt år. Du kan sjældent forudsige, hvor længe din chef vil være i jobbet, og selvom det er kort tid, skal du investere i relationen. Både for hendes skyld og for din egen. Det vil gøre din arbejdsdag nemmere og sjovere. Ved at skabe relationer til dem, der fastsætter rammerne for dit arbejde, vil de bedre kunne forstå og tilgodese dine behov.

5. Fokusér på læringen

Du vil ofte kunne lære meget af en ny chef. Hvis du vil. Den nye chef kommer med en anden baggrund, andre erfaringer og nye perspektiver, som du kan bruge til at få friske øjne på dit arbejde. Brug den mulighed til at lære. I stedet for at tænke, at hun ikke kan lære dig noget om dit arbejde, så tænk over, hvad hun ved, som du ikke ved.

6. Tjek din attitude

Måske var du meget glad for din gamle chef, og har det svært med den nye. I stedet for at fokusere på det negative, skal du fokusere på de områder, som du har kontrol over og de ting, som du kan gøre for at forbedre situationen. Lad være med at brokke dig til dine medarbejdere eller kollegaer over din nye chef.

Værd at huske næste gang du får ny chef:

  • Grav lidt for at finde ud af, hvorfor din nye chef blev ansat, og hvad det eventuelt vil betyde for dig.
  • Vær villig til at tilpasse dig din nye chef.
  • Gør en indsats for at lære din nye chef at kende – både professionelt og personligt.

Undgå:

  • At dvæle ved det negative.
  • At antage at din nye chef ikke kan lære dig noget.
  • Tale dårligt om din chef til andre.

Læs også

Artiklen fra Harvard Business Review "What to do when you get a new boss every few month"

Bestil eller download gratis hæftet: Ledelsesrum - udnyt og udvid dine handlemuligheder

Kan du lede opad?

Skribentinfo

Kommentarer