En god leder leger – også på kontoret

Så er det tid til at støve dukketeateret af og finde sjippetovet frem. For der skal mere leg ind i din ledelse, hvis du ønsker følgeskab. Sådan lyder opfordringen fra to forfattere, der håber, at flere ledere tør bruge deres personlighed i lederrollen. Læs om alternative metoder, der kan tages i brug, når nye budskaber skal formidles på kontoret.

Skribentinfo

Mangler du inspiration til ferielæsningen? Så læs med her. For med bogen ”Hvad leder du efter Mads? Vejen til lederskab” kan du både læse den fiktive historie om lederen Mads og samtidig finde inspiration til at tænke i nye og alternative baner, når medarbejdernes opmærksomhed skal fanges. 

Vend blikket indad

Ledelse handler dybest set om at bidrage til, at verden konstant bevæger sig mod et bedre sted at være. Men ifølge de to forfattere, Steen Holse Andersen og Philip Antonakakis, forsømmer mange ledere en vigtig ting i den proces.

”De lytter til andre, læser bøger, tager uddannelser, men tager ikke tiden til at lytte til sig selv. Men en leder skal vende blikket indad og investere i sig selv, fordi ledelse læres gennem seriøs refleksion og erfaring,” fortæller Philip Antonakakis. 

De færreste ledere bruger deres personlighed aktivt i rollen som chef. De går derfor glip af muligheden for at inspirere deres medarbejdere som troværdige ledere, lyder det fra de to forfattere. De opfordrer derfor til at tænke i kreative baner, når ledere skal fange medarbejdernes opmærksomhed.

Der er mening med galskaben

Bogen er i høj grad inspireret af Steen Holse Andersens egne ledererfaringer gennem de seneste 15 år.

”Da jeg som nyudnævnt leder skulle være chef for en afdeling fyldt med gode, gamle kolleger, føltes det somme tider som helvede på jord. Jeg havde svært ved at trænge igennem til mine medarbejdere. Først da jeg begyndte at bruge min personlighed aktivt, bakkede de mig op som leder. Og det gjorde de, fordi de fandt mig troværdig,” fortæller Steen Holse Andersen.   

Siden har han bl.a. brugt sjipning, brætspil om produkter og services og sågar dukketeater som kommunikationsmiddel. 

”Der har altid været en større mening med galskaben. Det legende element, styrkede medarbejdernes nysgerrighed og personlige udvikling, og vi har grinet, leget og lært samtidig med, at budskabet hang fast, når det igen blev alvor i hverdagen,” fortæller Steen Holse Andersen.

Men der er ingen tvivl om, at det kræver mod at bruge sig selv aktivt.

”Stiller man sig som leder ud på kanten, ja, så er der fare for, at man bliver til grin. Men der er også en god chance for, at medarbejderne ser lederen som en person, der er modig og tør – og så tør de også,” lyder det fra Philip Antonakakis, som understreger, at bogen både er tiltænkt nyudnævnte ledere, men også erfarne ledere, der kan have gavn af at reflektere over deres lederskab.             

Hvad leder du efter Mads? Vejen til lederskab

I stedet for den klassiske how-to-manual har Steen Holse Andersen og Philip Antonakakis skrevet en roman om Mads, der får tilbudt en lederstilling i en it-virksomhed. Men den nyudnævnte leder og hans ønsker for afdelingen kommer snart i modvind på grund af en dominerende direktør, hård konkurrence, en reaktiv virksomhedskultur og kolleger, der ikke altid ønsker ham det bedste. 

Vejen til at nå de resultater, Mads drømmer om, fører ham til et ø-samfund i Middelhavet, hvor han bliver konfronteret med vigtige spørgsmål om sit lederskab. Hvorfor vil han overhovedet være leder? Hvorfor skal andre følge ham? Og hvordan skal han navigere i forhold til ledelsen? Netop disse spørgsmål er afgørende at stille sig selv og kende svarene på, hvis man skal lykkes som leder, mener bogens forfattere.

Om forfatterne: 

Steen Holse Andersen er direktør (CCO) og medlem af direktionen i LB Forsikring. Kom til LB Forsikring i 1993 og fik sit første lederjob i 2003. Har siden bestridt flere ledelsespositioner.

Philip Antonakakis er uddannet skuespiller i 1996. I snart 20 år har han sideløbende med roller på teater trænet folk fra erhvervslivet i kommunikation.

Læs mere om bogen: Hvad leder du efter Mads - Vejen til lederskab

 

Skribentinfo

Kommentarer