Podcast: "Pludselig holdt de op med at tale med mig..."

Selv om man har læst mange bøger om ledelse, er det alligevel et stort skridt at sætte sig i lederstolen for første gang. Pludselig forpligter dine ord på en anden måde, blikkene rettes mod dig, og du står alene med beslutningerne. Lyt til podcast, hvor Kurt Strand har inviteret en kommunaldirektør og to chefer i studiet for at tale om det at blive leder.

Skribentinfo

"Jeg gik fra at være kollega med en masse mennesker, som jeg kendte godt og havde tætte relationer til, til at være den sidste, som fik tingene at vide". Sådan siger kommunaldirektør i Ballerup Kommune Eik Møller i podcasten om det at blive leder. Han er en af de tre gæster i studiet hos Kurt Strand. Udover Eik Møller deltager også Charlotte Koch-Hess, der er enhedschef i enhed for Kompetenceudvikling og Uddannelse – Sundhedsprofessionelle i Region hovedstaden og Per Møller Janniche, der er chefkonsulent i KL's Konsulentvirksomhed og tidligere leder.

Gæsterne er enige om, at selvom de havde indsigt i ledelse, havde arbejdet med ledelse og læst om ledelse, så føltes det alligevel anderledes, da de satte sig i lederstolen første gang, fordi de netop savnede konkrete personlige erfaringer med rollen.

"Jeg ville gerne have været mere klar på, at ord forpligter. Ord er ikke gratis. Det, jeg sagde, fik en helt anden betydning, end hvad jeg tidligere havde oplevet. Man skal tage sin lederidentitet på sig, og acceptere at man ikke længere en del af et fagligt fællesskab," siger Per Møller Janniche og fortæller, at man som leder ikke længere skal og kan have svar på alt. Ledere er nødt til at trække sig selv lidt tilbage. Dem, der ikke gør det, slider sig selv halvt ihjel, og forlader måske hurtigt jobbet igen.

Charlotte Koch Hess har også erfaret, at man skal styre sin egen utålmodighed i et nyt lederjob og acceptere, at man ikke er verdensmester til det hele.

"Jeg var tvunget til at være ydmyg. De andre vidste mere, end jeg gjorde. Men det kan være svært at uddelegere, når det skal gå stærkt. Det kan jeg mærke, at jeg skal blive bedre til," fortæller Charlotte Koch Hess, der har siddet i chefjobbet i cirka et år.  

Læs også: Lederwebs karriereunivers

Er du alene eller ensom?

På Kurt Strands spørgsmål om lederjobbet er ensomt, er gæsterne enige med Eik Møller i, at ensomhed og det at være alene skal skilles ad.

"Jeg føler mig sjældent ensom. Det er nødvendigt at skille tingene ad. Der er forskel på at være alene om noget, og så at være ensom. Du kan være alene om mange beslutninger, men ensomheden opstår kun, hvis du også isolerer dig," vurderer Eik Møller.

Hør mere om skiftet til lederjobbet, hvorfor det er godt med gode relationer til andre lederkolleger lige fra begyndelsen, og hvilke råd gæsterne giver til andre ledere, der har fået nyt job. Lyt til podcasten her.

Hvis afspilleren ikke virker, kan du høre episoden her. 

Du kan lytte til alle podcast i serien "Ørerne i maskinen" her

Sådan kan du lytte til podcast

Du kan lytte til podcasts på din computer, tablet eller smartphone, hvor og hvornår du ønsker det. Du kan altid lytte direkte fra Lederweb, men hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af en eneste episode af podcast-serien "Ørerne i maskinen", så kan du også bruge en App.

Du kan fx bruge Soundclouds app, der findes til alle typer telefoner. I den kan du finde alle vores podcasts samt følge Lederweb, så du får besked, når vi har nye podcasts klar. Du kan også afspille direkte fra app'en.

Alternativt kan du vælge en app, der er beregnet til at afspille podcast. Her er nogle forslag:

iPhone og iPads: 
Apple har lavet en Podcast app til iPhone og iPads. Download "Ørerne i maskinen" i iTunes her.

Android-telefoner:
I Google play findes der masser af muligheder. Denne podcast-app er den mest populære. 

Windows phone:
Har du en Windows phone, kan du fx bruge denne podcast app.

Følg os også på FacebookTwitter eller Linkedin, hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af de næste programmer.

Skribentinfo

Kommentarer