Artikler om Effektivitet

Der stilles høje krav til dig som leder. Både af dine medarbejdere og dine egne chefer. Men også af dig selv. Her på Lederweb finder du artikler og værktøjer om, hvordan du kan blive mere effektiv og nå de mål, du sætter dig - uden at brænde ud.

Du kan bl.a. læse om, hvordan du øger effektiviteten til møder, hvordan du effektiviserer overspringshandlinger, hvordan du bedst uddelegerer – og ikke mindst, hvad du bør undgå, når du uddelegerer.

Du kan også læse artikler om, hvordan du sætter dine styrker i spil, hvordan du træner din hjerne til at tage bedre beslutninger og bliver bedre til at holde fokus.

I Lederwebs artikler får du også præsenteret redskaber og værktøjer, der styrker effektiviteten og i det hele taget sikrer, at du får mest muligt ud af din tid.

Væksthus for Ledelse har også lavet e-kurset Den effektive leder, som du kan tilmelde dig gratis. E-kurset består af en serie af otte mails, der præsenterer simple tips, tricks og teknikker til at blive mere effektiv. Der er fokus på hurtige og omsættelige teknikker og inspiration. Du får én mail om ugen. Og du kan til enhver tid melde dig fra, hvis det ikke er noget for dig.Viser 50 / 111
Ingen resultater.
 • Brug Tuckmans 5 udviklingsfaser og effektiviser teamet

  Hvis du ikke kender og forstår dit teams udviklingsfaser, risikerer du at lede dem forkert. Det gør det svært for medarbejderne at opbygge et godt og produktivt samarbejde. Lederen har derfor en vigtig opgave i at støtte teamet, så det kommer trygt og sikkert igennem dets naturlige udviklingsfaser. Artiklen introducerer Tuckmans fem udviklingsfaser og giver råd om, hvordan du kan hjælpe dit team til at blive mere effektivt.

  Læs mere
 • Effektiv mødeledelse

  Mange har sikkert tænkt ”Helt ærligt – hvor svært kan det egentligt være…?” Det har vi da fod på. Og lige så mange har sikkert erfaret, at selvom man har gjort alting rigtigt, er mødedeltagerne paradoksalt nok ikke videre begejstrede.

  Læs mere
 • 4 trin til planlægning, der holder

  Når du arbejder bevidst med din planlægning, får du et større overblik og fokus. Det gør dig i sidste ende til en mere effektiv leder. Få 4 trin til, hvordan du kan planlægge din tid, så du når det, du skal, og ikke mindst når det til tiden.

  Læs mere
 • Slip af med de 5 største tidsrøvere

  Hårdt arbejde er ikke nødvendigvis den hurtigste vej op ad karrierestigen, eller ensbetydende med at nogle takker dig særligt for din indsats. Her er de fem mest tidsrøvende opgaver, som chefen ikke takker dig for at udføre.

  Læs mere
 • 4 regler til at træffe bedre beslutninger

  At træffe beslutninger er en vigtig del af lederjobbet. Og du gør som de fleste, hvis du træffer dem ved at lave lister med fordele og ulemper. Desværre virker metoden ikke. Ifølge psykologer indsnævrer listerne ligefrem dine valgmuligheder. Læs her, hvordan du kan forbedre din evne til at træffe beslutninger.

  Læs mere
 • Prioriteringsværktøj

  Prioriteringsskemaet er et simpelt værktøj til at planlægge og få overblik ud fra.

  Læs mere
 • 3 teknikker der gør din hjerne skarpere

  Deadline nærmer sig. Du ved, det er vigtigt, men alligevel ender du med at sidde og svede over opgaven i sidste øjeblik. Det er din hjerne, der fører dig på gale veje – men du kan opdrage den til at arbejde med dig i stedet for mod dig. Her får du tre teknikker, der hjælper din hjerne til at være mere effektiv, mere kreativ og mere målrettet.

  Læs mere
 • Sender du også dagsordenen fra helvede?

  Den gennemsnitlige leder bruger lidt over to måneder om året på at sidde i et mødelokale. Udover tid suger møder også energi fra dig og dine medarbejdere. En god dagsorden er en forudsætning for et godt og effektivt møde. Her får du eksempler på den gode, den middelmådige og den helt elendige dagsorden, så du undgår at spilde andres tid på værdiløse møder.

  Læs mere
 • Kreativ mødeledelse

  Mødeformen har betydning for udbyttet af mødet. Eksperimenter med alternativ mødeledelse har givet gode resultater for tre deltagere på Væksthusets projekt: ”Innovative ledere”.

  Læs mere
 • Fem forudsætninger for handlekraft

  Det er muligt at arbejde systematisk med sin personlige handlekraft – og dermed blive en mere effektiv leder. Men hvad forudsætter, at du kan være handlekraftig? Erhvervspsykolog og forfatter Stig Kjerulf opsætter fem forudsætninger for personlig handlekraft.

  Læs mere
 • 7 råd der giver dig mere tid

  På jobbet er der møder, MUS-samtaler, budget, indberetninger og meget mere. I fritiden er der også meget at nå: familien, vennerne, haven, bøgerne, løbeturen osv. Det er ikke mærkeligt, at vi føler os mere travle end nogensinde. Alligevel viser forskning, at vi ikke har mere travlt - vi føler os bare mere travle. Læs mere om hvorfor, og hvad du skal gøre ved det.

  Læs mere
 • 7 råd om trivsel i travlhed

  Mange arbejdspladser oplever at skulle præstere mere på kortere tid, og det går let ud over arbejdsglæden. Men som leder kan du gøre meget for at fremme trivsel trods travlheden. Artiklen udpeger syv områder, hvor du kan sætte ind.

  Læs mere
 • Få mere ud af møderne

  God mødeledelse – gab! Mødeledelse er så kedeligt og formalistisk, at de færreste gider gennemføre møder efter bogen længere og i stedet kører dem lidt ad hoc. Derfor er der brug for nye øjne på mødet og en ny praktisk tilgang: Mødefacilitering.

  Læs mere
 • 8 råd: Bliv mere effektiv

  Lange mødedage, fyldte mailbokse og kimende telefoner – en arbejdsdag kan være forvirrende og uoverskuelig at komme igennem. Her får du otte råd om, hvordan du får en mere effektiv arbejdsdag.

  Læs mere
 • Sådan skal du ikke starte op efter ferien

  Ferien er slut, og arbejdet kalder. Hvis du vil undgå, at hverdagen tapper dine opladte feriebatterier på første dag, så er der seks ting, du ikke skal gøre.

  Læs mere
 • Er du tidsoptimist?

  Er du typen, der altid skrev stil natten før, den skulle afleveres? Går du stadig først i gang med en opgave lige før deadline, og tager tingene ofte længere tid, end du havde kalkuleret med?

  Læs mere
 • 5 råd: Sådan får du styr på dit skrivebord

  Kæmper du en daglig kamp med de hurtigt voksende bunker på dit skrivebord? Her er fem tips til, hvordan ”skrivebordsgeneralen” vinder slaget over bunkerne på skrivebordet.

  Læs mere
 • Multitasking gør dig ikke hurtigere

  Hvad enten du er kvinde eller mand, bliver du ikke mere effektiv af at multitaske. Tværtimod resulterer multitasking i stress, uafsluttede opgaver og en masse tidsspild. Læs her, hvordan du undgår multitasking.

  Læs mere
 • Sig nej med god samvittighed

  Har du lige to minutter? Du kender formentlig spørgsmålet fra medarbejdere, der venligt men for gud ved hvilken gang i dag, afbryder dig for at bede om din hjælp. Måske kender du også fornemmelsen af, at du egentlig ønsker at sige nej, men finder det svært. Læs fem råd om, hvordan du siger nej med god samvittighed.

  Læs mere
 • 2 fejltrin der ødelægger ferien for dig og dine medarbejdere

  Sender og tjekker du mails, når du holder ferie? Ledere, der altid er tilgængelige, når de har fri, sender et uheldigt signal til deres medarbejdere om, at de ikke har tillid til, at de kan passe deres arbejde, uden de er til stede. Læs, hvordan det påvirker dine medarbejdere, at du aldrig holder fri, og om gevinsterne ved ikke altid at være tilgængelig.

  Læs mere
 • Sig nej, helt uden at bruge ordet Nej

  At sige fra på en god måde – og at gøre det uden dårlig samvittighed – står højt på ønskelisten hos mange travle ledere. Og det er ikke umuligt. Her er en række forslag til, hvordan du kan sige nej med god samvittighed.

  Læs mere
 • 7 råd: Effektive møder

  Er du leder, så sidder du typisk i møde halvdelen af din arbejdstid. Her får du råd om, hvordan du får mere ud af møderne og hvordan du slipper udenom de unødvendige møder.

  Læs mere
 • 5 råd: Når medarbejderne kommer tilbage fra ferie

  Når ferien er slut, er det ikke kun lederen, der har brug for en blid start. Hjælp dine medarbejdere godt i gang efter ferien med en varm velkomst. På den måde sikrer du høj motivation og større arbejdsglæde.

  Læs mere
 • 11 e-mail regler

  Hver dag bruger vi tid på at skrive, læse, slette og lede efter e-mails. Her er 11 e-mail regler, som ikke blot vil lette din hverdag, men også hverdagen for alle dem du sender mails til.

  Læs mere
 • Bliv en lykkelig leder

  Går du rundt og er lidt utilfreds med dit lederjob, så er der en stor chance for, at dine medarbejdere er utilfredse med dig. For din tilfredshed eller mangel på samme påvirker dine medarbejderes trivsel. Her får du 11 gode råd til, hvordan du kan blive mere tilfreds som leder.

  Læs mere
 • 7 råd: Minimer afbrydelser og få mere tid

  Konstante afbrydelser og distraktioner har konsekvenser for både medarbejdernes og din effektivitet og arbejdsglæde. Men selvom afbrydelser ikke kan (eller skal) undgås helt, så kan I spare tid og vinde energi og overskud ved at begrænse unødvendige afbrydelser.

  Læs mere
 • Undgå konflikter mellem introverte og ekstroverte

  Det kan slå gnister, når introverte og ekstroverte skal arbejde sammen, og resultatet kan blive, at alting brænder sammen. Håndteret rigtigt kan modsætningerne til gengæld blive til en styrke, der giver mulighed for at skabe noget ekstraordinært. Læs her, hvordan du samarbejder med din modsætning.

  Læs mere
 • Bliv bedre til at huske

  Er ’Eiij, nu glemte jeg det igen’ en sætning du bruger ofte? Det betyder ikke nødvendigvis, at du er glemsom. Det handler om at få de rigtige tekniker til at huske alt det, du tidligere glemte.

  Læs mere
 • Stop med at udskyde – sådan får du tingene gjort

  Du sidder og kigger ud i luften og tænker over, hvordan du skal få tid til at se din familie. Der er mange opgaver, der skal nås, mål, der skal opfyldes, og ønsker, der står på stand by. Bliv bedre til at gøre dine ønsker til virkelighed, og inspirer dine medarbejdere til at forfølge deres ønsker og mål. Lær, hvordan du bliver motiveret til at realisere dine ønsker, og vis, hvordan tingene bliver gjort.

  Læs mere
 • Træn din hjerne til at træffe bedre beslutninger

  Som leder er travlheden er et vilkår. Du har travlt – og ofte også for travlt. Det kan betyde, at du tager forhastede beslutninger, som kan have negative konsekvenser for dine medarbejdere og for borgerne. Læs her om, hvordan du træner din hjerne til at træffe bedre beslutninger - også i pressede situationer.

  Læs mere
 • 7 tips til dig der har travlt

  Flyver tiden fra dig, og går du ofte hjem med fornemmelsen af ikke at have nået det, du skulle? Her får dusyv tips med inspiration til, hvordan du får det bedste ud af den tid, du har til rådighed.

  Læs mere
 • Sådan overholder du tidsbudgettet

  Voksende bunker på skrivebordet, altid i sidste øjeblik og to-do-lister, der ikke nås. Uanset hvad årsagen er, kender de fleste til det at mangle tid. Med tid- og planlægningsekspert Trine Koldings råd kan du blive klogere på, hvordan du undgår røde tal i tidsbudgettet.

  Læs mere
 • Derfor skal du læse skønlitteratur i ferien

  Det kan være en god idé at læse, hvis man vil være en bedre leder, men det behøver ikke altid være bøger om ledelse. Du kan også blive en bedre leder af at læse skønlitteratur ifølge forskningen. Få forskernes tre grunde til, at du med god samvittighed kan nyde din sommerferie med en roman i hånden.

  Læs mere
 • Undgå de fejl som din kollega begår

  Hvis du ikke uddelegerer, ikke sætter mål og glemmer, at det også skal være sjovt at gå på arbejde, så har du allerede begået tre af de ni lederfejl, som du skal undgå, hvis du vil være en god leder. Læs mere om de typiske fejl, og hvordan du undgår dem.

  Læs mere
 • Ekspert: Derfor skal du lave mindre for at lykkes bedre

  En udbredt misforståelse er, at hvis bare vi laver noget mere, så lykkes vi bedre. Men det passer sjældent. Det forudsætter tid og ressourcer i et ubegrænset omfang, som slet ikke er til stede. Du kan i stedet skærpe effekten af din ledelse ved ikke-handling. Det kræver, at du betræder tre trin, som du kan læse om her.

  Læs mere
 • Ledere skaber selv bøvl og bureaukrati

  For mange projekter, uklare mandater og et tungt bureaukrati dræner arbejdspladser for tid og ressourcer. Op til 40 pct. af organisationens omkostninger er skabt af internt bøvl som snørklede arbejdsgange, for mange mål og for meget hierarki. Men den mest ødelæggende form for kompleksitet skaber organisationen selv. Få her fem anbefalinger til, hvordan du reducerer det interne bøvl og bureaukrati.

  Læs mere
 • Passiv ledelse er også god ledelse

  Passivitet er ikke det samme som dagdrømmeri, tidspilde og lad ledelse. I virkeligheden er sund passivitet forudsætningen for kreativitet og handlekraft. Her kan du lære, hvordan du som leder vinder ved at bruge strategisk passivitet i din ledergerning.

  Læs mere
 • 8 råd: Kom overspringshandlinger til livs og få mere tid

  Lider du også af udskydelsesadfærd, og vil du gerne spare tid i hverdagen? I denne artikel får du afprøvede teknikker, der hjælper dig til at få tingene gjort.

  Læs mere
 • 3 fejl ledere begår i en-til-en møder

  Det kan føles som om, at møder suger din tid og energi. Det er ærgerligt. For det faste, fokuserede og produktive en-til-en møde med din medarbejder er en vigtig investering i jeres relation og for medarbejderens motivation og effektivitet. Her kan du læse, hvad du bør stoppe med, hvis du vil have et godt møde med din medarbejder.

  Læs mere
 • Vind tid - tag kontrollen over forstyrrelserne

  Dagens mange afbrydelser og forstyrrelser kan gøre det svært at fokusere på den aktuelle opgave og nå det hele til tiden. Læs her, hvordan du bliver mere fokuseret ved at slukke din smartphone og afklare hvad der distraherer dig.

  Læs mere
 • Sådan får du mest ud af din tid

  Hvordan kan hun finde tid til at gå til 117 møder hver uge, vedligeholde sit netværk, være en god leder og have en familie. For én selv kan det være svært at finde tiden til et par ekstra møder om ugen og nå det sædvanlige administrative papirarbejde.

  Læs mere
 • Få styr på dine prioriteter

  Et simpelt værktøj at identificerer de vigtige opgaver så du kan prioritere din arbejdstid rigtigt.

  Læs mere
 • 5 råd: Sådan bliver I mere effektive sammen

  Kan du indfri krav til effektivitet uden at bede dine medarbejdere løbe stærkere? Ja, lyder det fra tidscoach, der her peger på, hvordan du får dine medarbejdere til at arbejde effektivt, så de samtidig oplever arbejdsglæde og motivation.

  Læs mere
 • Gør som Madeleine Albright: Skab det store overblik

  ”Jeg vender tilbage, når jeg lige har fået overblik”. Selvom det er en sætning, man hører sig selv og andre sige ofte, så ændrer det ikke ved, at det er en misforståelse. Overblik er ikke noget, du får foræret. Hvis der er noget, du som leder ikke får foræret, så er det tid og overblik. Her får du en simpel måde at tage og fastholde overblikket.

  Læs mere
 • 6 grunde til at du tager dårlige beslutninger

  Du står i front for den ene beslutning efter den anden. Og det er ofte både store og svære valg, der har konsekvenser for rigtig mange. Derfor er det vigtigt, at du tager gode beslutninger. Læs her, hvordan du styrer udenom de typiske bump på vejen mod de rigtige beslutninger.

  Læs mere
 • 6 genveje til at komme op i gear efter ferien

  Lider du af post-ferie-blues? I så fald er du ikke alene. Følelsen af nedtrykthed i kølvandet på en lang, dejlig ferie er faktisk så almindeligt et fænomen, at det har sin egen side på Wikipedia. Her får du råd om, hvordan du får en god start efter ferien.

  Læs mere
 • Møder: Kom uforberedt - det sparer tid...

  Én tegner kruseduller, en anden taster løs på sin medbragte computer, og en tredje er slet ikke dukket op endnu.Men du er i fuld gang med at fremlægge jeres nye strategi. Slap mødedisciplin giver ineffektive møder og frustrationer. Få her et bud på en anderledes tilgang til at stramme din mødeledelse op.

  Læs mere