Artikler om Ledelsesudvikling

Som leder arbejder du grundlæggende med at flytte andre mennesker og opnå resultater. Forudsætningen for ledelse handler om dig, hvem du er, hvad du kan, og hvad du har med i bagagen. Hvordan vil jeg være til at tackle konflikter? Hvor meget påvirker et lederjob mit privatliv? Er ledelse noget, jeg kan lære? Det er blot nogle af de mange spørgsmål, de fleste grubler over, inden de overvejer at søge deres første lederjob.

På Lederweb finder du artikler, der giver dig inspiration til, hvordan du udvikler dig som leder. Du kan fx blive klogere på, hvad dygtige ledere kan, hvilke kompetencer en god leder bør besidde, og du kan teste dine egne lederkompetencer af.

Du kan også læse mere om ledelsesudvikling i Væksthus for Ledelses publikation: Få din lederuddannelse til at skabe ringe i vandet.

Du kan også bruge det online værktøj: Ledere der spirer.

Hvis du ønsker mere inspiration, kan du også tilmelde dig det gratis e-kursus: Vejen til god ledelse, der hen over syv lektioner giver dig vores bud på, hvad der kendetegner succesfulde ledere i kommuner og regioner, og du får øvelser og værktøjer, der kan hjælpe dig med at omsætte den viden til praksis.Viser 48 / 48
Ingen resultater.
 • 10 ting kun usikre ledere bliver sure over

  Usikre og dårlige ledere hidser sig op over ting, som andre ikke gør. De ser det fx som et problem, hvis der bliver stillet spørgsmålstegn ved deres autoritet, eller hvis deres medarbejdere morer sig for meget på arbejdet. Læs her listen med ti ting, som trigger en usikker leder.

  Læs mere
 • Forskere: Offentlig ledelse kræver unik eliksir

  På hvert ledelsesniveau i den offentlige sektor er der bestemte kompetencer for god ledelse. Et forskningsprojekt om Offentlig Leadership Pipeline har kortlagt otte kompetencer, som lederen skal mestre for at lykkes som offentlig leder. Læs her, hvad kompetencerne betyder i praksis for dig som leder.

  Læs mere
 • Gratis e-kursus: Vejen til god ledelse

  Hvad gør de gode ledere? Og hvordan kan du gøre dem kunsten efter i din hverdag? Det får du svar på, hvis du melder dig til Væksthus for Ledelses gratis e-kursus. Læs mere om kurset her, og få en forsmag på, hvad en fisk har at gøre med god ledelse.

  Læs mere
 • 10 ting ledere med følelsesmæssig intelligens aldrig gør

  Ledere med høj følelsesmæssig intelligens mister aldrig besindelsen. De undertrykker heller ikke deres følelser. Men hvad gør de så? Læs, hvad der kendetegner ledere med høj følelsesmæssige intelligens.

  Læs mere
 • 5 grunde til at ledergruppen ikke fungerer

  En ledergruppe skal give ledere mulighed for at udrette noget mere og bedre sammen, end de ville kunne have gjort hver for sig. Men en ny undersøgelse viser, at det langt fra er tilfældet i praksis. Læs, hvorfor mange ledergrupper ikke fungerer.

  Læs mere
 • Selvledelse giver ikke mere stress

  Hjemmearbejdspladser og fleksible arbejdstider betyder flydende grænser mellem privatliv og arbejdsliv. Forskere har længe ment, at det skabte øget stress, men en ny undersøgelse viser, at folk, der leder sig selv, har en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv end andre.

  Læs mere
 • 3 oversete ledelseskompetencer hos de dygtigste ledere

  Skærer man helt ind til benet, er der tre afgørende, men ofte oversete egenskaber, man ikke kommer udenom som offentlig leder. Læs om de tre kompetencer, og hvordan du kan udvikle dem.

  Læs mere
 • Film om ledere der lykkes

  Ledere der lykkes… Hvad er det egentlig, de kan? Væksthus for Ledelse har kigget nogle ekstraordinært dygtige ledere i kortene, og nu kan du få lov at kigge med.

  Læs mere
 • Mentorprogrammer - din checkliste

  Overvejer du at indføre mentorordninger i din organisation? Vi har samlet en komplet guide til dig med gode råd og erfaringer omkring, hvordan du bedst gør. Mentorordninger kan med fordel anvendes både for kommende ledere, nye medarbejdere og centrale forandringsagenter.

  Læs mere
 • Test dine lederkompetencer

  Kan du læse og forstå andre mennesker? Skifter du ubesværet mellem fokus på detalje, overblik og fremsyn? Og er du tydelig og tro mod dine personlige værdier? Test dine lederkompetencer her.

  Læs mere
 • Undgå den værste stress på lederuddannelsen

  En lederuddannelse opleves af mange som en ensom kamp for at få tid og plads til faktisk at studere. Og en kamp for ikke at blive alt for stresset på arbejdspladsen og på hjemmefronten. Der findes ingen standardløsninger, der får problemerne til at gå væk. Men stiller man sig selv de rigtige spørgsmål, inden man går i gang med lederuddannelsen, har man gode muligheder for at komme både levende og beriget igennem forløbet, siger chefkonsulent Susanne S. Hansen, Via University College.

  Læs mere
 • Sådan udformer du dit personlige ledelsesgrundlag

  Hvad enten man er ny eller erfaren leder, kan det give en række fordele at udarbejde et personligt ledelsesgrundlag. Læs her, hvordan du udformer et godt ledelsesgrundlag og hvorfor det kan være et godt redskab at din personlige værktøjskasse, samt få to konkrete eksempler på hvordan dit ledelsesgrundlag kan se ud.

  Læs mere
 • Ledere der spirer - et værktøj til fremtidens ledere

  Hvordan vil jeg være til at tackle konflikter? Hvor meget påvirker et lederjob mit privatliv? Er ledelse noget jeg kan lære? Det er blot nogle af de mange spørgsmål, de fleste grubler over, inden de overvejer at søge deres første lederjob. Med et nyt elektronisk værktøj kan medarbejdere få ”køretimer i ledelse”, inden de beslutter sig.

  Læs mere
 • 6 trin til en vellykket lederuddannelse

  Både lederen selv, lederens chef og medarbejdere siger, at lederuddannelsen har udviklet og flyttet lederen – både fagligt og personligt. Men vejen til at blive en bedre leder er også hård og krævende, lyder det fra lederne. I en ny publikation fra Væksthus for Ledelse får du råd om, hvordan du kommer bedst igennem din lederuddannelse.

  Læs mere
 • Anerkendende eftertanke

  Her får du eksempler på værdsættende spørgsmål, du kan stille dig selv. De skal give anledning til at reflektere over og værdsætte hverdagens situationer samt synliggøre læring og kompetenceudvikling.

  Læs mere
 • 10 grunde til at takke nej til lederjobbet

  Hvis du ikke bryder dig om at træde ud af flokken eller at bede andre om at arbejde, så er lederjobbet måske ikke den rette vej for dig.

  Læs mere
 • Advarsel: 8 tegn på at du overtænker din ledelse

  Der er ledere, som overtænker deres ledelse ved at dvæle ved fortiden og ledere, som overtænker ved at bekymre sig om fremtiden. En typisk fejl, ledere begår, er at forveksle overtænkning med selvrefleksion, og det kan skade din ledelse. Tjek her, om du overtænker din ledelse, og få råd om, hvordan du undgår at overtænke.

  Læs mere
 • Advarsel: 7 faldgruber du skal undgå i dit nye job

  Tal aldrig om lavt hængende frugter. Det sender et uheldigt signal til dine nye medarbejdere om, at de både er blinde, dovne og uduelige. For hvis noget hænger så lavt, så burde organisationen selv have reageret. Læs om de faldgruber du skal undgåde første 100 dage.

  Læs mere
 • Livet som uperfekt leder

  Fortæller du dine medarbejdere, at de omorganiseringer du igangsatte, ikke var helt gennemtænkte? Spørger du om hjælp hos kollegaer med færre stjerner på skuldrene end dig? Er du leder eller chef, er der en god chance for, at du har det lidt svært med disse spørgsmål. Læs her, hvorfor og hvordan du kan trives bedre som den uperfekte leder, du er.

  Læs mere
 • Lederteamets udvikling – fra jeg til vi

  Et stærkt og velfungerende lederteam er kendetegnet ved en høj grad af vi-følelse, hvor man trygt tager ledelsesdilemmaer og -udfordringer op og undersøger dem i fællesskab. Læs, hvordan I skaber et lederteam med et fælles grundlag for ledelse, som støtter den enkelte leder.

  Læs mere
 • Sig ja til lederuddannelse

  Gør det. Sig ja. Spring ud i det. Næsten uanset hvor travl, uoverskuelig og hvidglødende en hverdag, du har som offentlig leder, bør det sjældent være grund nok til at takke nej, når du får mulighed for at gå i krig med en lederuddannelse. Effekterne kan nemlig ofte mærkes allerede få måneder efter, man har sat ved lederskolebænken.

  Læs mere
 • Relationel koordinering: Sådan kommer du i gang

  Stærkere tværgående samarbejde skaber værdi for borgere og patienter. Relationel koordinering er et godt afsæt, men teorien skal videreudvikles for at passe til mere komplekse opgaver, og der skal mere fokus på ledelsesopgaven, siger en førende dansk konsulent på området.

  Læs mere
 • Nyhed: Dialogkort om ledelse

  Hvilket aftryk har du sat som leder? Og hvordan håndterer et godt ledelsesteam konflikter? Det at tale om ledelse udvikler ledelse. Derfor har Væksthus for Ledelse udviklet 60 dialogkort. Læs mere, og bestil dem her.

  Læs mere
 • Derfor gør ledelsesværktøjer ikke ledelse lettere

  Ledere tager på lederkursus for at udvikle sit lederskab og få konkrete værktøjer med hjem. Men ofte sker det modsatte. Værktøjerne gør ikke ledelse nemmere, faktisk kun mere kompliceret. At udvikle sig som leder handler om at vikle sig ud af værktøjerne.

  Læs mere
 • Bliv en bedre leder gennem sparring

  Sparring med andre ledere kan hjælpe dig til at blive bedre til at opbygge relationer, reflektere over dine handlinger og være mere nærværende. Få her inspiration til, hvor og hvordan en god sparringspartner kan hjælpe dig på vej.

  Læs mere
 • Ledelse skal være en holdsport

  Ledelse er ikke kun en enkeltmandspræstation og et fag for ensomme superhelte. Ledere i kommuner og regioner løser deres opgaver mest effektivt, når de er en del af et velfungerende ledelsesteam. Men hvordan får man et hold med lutter anførere til at spille godt sammen?

  Læs mere
 • Ledertræet som udviklingsmodel

  Som leder arbejder du grundlæggende med at flytte andre mennesker og opnå resultater. Forudsætningen for ledelse handler om dig, hvem du er, hvad du kan, og hvad du har med i bagagen. Her får du en model, der gør dig klogere på dig selv, og hvor du gerne vil udvikle dig.

  Læs mere
 • Leder: Du skal have fokus på egen trivsel

  Når fritid og arbejde flyder sammen, betyder det ofte, at det mentale frirum, hvor du lader op, bliver mindre. Få her konkrete råd om, hvordan du ved hjælp af bæredygtig coaching kan justere din hverdag.

  Læs mere
 • Nyt visuelt LUS-værktøj: Strategiplakaten

  På Herlev og Gentofte Hospital foregår lederudviklingssamtalen, også kaldet LUS, over en plakat, som ledere og chefer tegner og skriver på under samtalen. Metoden hjælper til at fokusere samtalen, så den handler mere om den strategiske ledelse og mindre om lederens personlige egenskaber.

  Læs mere
 • Ledelsesrådgiver: Der er ingen nemme genveje gennem helvede!

  Lyt til dit indre kompas, tro ikke at du kan være en flue på væggen, og spring over, hvor gærdet er lavest. Her får du fem råd, der udvikler dig til at blive en endnu bedre leder.

  Læs mere
 • Jens Arentzen: Hvem har du i ryggen?

  Har du set dig over skulderen for nyligt? Tjekket at du har nogen, der støtter dig og dine idéer? Jens Arentzen fortæller i denne video, hvorfor det er helt essentielt for dig som leder.

  Læs mere
 • 4 inspirerende rollemodeller fra fiktionens verden

  Du kan hente meget inspiration i en rollemodel. Det kan faktisk gøre dig til en markant bedre leder. I fiktionens verden findes der masser af gode rollemodeller, som du kan lære af. Læs om fire af dem her.

  Læs mere
 • Du kan da godt blive lidt såret

  Forstander Jakob Volther valgte at få sin ledelsesstil evalueret af en fokusgruppe. En rigtig god evalueringsform, mener forstanderen, men påpeger samtidig, at den kræver, at lederen er psykisk robust.

  Læs mere
 • Ledelsestræning: Det er ikke altid lige nemt

  Der er ofte et stykke vej fra din egen opfattelse af din ledelse og til medarbejdernes opfattelse af din ledelse. Men her kan ledelsestræning heldigvis give en hjælpende hånd. Dog er nogle ledelsesformer nemmere at træne end andre. Fx viser nyt studie, at du med ledelsestræning nemmere kan komme ud over rampen med din verbale anerkendelse end med distribueret ledelse. Læs mere her.

  Læs mere
 • Agilitet og nye helteroller for lederen

  Hvordan arbejder du med forandringer uden at miste pusten og blive stadig mere udmattet? I denne artikel får du et bud på hvordan du håndterer den organisatoriske omskiftelighed som er uundgåelig i mange offentligt lederes hverdag. Dertil bliver du introduceret til lederens tre nye helteroller som er vigtige i arbejdet med forandringer.

  Læs mere
 • Sådan får du mere ud af din lederuddannelse

  Du skal sætte ord på det du drømmer om, ændre din adfærd med små skridt og træne ledelse i læringsgrupper. Læs, hvordan du får mere ud af din lederuddannelse ved at bruge arbejdspladsen som træningsbane.

  Læs mere
 • Skyd genvej til de svære samtaler: Sådan starter du en bogklub

  En bogklub på arbejdspladsen kan være nøglen til den gode samtale og kan åbne op for svære diskussioner i dit team. For det er trods alt lettere at begynde en svær samtale med, hvordan "Tvebak" fra Brødrene Løvehjerte har det, end hvordan Lene fra bogholderiet har det. Læs, hvordan du kommer i gang, og hvilke positive bivirkninger det har for dit lederskab.

  Læs mere
 • Test af dine lederkompetencer

  Er du fremragende til at have relationel forståelse og er du gennemsnitlig i forhold til at insistere på din delegering? Test dig selv på de fem kernekompetencer fra "Ledere der lykkes" herunder.

  Læs mere
 • Pressemeddelelse: Ledelse der virker i praksis

  Væksthus for Ledelse har med stor interesse læst de netop offentliggjorte anbefalinger fra Ledelseskommissionen. Det er positivt, at kommissionen med sine anbefalinger sætter fokus på ledelse i den offentlige sektor, som på mange punkter er en helt særlig disciplin.

  Læs mere
 • Sådan styrer du dit ledelsesteam uden om dødszonen

  I et ledelsesteam arbejder ledere sammen om komplekse problemstillinger, som overskrider rammer, grænser og erfaringer. Det kræver god fællesledelse, der overskrider den enkelte leders formåen med udgangspunkt i det fælles væsentlige – men det kræver også fælles anstrengelser.

  Læs mere
 • Veje til topledelse – men hvilke?

  Når der skal skiftes ud i toppen af de kommunale og regionale organisationer, så skal den nye topleder nok blive fundet på den ene eller anden vis - men er alle veje til Rom lige gode? Og er der meningsfulde veje, som nærmest ikke er betrådte endnu? Kom til Væksthusets arbejdskonference "Veje til topledelse" den 2. marts 2022.

  Læs mere
 • Lederuddannelse: En løftestang for strategisk udvikling af organisationen

  En lederuddannelse skal ikke kun udvikle dig som leder, hele organisationen skal have gavn af den. Læs, hvordan Aarhus Kommune arbejder strategisk med at sikre, at lederuddannelsen understøtter, at organisation og leder udvikler sig i den ønskede retning.

  Læs mere
 • Genveje til visdom

  Traditionelt søger mange råd hos ældre, mere erfarne og vise mennesker, når de står over for dilemmaer og komplekse problemstillinger. Og det er et udtryk for tillid. Er det vigtigt for ledere at være vise og have sådan en form for tillid? Svaret er ja. Få her syv genveje til visdom.

  Læs mere
 • Få fornyet energi i dit lederskab

  Det er nemt at sige, at man skal huske sin egen udvikling som leder, men ledelsesudvikling kan hurtigt ryge i baggrunden, når kalenderen er fyldt. Få tre råd om, hvordan du kommer tilbage på udviklingssporet med fornyet energi og et engagement, der smitter.

  Læs mere
 • Hvordan var din start som ny leder?

  Nyt projekt i Væksthus for Ledelse efterlyser eksempler på, hvordan nye ledere kan støttes bedst. Projektet ”En god start for nye ledere” efterlyser eksempler på regionale og kommunale tilbud som støtter arbejdspladsens nye ledere. Hvis du kender et godt eksempel på noget, der har støttet den nye leder i den første svære tid i lederstolen, så hører vi meget gerne fra dig.

  Læs mere